ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΣΤΟΝ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΕΠΕΝΔΥΤΗ Π. ΞΕΝΟΚΩΣΤΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Της Λέττας Καλαμαρά

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ από το bankingnews και τον δημοσιογράφο Νίκο Καρούτζο, Μέλος ΔΣ και πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, για τον επιχειρηματία  Παναγιώτη Ξενοκώστα, την ONEX S.A. και την ONEX SYROS SHIPYARDS την οποία όλη η Σύρος περιμένει κάθε μέρα που περνάει εδώ και τρεις μήνες να αναλάβει τη «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ», πριν να εκπνεύσει το 9μηνο του Νόμου από τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου της 12ης Νοεμβρίου 2018. Το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα κατά πόσο η εταιρεία ONEX SA, κύρια μέτοχος της ONEΧ SYROS SHIPYARDS με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 21.600 ευρώ (το υπόλοιπο ποσοστό αξίας 2.400 ευρώ κατέχει ο κ.Ξενοκώστας) είναι "εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις της στο Δημόσιο και το προσωπικό της στο τέλος του 2017".

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην οικονομική χρήση του 2017, οπότε η ONEX SA παρουσιάζει "ζημίες μετά από φόρους 6.288,41 ευρώ, υποχρεώσεις προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλειας 817.000 ευρώ από 699.000 στο τέλος του 2016 καθώς επίσης λοιπές υποχρεώσεις 548.000 ευρώ εκ των οποίων 344.000 είναι αποδοχές προσωπικού πληρωτέες".

Ερώτημα τίθεται αν υπάρχει ρύθμιση χρεών προς ΕΦΚΑ και Δημόσιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση "αν ο ΕΦΚΑ έχει λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λόγω του ύψους της οφειλής".

Επίσης "με δεδομένο ότι η μέση μηνιαία μισθοδοσία (με τους φόρους και τις εισφορές εργαζομένων) είναι 142.000 ευρώ είναι απορίας άξιον αν στο τέλος του 2017 η εταιρεία δεν είχε απλήρωτους μισθούς προς το προσωπικό της".

Τέλος, με αύξηση δανεισμού το 2017 κατά 1,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου σημειώνεται ότι "βέβαια για να πάρει κάποιος δάνειο από μία ελληνική τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει  φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα".

Το thedayaftergr επικοινώνησε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ με τον δικηγόρο και μέλος του ΔΣ της ONEΧ SYROS SHIPYARDS ο οποίος ενημέρωσε ότι δεν είναι γραφείο Τύπου της ONEX SA αλλά δεν έδωσε στοιχεία κάποιου άλλου για αυτό, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που χρωστάνε οφειλές και ότι η εταιρεία ONEX SA είναι εύρωστη οικονομικά. Επίσης επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν ρυθμίσεις με τον ΕΦΚΑ ή την Εφορία.  

H δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς και των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (ΕΝΑΕ) διατύπωθηκε επισήμως προς την Κυβέρνηση από την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Shipyards και τον επικεφαλής της Πάνο Ξενοκώστα το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018 στην ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα. Όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος της ΟΝΕΧ Shipyards που ουσιαστικά διεκδικούσε όλα τα μεγάλα Ναυπηγεία της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε πόσοι εκείνη την ημέρα γνώριζαν ότι η ΟΝΕΧ Shipyards έχει το μέγεθος μετοχικού κεφαλαίου των 24.000 ευρώ με τον κ.Ξενοκώστα να έχει επενδύσει 2.400 ευρώ. Ο Αμερικανός Πρέσβης πάντως είχε αναφερθεί κατ’επανάληψη σε μία τεραστίων διαστάσεων επένδυση και είχε διατυπώσει στο λογαριασμό twitter: Wonderful to see a U.S. investment announcement @USATIF_2018 #ONEX Πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά από την αμερικανική ΟΝΕΧ http://www.kathimerini.gr/983800.

Στην περίπτωση της «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ» η δικαστική απόφαση επικύρωσης και υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της ONEΧ SYROS SHIPYARDS με τη μεταβίβαση μετοχών δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί για άγνωστο λόγο, επιφέροντας απώλειες κερδών λόγω μη έναρξης της επιχειρηματικής δράσης της εταιρείας του κ.Πάνου Ξενοκώστα και της ONEX SA. Το ρεπορτάζ καταγράφει ότι ο κ.Ξενοκώστας βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σύρο όπου μίλησε στους εργαζόμενους και τους παρότρεινε να ασκήσουν την εργατική τους πίεση προς την πλευρά της Κυβέρνησης και το Δημόσιο  για την υλοποίηση της επένδυσης ώστε και οι ίδιοι να πάρουν τα οφειλόμενα χρήματά τους. Στο μεταξύ ετοιμάζονται εγκαίνια για τη δεξαμενή «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» που επισκευάστηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, την κορδέλα της επαναλειτουργίας της δεξαμενής που ανήκει στη "ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ" αναμένεται να κόψει ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Στο μεταξύ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τις εγκαταστάσεις της "ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ" επισκέφτηκε το κατηχητικό σχολείο της Σύρου για να γνωρίσει από κοντά την παρούσα επιχειρηματικότητα του Ναυπηγείου.

Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η έτερη περίπτωση της «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ» για την οποία πρόσφατα εκλήθησαν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές. Ο  κ.Παναγιώτης Ξενοκώστας που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον δημόσια προς την Κυβέρνηση δεν το έπραξε. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί προέρχεται μόνο από το επενδυτικό σχήμα που απαρτίζεται από τις INTER-M Traders σε ποσοστό 70% και SOGEM Holdings κατά 30% και αναμένεται η κατάθεση και δεσμευτικής προσφοράς. Ο κάτοχος των δύο Ναυπηγείων κ.Ταβουλάρης σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Deal News υποστήριξε, σε μεγάλη έκπληξη των εργαζομένων σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημειώνει: «H Onex δεν έκανε μια απλή δήλωση ενδιαφέροντος, αλλά αυτό έγινε παρουσία του υπουργού Eμπορίου των HΠA και του Έλληνα πρωθυπουργού». Δεν γνωρίζουμε αν ο κ.Ταβουλάρης είναι ενήμερος για τις οφειλές της ONEX SA σε Δημόσιο και προσωπικό το τέλος του 2017, σίγουρα όμως θα είναι ενήμερος για την οικονομική ευρωστία της.

Οι υποθέσεις και των δύο Ναυπηγείων παρουσιάζουν μεγάλο διεθνές, πολιτικό, επιχειρηματικό, κοινωνικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και τα Ναυπηγεία να λειτουργούν με διαφανή ιδιωτικο-επιχερηματικά κριτήρια και να φέρνουν κέρδη σε όλους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ONEΧ SYROS SHIPYARDS η υποστήριξη της από τον Αμερικανό Πρέσβη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Πολιτεία εν γένει, τις θρησκευτικές αρχές, την τοπική κοινωνία και τους εργαζομένους ήταν πρωτοφανής για επένδυση στην Ελλάδα αν θυμηθούμε τα παραδείγματα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ», της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και πολλές άλλες. Κάποιοι επικαλέστηκαν κίτρινους δράκους και ρώσικες αρκούδες για την αναγκαιότητα επίσπευσης επιλογής της ONEΧ SYROS SHIPYARDS. Κάποιοι προχώρησαν ακόμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η ONEΧ SYROS SHIPYARDS, με τοςυ μετόχους κ.Ξενοκώστα και ONEX SA  δικαιούται την υποστήριξη σε αμυντικά προγράμματα των φορολογουμένων πολιτών. Σήμερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκη και του Αμερικανού Πρέσβη κ.Πάιατ συζητήθηκαν θέματα κοινού αμυντικού ενδιαφέροντος.

Δεν θέλουμε πραγματικά να πιστέψουμε ότι το μέγεθος αυτής της τεράστιας επένδυσης κατά τον Πρέσβη των ΗΠΑ είναι τελικά πολύ μικρό. Αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο θα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο διεθνές, πολιτικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό φιάσκο της Ελλάδας. Στην απευκταία και μόνο αυτή περίπτωση της μη εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης της 12ης Νοεμβρίου 2018 για την ανάληψη των «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ» από την  ONEΧ SYROS SHIPYARDS η Πολιτεία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός  ΑλέξηςΤσίπρας που αναφωνούσε δημόσια στο Νεώρειο Σύρου και την Ελλάδα "η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο, και το λέω αυτό με σιγουριά αποφεύγεται οριστικά" θα έχει όλη την ευθύνη μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ.Πάιατ. Όλοι θα  πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητήσουμε τις ευθύνες της διατλαντικής τραγικής κατάληξης και όλοι μαζί να διερωτηθούμε: «Είναι η Ελλάδα αυτή που αξίζουμε;». Είναι αυτός ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ. Είναι αυτή η επιτυχία της ΔΕΘ 2018 του κ. Αναστάσιου Τζήκα, Προέδρου και του ΣΕΠΕ στο οποίο είναι μέλος η ONEX SA και του Ελληνικού-Αμερικανικού Επιμελητηρίου του κ. Σίμου Αναστασόπουλου στο οποίο επίσης είναι μέλος η ONEX SA. Αυτό εκπροσωπούν τα μέλη τους. Ασφαλώς κανείς δεν εύχεται ένα τέτοιο τέλος για μία επένδυση τεραστίων διαστάσεων.

Το τελικό και μοναδικό ερώτημα σε όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ποιοι είναι πίσω από τον κ.Ξενοκώστα και την ONEX SYROS SHIPYARDS των 24.000 ευρώ που κατάφερε και κίνησε ορθώς τους πάντες, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό μέχρι τον Πρεσβη των ΗΠΑ, τον Τύπο μέχρι και την Εκκλησία, από τον Μητροπολίτη Σύρου μέχρι τους ταλαιπωρημένους εργάτες των Ναυπηγείων. Ποιός ή ποιά είχε τη δύναμη για όλα αυτά; Το ερώτημα είναι ρητορικό για τους πιστούς αναγνώστες του thedayaftergr.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και ευχόμαστε τα γεγονότα να μας διαψεύσουν σ’αυτό που η κοινή λογική καταδεικνύει τώρα στη Σύρο, στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Όλοι μαζί σύντομα να είμαστε παρόντες στη Σύρο την ημέρα γιορτής μεταβίβασης των μετοχών από τον κ.Ταβουλάρη στον κ.Ξενοκώστα.