ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Δημοσιεύτηκε 15 Ιανουαρίου 2019

Στην αποκαλυπτική και σοκαριστική ετήσια περίληψη του ΟΗΕ και συγκριμένα του UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime για την παραγωγή, χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών παγκοσμίως, World Drug Report 2017, περιγράφεται το δίκτυο διακίνησης των ναρκωτικών που διαπερνά τα Κράτη και μαζί τους δημιουργεί έναν ιστό διακυβέρνησης. Κεντρική θέση στα δρομολόγια η Ελλάδα φυσικά δίνοντας εξήγηση σε τοποθετήσεις και αποφάσεις εις βάρος της χώρας σε πολλά εθνικά και καθημερινά θέματα και της ζωής μας, τα οποία αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε αλλιώς.

Αυτό που είναι συγκλονιστικό δεν είναι το μαρτύριο των εκατομμυριών χρηστών και συγγενών και φίλων τους παγκοσμίως, ούτε οι στόλοι μεταφοράς και τα εργοστάσια παραγωγής στις φαρμακοβιομηχανίες των Κρατών στα δρομολόγια παραγωγής, διέλευσης και κατανάλωσης. Αυτό που είναι αποκαλυπτικό είναι ο τρόπος που διαχρονικά το διεθνές οργανωμένο έγκλημα διαφθείρει τους κρατικούς αξιωματούχους και τις τοπικές κοινωνίες και αλώνει την πολιτική εξουσία δημιουργώντας ένα παρακράτος πιο ισχυρό από το επίσημο κράτος και την εθνική ιδεολογία.

Πιο συγκεκριμένα...
το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων έχει χρησιμοποιήσει μία φορά ναρκωτικά το 2015 με 30 εκατομμύρια ανθρώπων και φυσικά πολλά περισσότερα στο οικείο περιιβάλλλον τους να υποφέρουν από τη χρήση και να εμφανίζουν διαταραχές. 12 εκατομμύρια ανθρώπων, όση η Ελλάδα περίπου, χρησιμοποιούν ενέσιμα ναρκωτικά με μεγάλους κινδύνους εμφάνισης ασθενειών όπως HIV και ηπατίτιδα C. Οι άνδρες χρήστες είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες αλλά οι τελευταίες σε αλκοόλ, κάνναβη, οπιούχα και κοκαϊνη εμφανίζουν ραγδαίους ρυθμούς αύξησης χρήσης. Εμφάνιση κάνουν και ψεύτικα φάρμακα, απομίμηση πραγματικών που στην πραγματικότητα περιέχουν ναρκωτικές ουσίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κεντρική θέση στα δομολόγια διακίνησης των χαπιών “ecstasy”, στη μεταφορά οπίου από το Αφγανιστάν μέσα από τα νερά του Αιγαίου και το Βαλκανικό διάδρομο. Ο κοινός διάδρομος με τη διακίνηση των παρανόμων μεταναστών με τη βοήθεια των ΜΚΟ, των αρχών του Κράτους και των τοπικών κοινωνιών τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αποτελεί την κύρια παγκόσμια λεωφόρο ηρωϊνης και μορφίνης με τεράστια άμεσα και έμμεσα  κέρδη για τους εμπεκόμενους. Τα εναλλακτικά δρομολόγια με αυξητικές τάσεις περνά μέσα από τον Καύκασο και τη Ρωσία. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας της παγκοσμιοποίησης έχουν φέρει τεκτονικές αλλαγές στη διακίνηση των ναρκωτικών, όπου η φυσική επαφή διακινητών-χρηστών δεν απαιτείται πια και η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω μηνυμάτων σε κωδικοποιημένα δίκτυα, χρήση κρυπτονομισμάτων και άφεση ναρκωτικών σε σημεία παραλαβής. Τυπικοί χρήστες ναρκωτικών μέσω παραγγελιών για προσωπική χρήση πελάτες κάνναβης, "ecstasy" και κοκαϊνης.

30% των κερδών από τη διακίνηση της κοκαϊνης «ξεπλύθηκε» το 2009 με διαφόρους τρόπους νομιμοποιώντας χρήματα ακόμα και μέσα από τις επιχειρήσεις προβεβλημένων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με την έκθεση, σε πρώτη ματιά δυστυχώς για πολλούς αυτό το απάνθρωπο και επικίνδυνο προσοδοφόρο εμπόριο έχει ακόμα και θετικά αποτελέσματα στην οικονομία αλλά φυσικά μακροπρόθεσμα όλα είναι αρνητικά αφού αυτό το παραεμπόριο φουσκώνει τις τιμές ακινήτων, διαταράσσει τα νούμερα των εξαγωγών, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στο νόμιμο εμπόριο, ενισχύει το αφανές εισόδημα, και τη διανομή του πλούτου και το κυριώτερο αυξάνει τη διαφθορά. Ασφαλώς μία νόμιμη επιχείρηση που δεν έχει πρόσβαση σε χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους αντιπάλους της και νέες νόμιμες επενδύσεις δεν θα γίνουν. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η παροχή χρημάτων «ξεπλύματος» στην εθνική οικονομία σχετίζονται με τη μείωση του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης  ιδιαίτερα σε μικρές και υπό ανάπτυξη χώρες. Κάτι μας θυμίζει από Ελλάδα αλλά ας μην είμαστε καχύποπτοι για τα βαπόρια και τις νταλίκες των ναρκωτικών που συλλαμβάνονται. Εξάλλου μάλλον πρόκειται για εξαιρέσεις επιχειρηματικότητας.

Το χειρότερο και πιο σοκαριστικό όλων είναι η διαπλοκή των διακινητών ναρκωτικών, στην περίπτωση αυτών που φροντίζουν τη μεταφορά τους στα νερά του Αιγαίου και το Βαλκανικό διάδομο, με την κρατική εξουσία και η διαφθορά που επιφέρουν για να μπορούν να διεξάγουν ανενόχλητοι το εμπόριό τους. Η διαφθορά του κράτους και των αξιωματούχων του μπορεί να συμβεί σύμφωνα με τη μελέτη σε όλα τα στάδια. Στην παραγωγή των ναρκωτικών όπου χρηματίζονται τα όργανα ελέγχου της γης και οι δυνάμεις ξερίζωσής τους, στο επίπεδο των εμπόρων όπου δωροδοκούν δικαστές και αστυνομικούς, και στο επίπεδο των εργοστασίων όπου εκμεταλλεύονται εργαζόμενους. Οι διακινητές δωροδοκούν τελωνειακούς και εκμεταλλεύονται αδυναμίες εταιρειών διεθνών  μεταφορών. Τέλος, στο επίπεδο χρηστών ιατροί και φαρμακοποιοί είναι πιθανοί στόχοι εκμετάλλευσης.

Ασφαλώς η διαφθορά που προκαλεί το εμπόριο ναρκωτικών αποθαρρύνει τις επενδύσεις ενώ και ένα αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα προφανώς δεν έλκει επενδυτές. Πολλά μας θυμίζει για τη χώρα μας αυτή η προσεγγιση αλλά να μην είμαστε και πάλι καχύποπτοι. Η παράνομη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο δημιουργεί ανισότητες πλούτου που με τη σειρά τους ενισχύουν τη συνέχιση διακίνησης των ναρκωτικών από τους πρώτους για να διατηρήσουν την κεκτημένη κοινωνική και επιχειρηματική τους θέση.

Δυστυχώς, ίσως και λόγω ελέγχου αρκετών μέσων ενημέρωσης από αδιαφανείς επιχειρήσεις, καθώς και έλλειψη μελετών λίγα είναι τα στοιχεία για το συνολικό πλούτο των διακινουμένων ναρκωτικών παγκοσμίως. Οι περισσότερες πληροφορίες συλλέγονται από Υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως στην περίπτωση της Europol που ελέγχει την Ευρώπη και την Ελλάδα φυσικά και αποκρύπτονται σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά για τη μελέτη του ΟΗΕ που αξίζει να διαβαστεί αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας πιο σηματικό είναι να διερωτηθούμε ποιοι είναι οι Αρχηγοί εντός και εκτός της χώρας που ελέγχουν το κύριο παγκόσμιο δρομολόγιο, με ποιες επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητες «ξεπλένουν» τα χρήματά τους και το κυριώτερο πώς διαπλέκονται με την κρατική εξουσία που τους ελέγχει. Φυσικά δεν μπορεί η πλειονότητα των έντιμων κρατικών αξιωματιούχων να συνεργάζεται σε μια τόσο παράνομη πράξη οπότε οφείλουμε να διερωτηθούμε ποιο είναι το πατριωτικό παραμύθι που λανσάρεται σε πλοιοκτήτες, αξιωματικούς, δικαστές, τελωνειακούς, επιχειρηματίες, εκδότες ως παραλλαγή του εμπορίου διακίνησης των ναρκωτικών στο κύριο παγκόσμιο δρομολόγιο μέσα από το ελληνικό έδαφος και ύδατα για να τοςυ καταστήσει συνεργάσιμους. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί θα μπορούσαν να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη περισσότερο ασφαλώς και να μην κρατάνε τις πληροφορίες σε έναν κλειστό κύκλο μεταξύ τους. Για το καλό της χώρας, φυσικά.

Άσχετα με τα παραπάνω είναι γεγονός ότι για τις θέσεις των Υπουργών Ναυτιλίας όπου υπάγεται το Λιμενικό Σώμα, Δημοσίας Τάξης όπου υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Εθνικής Άμυνας όπου υπάγονται οι φύλακες των συνόρων μας καθώς και του Υπουργού Δικαιοσύνης όπου τιμωρεί τους διακινητές, σε κάθε εκλογική μάχη και ανασχηματισμό παρατηρείται ένας συνωστισμός υποψηφίων και έντονο ενδιαφέρον πλήρωσης. Αυτά για τους πατριώτες και όσους διερωτώνται πως συμβαίνουν μερικά παράδοξα σε Κράτη και πώς αποφάσεις, επιτυχίες ή διευκολύνσεις δεν συμβαδίζουν με τη λογική.

Για τα διακρατικά δίκτυα διακινητών από την Ανατολή στη Δύση, από την Τουρκία στην Ελλάδα, και την διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία και τη διεξαγωγή εκλογών ας τα πούμε σε επόμενο ρεπορτάζ… Τώρα προέχουν η πολιτική κρίση της Βορείου Μακεδονίας και η διεξαγωγή κρίσεων για τη στρατιωτική ηγεσία του Έθνους μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019 ομαλά.

Λ.Καλαμαρά