ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΣΥΡΟΥ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 87: ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ - 24.8.2018



Βρίσκομαι εδώ σε μία στιγμή κρίσιμη κομβική ιστορική που ο τόπος γυρνάει σελίδα. Επέλεξα η πρώτη πολιτικη μου παρέμβαση μετά το τέλος των Μνημονίων να γίνει εδώ απέναντι σας, στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους της δουλειάς, στους ανθρώπους του μεροκάματου. Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοί μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε, ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της πολικής και κοινωνικής ζωής την επόμενη ημέρα.

Εδώ στο Νεώριο το νησί των εργατικών αγώνων, σ’αυτο το Ναυπηγείο το 1889 έγιναν οι πρώτες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρας μας. Ανακοίνωση εργατών Ναυπηγειών Σύρου το 1879: «Οι μεν πολυμελείς ημών οικογένειες ελεεινώς υπό της πείνης κατετρέχοντο, τα δε βαλάντια των εργοδοτών πληρούντο χρυσού και αργύρου.» Αλλάξαν οι καιροί, πέρασαν τα χρόνια, αλλά δεν άλλαξε ποτέ η ανάγκη του εργάτη, του εργαζόμενου, της εργατικής τάξης να μάχεται και αυτό μας δείχνει η ιστορία του Νεωρείου. Ένα υπόδειγμα για να πάμε μπροστά.

Ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου ήταν αυτός που υπέφερε περισσότερο από όλους. Μία μικρή μειοψηφία χρεοκόπησε τις εταιρείες του και αυτοί έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της λαίλαπας 1.000.000 εργαζόμενοι έχασαν την εργασία τους. Δεν καταφέραμε ακόμα να καλύψουμε το 1.000.000 των χαμένων θέσεων. 300.000 καταφέραμε. Αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση, για τη χώρα, για το έθνος, είναι να κερδίσουμε την εργασία στο τόπο μας, εργασία αξιοπρεπής καλά αμειβόμενη με δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, η αυθαιρεσία εις βάρος τους έφθασε σε σημεία πρωτοφανή γα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης, η χρησιμοποίηση ως μοχλού της τεράστιας στρατιάς ανέργων των Μνημονίων είχαν ένα σαφή στόχο. Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας.

Φίλες και φίλοι εργάτες και εργάτριες του Νεωρείου θα ήθελα στο χώρο της δικής σας δουλείας να δηλώσω ότι όλα αυτά οι μεγάλες πληγές της 8ετίας δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μία μέρα στην άλλη αλλά είναι καθήκον μας να τις γιατρέψουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Στόχος η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτό το τόπο άλλα και κέρδος με την εργατική τάξη, τους εργαζομένους δεμένους χειροπόδαρα καταδικασμένους σε μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί το Νεώριο αποτελεί ένα διαφορετικό παράδειγμα. Ένα διαφορετικό παράδειγμα αποφασιστικότητας του αγώνα των εργαζομένων αλλά και υγιώς σκεπτόμενης επιχειρηματικότητας, με πίστη, με όρεξη,  με όραμα και κυρίως με σχέσεις αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και με τους εργαζόμενους. Καμμία δουλεία δεν μπορεί να προκόψει αν οι βασικοί συντελέστες οι εργαζόμενοι  δεν είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι αυτό το τεράστιο πλήγμα, αυτό το τεράστιο τραύμα για το νησί της Σύρου, η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο, και το λέω αυτό με σιγουριά αποφεύγεται οριστικά, το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την καρδιά, την ατμομηχανή της κυκλαδικής οικονομίας. Ήδη ξεκίνησαμε εργασίες με 300 περίπου εργαζόμενους, όλοι εσείς που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρεθήκατε μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, αλλά η δική μας διαβεβαίωση και η δική μου προσωπικά είναι ότι θα κάνουμε όπως και κάναμε και πρίν ότι περνάει από το χέρι μας ώστε το Νεώρειο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, με ορίζοντα την επόμενη τριετία να απασχολεί περισσότερους από 1000 εργαζόμενους ως επι το πλείστον ανθρώπους του νησιού και των γύρω νησιών της περιοχής. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας χρειάστηκε κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμείς ως Πολιτεία επιλέγουμε και επιλέξαμε το δρόμο της ευθύνης απέναντι σας, δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους αναλάβαμε ενεργό ρόλο και καταλήξαμε σε μία λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης. Όμως επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση για αυτό και σας καλώ όλους εσάς τους εργαζομένους εδώ να συνεχίσετε να κρατάτε εσείς γερά στα χέρια σας την υπόθεση του Νεωρείου.

Χρειάζεται ο αγώνας και η διαρκή διεκδίκηση για να παμε μπροστά...


Και αν θέλετε αυτό είναι και το μύηνυμα μου εδώ από ένα πετυχημένο παράδειγμα εδώ στο Νεώρειο, το μήνυμα προς σε όλους τους εργαζόμενους του χεριού ή του πνεύματος, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου που μας παρακολουθούν. Το μήνυμα μου είναι ότι το μέλλον, το καλύτερο μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του έτσι νέτο - σκέτο, όπως είπε και ο ποιητής. Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί για να φέρουμε τις καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν. Αγωνιστήκαμε εδώ και πετύχαμε. Θα αγωνιστούμε και για το αύριο της πατρίδας. Για ένα καλύτερο αύριο στη μεταμνημονιακή εποχή που ξημερώνει. Η νέα εποχή του Νεωρείου της Σύρου φέρει την υπογραφή του καθενός και καθεμίας από σας, εγώ είμαι εδώ και επιτρέψτε μου να δεσμευτώ κλείνοντας για άλλη μία φορά απέναντι σας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα σας, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την άνθηση του Νεωρείου, για την άνθηση της ελευθερίας της αξιοπρέπειας και της δημιουργηκότητας του εργαζόμενου σε κάθε περιοχή της χώρας, για την άνθιση και την προκοπή της χώρας συνολικά. Θα είμαστε εδώ και στο δρόμο αν χρειαστεί για ακόμα καλύτερες μέρες. Γιατί δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ελλάδα αν δεν υπάρχει μέλλον για εκείνους που με τα χέρια και το μυαλό τους δεν είναι σε θέση να χτίσουν το μέλλον. Και το μέλλον δεν έρχεται από μόνο του, χτίζεται και θα το χτίσουμε μαζι.

Να είστε καλά. Καλές δουλειές και καλή δύναμη!