ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Στο διαιτητικό δικαστήριο οδεύουν ξανά Εldorado Gold και ελληνικό δημόσιο – Αίτημα πληρωμής 750 εκατ. ευρώ από την εταιρεία προ το δημόσιο


Της Λέττας Καλαμαρά

Το δρόμο για ένα νέο γύρο διαιτησίας, υψηλών αποζημιώσεων αλλά και καθυστερήσεων στην επένδυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, ανοίγει η αίτηση πληρωμής που κατέθεσε η Eldorado Gold προς το ελληνικό δημόσιο για τη δραστηριότητα της στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Η Eldorado Gold με την παρούσα αίτηση αιτείται πληρωμή ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ για ζημίες, που υπέστη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών για το έργο της στις Σκουριές, συμπεριλαμβανομένων ζημιών για μη προβλεφθέντα έξοδα και διαφυγόντα κέρδη καθώς και για ηθική βλάβη λόγω πλήγματος στη φήμη και την αξιοπιστία της. Όπως τονίζεται η παρούσα αίτηση αποτελεί ένα μη δικαστικό αίτημα για πληρωμή και δεν  κινεί νομικές/ δικαστικές διαδικασίες, αν και έχει καταστεί ενήμερο όπως προβλέπεται το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η παρούσα αίτηση πληρωμής ουσιαστικά αποτελεί αναγνωριστική επιχείρηση εξασφάλισης των συμφερόντων της εταιρείας και της καθησύχασης των μετόχων της πριν την έκβαση μιας νέας διαμάχης εντός της δικαστικής αίθουσας και μάλιστα του διαιτητικού δικαστηρίου, παρά την ευχή και προτροπή του διευθύνοντας συμβούλου της Eldorado Gold, George Burns, «το θέμα να επιλυθεί με φιλικό τρόπο και να μη χρειαστεί να γίνει προσφυγή αυτή τη φορά από την Eldorado Gold στη διαιτησία», ενώ ήδη υπάρχει μια πρώτη απόφαση του συγκεκριμένου δικαστηρίου υπέρ της εταιρείας.  «Η αίτηση», όπως σημείωσε ο κ. Burns, «αποτελεί μία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με το ελληνικό κράτος σε ένα πλαίσιο καλής πίστεως».  Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του  επισημαίνει «την πάγια θέση του ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής, είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων.  Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατέρωθεν κλιμάκωση της κατάστασης. Τονίζεται ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις που αφορούν το χώρο εναπόθεσης τελμάτων στην περιοχή του Κοκκινόλακα, τη μεταφορά τελμάτων από τα μεταλλεία και την επεξεργασία νερών για τα τέλματα. Το θέμα αναθεώρησης των περιβαλλοντικών μελετών ενέσκηψε και κατά την τελευταία προ ΔΕΘ συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Eldorado Gold και της ηγεσίας του υπουργείου, και ήταν αυτό που οδήγησε ξανά σε αδιέξοδο τη συζήτηση για την τακτοποίηση των αδειών ρουτίνας που εκκρεμούν. Από την πλευρά της εταιρείας τον πρώτο λόγο έχουν πάρει πλέον οι δικηγόροι, που εξετάζουν όλες τις δικαστικές εκδοχές που τους δίνει ο νόμος σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.