ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ifo: Ανοιξε παράθυρο για «κούρεμα» και του ελληνικού χρέους

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου χρειάζονται μερική διαγραφή χρέους προκειμένου να αναπτυχθούν οικονομικά και οι πιστωτές πρέπει να πληρώσουν το κόστος της κρίσης, υποστηρίζει ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo, Χανς Βέρνερ-Ζιν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ζιν έκανε λόγο για «αβάσταχτα επίπεδα χρέους», σημειώνοντας την ανάγκη διεξαγωγής ενός πανευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα το χρέος ώστε να αποφασιστεί κούρεμα μέρος αυτού για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ο εν λόγω οικονομολόγος αφήνει ανοικτό παράθυρο για κούρεμα και του ελληνικού χρέους ως τη μοναδική λύση. Και επιβεβαιώνει τη στροφή που παρατηρείται ακόμη και στην Γερμανία για τις οικονομίες του νότου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ρεπορτάζ των FT που μιλά για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν αλλά και την «ομολογία» του Spiegel ότι η μείωση των μισθών στην Ελλάδα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα

Ο Ζιν μάλιστα αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 στην Ασία η οποία, όπως ανέφερε, αντιμετωπίστηκε μέσω της ελάφρυνσης του χρέους και όχι από τα χρήματα των φορολογούμενων, θέλοντας τοιουτοτρόπως να υποδείξει ένα αποτελεσματικό μοντέλο καταπολέμησης της κρίσης.

«Δεν είναι ευχάριστο για τον πιστωτή να συνειδητοποιεί πως δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά όσο νωρίτερα αντιμετωπίσει την αλήθεια, τόσο καλύτερα», τόνισε ο επικεφαλής του Ifo αναφερόμενος στο υπερχρεωμένο ευρωσύστημα

Τα σχόλια του κ. Ζιν αντανακλούν, σύμφωνα με το Bloomberg, τους ενδοιασμούς της Γερμανίας για τα πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη που ξεκίνησαν με αυτό της Ελλάδας το 2010, τα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της δανειοδότησης εταιρειών και νοικοκυριών, αλλά την απόφαση των πολιτικών ηγετών, περιλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου, για τη διάσωση και διατήρηση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.