ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στο Δ.Σ της ΕΣΕΕ για την εξέλιξη στο θέμα λειτουργίας όλων των Κυριακών του χρόνου, όλων των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα

Η ΕΣΕΕ, ήδη από τα τέλη του 2012, που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η περίεργη εμμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης να απελευθερώσει τις Κυριακές, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των μικρομεσαίων και την ευαισθησία του εμπορικού κόσμου της χώρας προς το Υπουργείο σχετικά με την επιλεκτική αντιμετώπιση στο θέμα αυτό. Την ίδια χρονική περίοδο, είχε συμφωνηθεί ότι, πριν από την οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση ή πρόταση ρύθμισης, θα πραγματοποιηθεί πρώτα εξαντλητικός διάλογος μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αντ’ αυτού, ήδη από την δημοσιοποίηση του πρώτου σχεδίου νόμου «Αγορανομικός Κώδικας», βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η ΕΣΕΕ και ο εμπορικός κόσμος της χώρας απορρίψαμε τότε την πλήρη απελευθέρωση και προτείναμε ως καλύτερη λύση, την ολοκληρωτική απόσυρση του άρθρου για τις Κυριακές και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στους παραγωγικούς φορείς και στηρίξαμε με έρευνες και στοιχεία τις θέσεις μας για την πλήρη ανακολουθία της κυριακάτικης λειτουργίας με την ανταγωνιστικότητα ή την απασχόληση.

Τελικά, τον Αύγουστο του 2013, δημοσιεύτηκε ο νόμος 4177/2013, με το άρθρο 16 του οποίου ορίστηκε ότι γενικό άνοιγμα θα ισχύει μόνο για συγκεκριμένες και περιορισμένες εκ του νόμου Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων (7 στο σύνολο).  

Κατά τα λοιπά, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παρέμεινε ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων (κάτω των 250 τμ) αποφασίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης (τέως Νομάρχης), κατά τις απαιτήσεις και τις επικρατούσες συνθήκες των τοπικών αγορών. Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου, οι κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες εξέδωσαν τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνοντας ειδική πρόνοια για τις τουριστικές περιοχές των νομών τους και έτσι η αγορά ισορρόπησε, βάσει των προτάσεών μας...

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2014 και πριν περάσει ένας χρόνος ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη ο νέος νόμος, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου επανέφερε το θέμα, ενώ αυτό είχε λήξει και με την υποπαράγραφο ΣΤ5 παράγραφος 2α του άρθρου πρώτου ν. 4254/2014 ορίστηκε ότι με Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν 3 τουριστικές περιοχές στις οποίες θα ισχύσει πλήρης απελευθέρωση, άσχετα από τις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών.  

Η ΕΣΕΕ αντιμετωπίζει αρνητικά την έκδοση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, ειδικά όταν το θέμα ξανανοίγει εκ του μη όντως, με 13 περιοχές και πόλεις αντί για 3 τουριστικές περιοχές, την στιγμή που η αγορά έχει βρει τις ισορροπίες της με τις παρεχόμενες εκ του νόμου Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν ελεύθερα και τις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών. Πρόσφατη απόδειξη κατά της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο ήταν η ψηφοφορία με ειδική κάλπη, όπου το 96% των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) εκδήλωσε την αντίθεση του, καθώς και οι επιστολές άρνησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και όλων των εμπορικών Συλλόγων που αναφέρονται στη πιλοτική λίστα του ΔΝΤ!

Εάν παρ’ όλα αυτά αποφασιστεί η έκδοση στις 14/7/14 της νέας σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αυτό δεν πρέπει να γίνει παρά μόνο σε αυστηρά τρείς τουριστικές περιοχές και μετά από διάλογο με τις τοπικές οργανώσεις των εμπόρων και την ΕΣΕΕ. 

Είναι πάντως απορίας άξιο, γιατί μετά από όλα αυτά δεν νομιμοποιείται επιτέλους η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές μετά τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και επιμένει δήθεν το ΔΝΤ στο "πονηρό" προαπαιτούμενο για ωράριο λειτουργίας όλες τις Κυριακές 11 το πρωί με 6 το απόγευμα, ενώ το ζητούμενο στα νησιά μας για τις Κυριακές της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου θα έπρεπε να ήταν μάλλον 6 το απόγευμα με 11 το βράδυ.

Δυστυχώς το τελευταίο επεισόδιο του Κυριακάτικου σήριαλ μας επιφυλάσσει δυσάρεστο τέλος με τα επόμενα βήματα –«next steps»- που σύμφωνα με την εφαρμογή των Συστάσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ και τις Συμφωνημένες Μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ στις 14 Μαΐου 2014, σε ακριβή μετάφραση είναι τα εξής:

«Λάβετε υπόψη δύο επιλογές: α) Επιτρέψατε ωράριο Λειτουργίας τις Κυριακές 11π.μ.-8 μ.μ. χωρίς περιορισμούς στο μέγεθος των καταστημάτων ή β) Εφαρμόστε πειραματικά χαλάρωση του περιορισμών του εμπορίου τις Κυριακές σε επιλεγμένο αριθμό τουριστικών περιοχών (ή πόλεων) σε όλη την Ελλάδα. Επιτρέψτε τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 νέες τουριστικές περιοχές Κυρίαρχη δράση:

Διευκρινίστε μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2014 ότι οι 3 νέες τουριστικές περιοχές περιλαμβάνουν: α) Στο νότιο Αιγαίο ολόκληρο τη νήσο της Ρόδου και της Κω, αλλά και την Ερμούπολη (πρωτεύουσα της Σύρου), β) στην Κεντρική Μακεδονία το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένης της Τσιμισκή, καθώς και τη Χαλκιδική και γ) στην Αττική, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ερμού και της Ομόνοιας, καθώς και τη Ραφήνα (το δεύτερο λιμάνι των Αθηνών).

Αξιολογείστε την εμπειρία αυτών των μεταρρυθμίσεων και σε αυτή τη βάση αποφασίστε μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015 να επεκτείνετε άμεσα τις πρόσφατες αυτές αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα.»

Η προσωπική μου απάντηση στην υπογραφή μιας Υπουργικής απόφασης με το παραπάνω περιεχόμενο είναι, όπως ήδη έχω γραπτώς ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, η παραίτησή μου από τη Πολιτική Επιτροπή και η άμεση αποχώρησή μου από τον Τομέα Παραγωγικών Τάξεων και όλα τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη αντίδραση της ΕΣΕΕ στις παραπάνω εντολές για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, θα εκφραστεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμέσως μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η σχετική Υπουργική Απόφαση.