5 δις. ευρώ παραγωγικό ΑΕΠ, 140.000 θέσεις εργασίας και εμπορικό ισοζύγιο 3 δις ευρώ μπορεί να συνεισφέρει ο αγροτικός τομέας στην επόμενη δεκαετία εάν και εφόσον αγαπήσουμε αυτή τη γη, την ελληνική γη και αποκτήσουμε σοβαρή αγροτική οικονομία (αγροτική παραγωγή και ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών). Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην ελληνική γη - ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ένας θησαυρός- και επιμένουν πως υπάρχουν νέες καλλιέργειες με μέλλον που μπορούν να βάλουν δυναμικά την Ελλάδα στη διεθνή βιομηχανική σκηνή με προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής προέλευσης.
Για παράδειγμα, η τρούφα που αποτιμάται από 600 έως 1.000 ευρώ/κιλό, η στέβια το φυτό της νέας χιλιετίας που είναι η ζάχαρη του μέλλοντος, το ιπποφαές βιταμινούχο προϊόν που αποτιμάται στα 150 ευρώ/λίτρο σε μορφή ελαίου και στα 57 ευρώ/λίτρο σε μορφή χυμού, το μύρτιλο που είναι πρώτη ύλη στη βιομηχανία, τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα φάρμακα, αποτελούν νέες καλλιέργειες. Μπορούν να εμπλουτίσουν την γκάμα των παραδοσιακών προϊόντων μας αλλά και των ήδη γνωστών μοναδικών προϊόντων όπως είναι η μαστίχα, ο κρόκος, το μέλι, τα αρωματικά βότανα και φυτά, τα όσπρια και το ρύζι και η σπιρουλίνα, που παράγεται στη Νιγρίτα Σερρών, τη μοναδική παραγωγική μονάδα σε όλη την Ευρώπη. Τα ποσοστά των βιολογικών καλλιεργειών στο σύνολο της καλλιεργούμενης γης στην Ελλάδα φτάνουν στο 7%. Στην Ιταλία έφτασαν στο 9%, στη Σουηδία στο 10% και στην Αυστρία στο 16%. Η παγκόσμια αγορά βιολογικών προϊόντων σε τιμές καταναλωτή το 2010 διαμορφώθηκε στα 46 δις. ευρώ από 22 δις. ευρώ το 2001, η ευρωπαϊκή αγορά έφτασε στα 25 δις. ευρώ από 10,5 δισ. ευρώ, η γερμανική αγορά στα 6 δις. ευρώ από 3 δις. ευρώ και η ελληνική στα 0,7 δις. ευρώ από 0,18 δις. ευρώ.
Η Ελλάδα είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά εξάγει το 90% της παραγωγής του «χύμα», κυρίως στην Ιταλία (60%). Με υπόθεση 1 ευρώ/λίτρο προστιθέμενη αξία από την τυποποίηση, η Ελλάδα χάνει περίπου 360 εκατ. ευρώ/χρόνο, τα οποία κερδίζουν οι πελάτες της σε τρίτες χώρες. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της χώρας μετά το λάδι/ελιές. Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός ψαριών ιχθυοτροφείου στην Ευρώπη, καλύπτει το 50% της μεσογειακής παραγωγής, έχει συνολική αξία παραγωγής 650 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εξάγει το 70%, απαιτείται όμως πιστοποίηση στην παραγωγή και τυποποίηση. Στην επώνυμη φέτα η Ελλάδα κατέχει μόνο το 28% της παγκόσμιας αγοράς.
Γίνεται κατανοητό πως η αδιαφορία μας «κατακαίει» τη γη μας με μεγάλη ένταση.
5 billion euro as GDP output, 140,000 jobs and trade balance of 3 billion euro can be contributed to Greek economy by the agricultural sector in the next decade if and when we love this land. Greek land can become a serious rural economy (agriculture and fish breeding, food and beverage industry). People who work in the Greek land - they know very well that is a treasure- and they insist in any new crop with a future perspective that can put Greece in the dynamic international industrial scene with designated products of origin and geographical origin.
For example, the truffle is valued from 600 to 1,000 euro / kg, the “stevia” is considered the plant of the new millennium as the sugar of the future, sea-buckthorn vitamin product valued at 150 euro / liter in the form of oil and 57 euro / liter form of juice, the cowberry is a raw material in industry, food, cosmetics, pharmaceuticals. All the above are new crops. They can enrich the range of our traditional products and already known as unique Greek products such as mastic, saffron, honey, herbs and plants, beans and rice and “spirulina” produced in Nigrita Serres and the only production units across Europe. The rate of bio-farming in total agricultural land in Greece reaches at 7%. In Italy it reaches 9% in Sweden 10%, in Austria 16%. The global market for bio products in consumer prices in 2010 amounted to 46 billion euro from 22 billion euro in 2001 while the European market reached 25 billion euro from 10.5 billion in 2001. The German market reached 6 billion from 3 billion euro and the Greek 0.7 billion euro from 0.18 billion euro.
Greece is the third largest olive oil producer in the world but exports 90% of its production in "bulk", mainly in Italy (60%). In case of having 1 euro/litre of added value for standardization, Greece loses about 360 million/year which are profit for its foreigner customers in other countries. The Fish breeding is the second largest export industry of the country following the olive oil. Greece is the largest producer of farmed fish in Europe, covering 50% of Mediterranean production, has a total production value 650 million of which exports 70% but requires certification in production and standardization. Moreover in the “feta” market the part of Greece is only 28% of the global market.
It is easily understood that our indifference is unique in "devouring" our land with greater intensity.