Της Λέττας Καλαμαρά
Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να επισημοποιήσει το Δελτίον Τροφίμων για τη Σίτιση και Διαβίωση των Ελλήνων με τη σημερινή ψήφιση στη Βουλή του περίφημου Food Pass, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά σε μια ρηξικέλευθη πρόταση που μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε σήμερα προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης. Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, τη μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο) στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρίνεται αναγκαία, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται στα επίπεδα του 10%, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%. Με την προτεινόμενη διάταξη, επισημαίνουν, αναμένεται τόνωση της αγοράς και ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και των καταναλωτών λόγω της μείωσης των τελικών τιμών.
Στο μεταξύ ο πληθωρισμός μοιάζει να μην τιθασεύεται με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τιμές των τροφίμων. Ήδη τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν 17% αύξηση στο δείκτη τμών εισαγωγών τροφίμων και αποτελεί προάγγελο νέων ανατιμήσεων στις τιμές λιανικής του κλάδου και εντείνει τον προβληματισμό για την εξέλιξη του πληθωριστικού φαινομένου στο πιο «ευαίσθητο» μέτωπο, που είναι οι τιμές των τροφίμων. Στο μεταξύ σε ισχύ υπάρχουν τα εορταστικά καλάθια του νοικοκυριού με επτά στους δέκα καταναλωτές όμως να δηλώνουν από τη δική τους πλευρά με βάση την τελευταία οικονομική αναφορά για τη χρονιά της GPO, πως το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 82,1% του συνόλου έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών. Επιπλέον το 67,1% δηλώνει ότι το ποσό που σκοπεύει να δαπανήσει για τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Το 54,1% περιμένει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης, ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά απαισιοδοξίας και για το συνολικό οικονομικό κλίμα στη χώρα, με το 56,5% να προβλέπει ότι αυτό θα χειροτερέψει μέσα στο επόμενο διάστημα. Το 62,3% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις έως τώρα προσπάθειες για τον περιορισμό της ακρίβειας.