Έχει
παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου
για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19. Μια πρόσφατη μελέτη όμως, που
δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes
& Endocrinology, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ήδη όταν ο
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, BMI) είναι
μεγαλύτερος από 23 kg/m2, τιμή που βρίσκεται στα υγιή
όρια (ΒΜΙ σε kg/m2 <18,5: ελλιποβαρής, 18,5-25: νορμοβαρής, 25-30: υπέρβαρος, >30:
παχύσαρκος). Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου
(Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια
Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας
και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.
Η μελέτη
συμπεριέλαβε προοπτικά ασθενείς μεγαλύτερους των 20 ετών που νόσησαν από COVID-19
στην Αγγλία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2020. Μεταξύ 6.910.695 ασθενών
που πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη, 13.503 ασθενείς (0.2%) εισήχθησαν στο Νοσοκομείο,
1.601 (0.02%) νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 5.479 (0.08%) απεβίωσαν.
Για ασθενείς με BMI >23 kg/m2 διαπιστώθηκε γραμμική αύξηση του κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή θάνατο
ανάλογα με το BMI.
Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του BMI παρατηρήθηκε 5% αύξηση του κινδύνου για εισαγωγή στο Νοσοκομείο, 10%
αύξηση του κινδύνου για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4% αύξηση
του κινδύνου για θάνατο. Ενδιαφέρον έχει ότι η δυσμενής αυτή επίδραση του
σωματικού βάρους ήταν μεγαλύτερη σε νέους ηλικίας 20-39 ετών και σε ανθρώπους
της μαύρης φυλής. Ήταν, μάλιστα, ανεξάρτητη από την παρουσία άλλων
συν-νοσηροτήτων. Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι, παρόλο που δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί,
οι παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο
σοβαρής νόσησης από COVID-19.