Της Λέττας Καλαμαρά
Τα self tests προτιμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το να δαπανήσει κεφάλαια για την προστασία των ανήλικων μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέρριψε σχέδιο για ολιγομελή τμήματα στα σχολεία με το πρόσχημα του κόστους για την υλοποίησή του, όπως αποκάλυψε η κα Λινού σε συνέντευξή της (1/4/2021) στο ραδιοσταθμό 98.4 Νέα Κρήτη και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.
Η γιατρός, τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, τόνισε πως η κυβέρνηση άκουσε την πρόταση για μικρότερα τμήματα και δεν το προχώρησε. «Απ’ ό,τι ξέρω το μελέτησαν και δεν μπορούσαμε οικονομικά να το κάνουμε. Αυτό ξέρω όλο», τόνισε η κ. Λινού. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου "η δικαιολογία τους ήταν το οικονομικό;" η κ. Λινού διευκρίνισε πως "η αλήθεια είναι ότι εκτιμήθηκε το κόστος της παιδείας, δεν θέλω να βάλω τιμή στην αξία των ανθρώπων, στην ανθρώπινη ζωή. Εκτιμήθηκε ότι είναι ακριβότερο το μέτρο της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη από το κόστος που θα είχαμε ευρύτερα στην οικονομία από τη μη λήψη του μέτρου».
Αναφορικά με τα self tests η κ. Λινού είπε πως το self test στα παιδιά θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το self test είναι ουσιαστικά μία ιατρική πράξη. Να σημειωθεί πως η κ. Λινού για μία ακόμη φορά επισημαίνει πως δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα.
Πλήθος ερωτημάτων εγείρει λοιπόν η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη στην επιβολή διάφορων άλλων λύσεων όπως τα τεστ αυτοεξέτασης, τη στιγμή που είναι εμφανής η υγειονομική, οικονομική και κοινωνική αποτυχία των μέτρων που πάρθηκαν μέχρι τώρα για την ανάσχεση του Covid 19, αποδεικνύοντας στην πράξη πως εξ αρχής δεν υπήρχε συντονισμένη δράση και δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του COVID-19.
Ηχητικό Συνέντευξης από 9.26'' έως 12.06''