Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της νέας επενδυτικής συμφωνίας του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός.
Η κυβέρνηση διά του εισηγητή και των εκπροσώπων της υπερθεματίζει το περιεχόμενο της σύμβασης, τονίζοντας πως αποτελεί την απαρχή μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 40 μεγαλύτερων χωρών σε αποθέματα χρυσού, κατέχοντας την 32η θέση. Στην εισήγησή του ο βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. Θ. Χειμάρας επεσήμανε επτά λόγους που οδήγησαν στην αναθεώρηση της σύμβασης, του Ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός»: Για να συντονιστεί το Επενδυτικό Σχέδιο της Σύμβασης που υπογράφηκε το 2004, με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και τους στοιχειώδεις όρους ανταγωνισμού. Για να ολοκληρωθεί ομαλά, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή, απευθείας ξένη επένδυση στην χώρα, που θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στην Κεντρική Μακεδονία. Για να τεθούν ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις, στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες, τόσο κατά την διάρκεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όσο και κατά την αποκατάσταση της γης μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας. Για να προχωρήσει η ανάπτυξη μιας εμβληματικής επένδυσης, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε αληθινά μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις. Για να δοθεί εμφατικά το πράσινο φως, για την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα, που την δεδομένη συγκυρία της πανδημικής κρίσης, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Για να κυρωθεί η δίκαιη και ισότιμη δέσμευση Κράτους και Επενδυτή, προκειμένου να εξασφαλιστεί, η ομαλή υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδιασμού και η μεγιστοποίηση του οφέλους, για το Κράτος και την τοπική κοινωνία. Για να κλείσουν οριστικά, οι διεκδικήσεις της Ελληνικός Χρυσός από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της πολυετούς αδειοδοτικής καθυστέρησης, επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση όχι μόνο αντιτίθεται στις συγκεκριμένες θέσεις αλλά χαρακτηρίζει ως αποικιοκρατική τη σύμβαση, επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον. Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλου, η αναθεωρημένη Σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός παραχωρεί υπερβολικά πολλά προνόμια στην εταιρεία επί των πόρων, της επιφάνειας, του αιγιαλού, του περιβάλλοντος, των υποδομών κ.ά. αλλά δεν τη δεσμεύει σχεδόν για τίποτε. Ούτε για τις θέσεις εργασίας, που θα εξαρτώνται από την κερδοφορία της, ούτε για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου που μετατρέπεται σε «απολύτως ενδεικτικό», ούτε όμως και για ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή. Όπως τόνισε ο κ. Φάμελος, το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται για 25 συν 25 χρόνια απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός ότι δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει τη Σύμβαση, με ποινή αποζημίωσης της εταιρείας ακόμη και στην περίπτωση που η Σύμβαση καταγγελθεί εις βάρος της εταιρείας έως το 70% μάλιστα των διαφυγόντων κερδών. Επιπλέον κανένας δημόσιος φορέας δεν θα μπορεί πλέον να εκδίδει διοικητικές πράξεις για την Ελληνικός Χρυσός, ούτε οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ θα μπορούν να την ελέγχουν, παρά μόνο με ραντεβού και με την παρουσία και έγκριση «ανεξάρτητου» περιβαλλοντικού ελεγκτή που θα έχει διοριστεί από την ίδια την εταιρεία και μάλιστα με ραντεβού. Καμία υποχρέωση για σύνταξη νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΕ), ούτε για Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Σύμφωνα με τον κ. Φάμελο, η αναθεωρημένη Σύμβαση παραβιάζει επιπλέον πληθώρα διατάξεων και προβλέψεων του εθνικού και ενωσιακού Δικαίου και για αυτό πρέπει να αποσυρθεί όπως ζητάμε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχουμε υποβάλλει.
Για σωρεία αρνητικών άρθρων όσον αφορά το δημόσιο έκανε λόγο ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Β.Βιλιάρδος, τονίζοντας πως πρόκειται για μία σύμβαση με πλεονεκτήματα μόνο για την εταιρεία. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στην ομιλία του προ την Ολομέλεια εστίασε, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση λέγοντας πως προσπαθεί να πείσει ότι μία μονοπρόσωπη εταιρεία μπορεί να κουμαντάρει την Ελληνικός Χρυσός και να την εκπροσωπεί.
Από την πλευρά της η Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού με σχετικό υπόμνημά της στην Ολομέλεια τονίζει πως έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις αξίας 1,2 δισ. δολαρίων για να εκσυγχρονίσει δύο μεταλλεία που λειτουργούν επί δεκαετίες στην περιοχή και απασχολεί περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους Επίσης σημειώνει πως η λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει ως σήμερα αποφέρει 393 εκ. ευρώ έσοδα για το κράτος, 999 εκ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές εκ των οποίων 130 εκ. ευρώ σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές, 401 εκ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές, 24 εκ. ευρώ σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την περιοχή, 907 εκ. ευρώ σε αξία εξαγωγών. Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπόμνημα, η νέα συμφωνία προβλέπει 1,9 δισ. δολ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων, εκ των οποίων το 1 δισ. δολάρια θα επενδυθεί εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη 5ετία υλοποίησης της επένδυσης. Δημιουργεί 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά δημιουργεί 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες φτάνουν τις 5.000 θέσεις εργασίας μαζί με τις έμμεσες, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη. Αποδίδει πλέον των 2 δισ. ευρώ έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, ενώ συνεπάγεται σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών που εκτιμώνται σε 11,3 δισ. ευρώ με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου. Δεσμεύει επενδύσεις 70 εκ. ευρώ για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.