ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ


Της Λέττας Καλαμαρά 

Νικητής στις δημοσκοπήσεις με απώλειες όμως στο λαϊκό έρεισμα πορεύεται στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα όμως το πολιτικό κεφάλαιο του Έλληνα πρωθυπουργού εμφανίζει σημάδια φθοράς και δείχνει να εξαϋλώνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο έναν χρόνο μετά τις εκλογές, όπως δείχνει η πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata (23-25/9/2020) με τίτλο Έρευνα Ανίχνευσης Στάσεων και Δημοφιλίας Πολιτικών Προσώπων. Το λαϊκό έρεισμα όμως δείχνει να χάνει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σιγά-σιγά. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των χαμηλών αποτελεσμάτων του κυβερνητικού έργου σε όλους τους βασικούς τομείς -οικονομία, παιδεία, υγεία και εθνικά θέματα-  παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης που προβάλλονται συστηματικά από το μεγαλύτερο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και όλα αυτά, ενώ τόσο το κυβερνόν κόμμα όσο και ο Αρχηγός του πολιτεύονται χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο και με άνευρη αξιωματική αντιπολίτευση.     

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Prorata, οι αρνητικές εντυπώσεις προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάστημα 23-25/9/2020 αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου 2020 από το 43% στο 47%. 

Ειδικότερα στην ερώτηση συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ποσοστό των θετικών απαντήσεων μειώθηκε και αυξήθηκε το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων. Αναλυτικά, το ποσοστό των πολιτών με θετική άποψη για τον πολιτικό Κυριάκο Μητσοτάκη από 55% τον Απρίλιο 2020 έπεσε στο 48% το Σεπτέμβριο 2020, ενώ το ποσοστό των πολιτών με αρνητική άποψη προς τον Κ. Μητσοτάκη από 39% ανέβηκε στο 47%.   

Στην ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία του κόμματος το 55% απάντησε πως θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία αναξιόπιστο κόμμα έναντι 45% που τη θεωρεί αξιόπιστο κόμμα. Επίσης το 58% θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σχετικά ή απόλυτα μακριά στις ανησυχίες και τα προβλήματα της κοινωνίας έναντι 42% που θεωρεί πως είναι κόμμα σχετικά ή απόλυτα κοντά στις ανησυχίες και τα προβλήματα της κοινωνίας. 

Όσον αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης οι απόψεις μοιράζονται με το 52% να είναι θετικές, ενώ το 48% δηλώνει ότι  η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα σχετικά ή απόλυτα ανίκανο να κυβερνήσει. 

Μάλιστα στις νέες ηλικίες 17-34 ετών η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως δεν έχει κανένα έρεισμα μιας και το 71% δήλωσε πως τη θεωρεί αναξιόπιστο κόμμα.