Έντονη δυσπιστία και δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας κατέγραψε στην πρόσφατη σχετική έρευνά της η Prorata. Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα λένε όχι στην κορωνο-τρομοκρατία που ασκείται από τα ΜΜΕ.
Αναλυτικά, ενώ προς τα τέλη Μαΐου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (71%) αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η εικόνα σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως, με το 52% να την αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 47% θετικά. Παράλληλα, ανιχνεύεται ραγδαία μεταβολή και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), άποψη την οποία κατά τη μέτρηση του Μαΐου συμμερίζονταν μόλις το 29%.
Το 64% των πολιτών διατηρούν την άποψη ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (68%) συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ η μεγαλύτερη – αν και όχι πλειοψηφική – μερίδα των πολιτών (49%) πιστεύει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid – 19 θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, χωρίς να δημοσιοποιείται ωστόσο στο ευρύ κοινό.
Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η άποψη των πολιτών σχετικά με τις ευθύνες για την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα με αφορμή την πανδημία. Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Παράλληλα, η απάντηση πως «καμία νυν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή» υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αποτελώντας τη δεύτερη σε συχνότητα απάντηση, συγκεντρώνοντας το 35% των απαντήσεων. Το 64% των πολιτών εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Τέλος, παρόμοιο ποσοστό (63%) εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τη μέτρηση του Μαϊου. Oι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, καθώς περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ.