Σε παρέμβαση στο θέμα της προστασίας της μαρμαροπαραγωγικής περιοχής του Βώλακα, τη σωστή διαχείριση των λατομείων μαρμάρου και την ανάγκη για στοχευμένη έρευνα και εντοπισμό νέων κοιτασμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και την περιοχή προέβη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΜΜΘ τονίζουν την ανάγκη για στοχευμένη έρευνα και εντοπισμό νέων κοιτασμάτων που θα αναζωογονήσουν τον κλάδο και δεν θα βλάψουν την περιοχή. Οι ορυκτοί πόροι και τα μάρμαρα ειδικότερα, βρίσκονται εκεί όπου έχουν δημιουργηθεί και είναι πεπερασμένοι. Η βιώσιμη αξιοποίησή τους προϋποθέτει την σταθερή πρόσβαση στην έρευνα και στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων και την δυνατότητα επέκτασης των εκμεταλλεύσεων σε γειτονικούς χώρους όταν εξαντληθούν τα αποθέματα τους. Τα σημαντικότερα λατομεία της περιοχής του Βώλακα μετά από 40 χρόνια συνεχούς εκμετάλλευσης βρίσκονται στο στάδιο της εξόφλησης.
Ο ΣΕΜΜΘ τονίζει τα ανυπέρβλητα εμπόδια της γραφειοκρατίας όχι μόνο δεν διευκολύνουν την έρευνα νέων κοιτασμάτων αλλά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο του μαρμάρου που αποτελεί βασικό οικονομικό τομέα της Β. Ελλάδας. Είναι γεγονός, λένε οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, ότι: α) από το στάδιο της έρευνας έως την μίσθωση και την εκμετάλλευση ενός λατομείου απαιτούνται περισσότερα από πέντε χρόνια, β) από την μίσθωση ως την πλήρη παραγωγική ανάπτυξη ενός λατομείου μαρμάρου χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια και γ) οι πιθανότητες επιτυχίας στις έρευνες για την διαπίστωση ύπαρξης εμπορεύσιμου κοιτάσματος μαρμάρου είναι μικρότερες από 1%. Όλες οι λατομικές εκμεταλλεύσεις μαρμάρου, στην περιοχή του Βώλακα, αλλά και σε όλο το νομό είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες. Δεν υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη λατομική δραστηριότητα, αντίθετα μάλιστα η αδειοδότηση λατομείων είναι από τις ποιο ελεγχόμενες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ο πολίτης που προσπαθεί να αδειοδοτήσει λατομείο μαρμάρου καλείται να συγκεντρώσει 57 δημόσια έγγραφα, ενώ μια άδεια για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 101 υπογραφές.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η οποιαδήποτε θεσμική παρέμβαση για το θέμα πρέπει να είναι προσεγμένη και υπεύθυνη, από τη στιγμή που η σημασία του κλάδου του μαρμάρου για την κοινότητα και για ολόκληρο το νομό Δράμας είναι τεράστια μιας και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εργάζεται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο του μαρμάρου και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τα μισθώματα των λατομείων. «Ανάμεσα σε αυτούς που γνωμοδοτούν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δασικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αρχές και οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε περιοχές προστασίας. Όλοι αυτοί έχουν υποχρέωση να ελέγξουν αν τηρούνται οι νόμοι στην διαδικασία έγκρισης επέμβασης. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται στο σύνολό τους και όχι μονοδιάστατα με την επιλογή άρθρων, που εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά μιας απόφασης αν κρίνει ότι αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για την λήψη της και να ζητήσει την κατάργηση ή την τροποποίησή της», σημειώνει ο ΣΕΜΜΘ. Κάνοντας χρήση του δικαιώματος αυτού, για το προστατευτικό του Βώλακα είναι σε εξέλιξη προσφυγή κατά της απόφασης στο ΣτΕ και αίτημα τροποποίησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι μαρμαροπαραγωγοί της περιοχής του Βώλακα υπογραμμίζουν... ότι τα προϊόντα που είναι ιδιαίτερα γνωστά και ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων χωρών είναι τα λευκά μάρμαρα Βώλακα τα οποία είναι φημισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο και διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα. Η συνεισφορά του κλάδου μαρμάρου στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν του νομού Δράμας καλύπτει το 31% του ΑΠΠ του νομού και οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μαρμάρων με έδρα τη Δράμα καλύπτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού. Επίσης το 80% της παραγωγής μαρμάρων της χώρας προέρχεται από τα λατομεία της ευρύτερης περιοχής Δράμας και Καβάλας. Όπως υποστηρίζει ολόκληρη η Ελλάδα είναι μια χώρα άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μάρμαρα της με αναμφισβήτητη ιστορική αξία. Ο κλάδος των μαρμάρων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τομέα για την ελληνική οικονομία καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, χρήσεων και ποιοτήτων.