"Μόλις πέρασε ένα καλοκαίρι που δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε!", αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσσιος, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τονίζοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει σημαδέψει τον τουρισμό για πάντα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "η πανδημία COVID-19 επηρέασε δραματικά την τουριστική βιομηχανία όλων των χωρών, ύστερα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης".
Είναι αλήθεια πως ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού πλέον δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Όμως δεν είναι μόνο ο τουρισμός που αλλάζει αλλά ακόμη και η μόνιμη διαμονή παίρνει νέα μορφή, όπως δείχνουν οι μαρτυρίες εργαζομένων ειδικά των νέων σε ηλικία, που έχουν γίνει πλέον εργαζόμενοι από απόσταση χωρίς τη δέσμευση της φυσικής παρουσίας σε ένα μέρος και συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ του CNBC, με τον τίτλο "Οι Βρετανοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας ψάχνουν να βρουν πιο ζεστά μέρη για να περάσουν το χειμώνα", εξηγώντας πως πολλοί εργαζόμενοι που δουλεύουν από απόσταση δεν έχουν κανένα λόγο να περιοριστούν στον τόπο που ζούσαν μέχρι τώρα και ετοιμάζονται να περάσουν κάποιους μήνες σε άλλες χώρες πιο ζεστές που θα τους παρέχουν όμως την τεχνολογική δυνατότητα να δουλεύουν επιτυχώς εξ αποστάσεως. Και όπως φαίνεται, οι εξελίξεις καθορίζουν και τις λύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, "στη χώρα μας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι χρειάζεται επιτακτικά να «χτίσουμε» νέες αντοχές και να δημιουργήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες για να επιβιώσουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο καθοριστικοί για την πορεία του κλάδου. Ναι, ο δρόμος δε θα είναι εύκολος...".
Προς το παρόν, οι λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι εμπεριέχουν μόνο τις έκτακτες οικονομικές επιχορηγήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ το περιγράφει με σαφήνεια λέγοντας πως "οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και επίλυση όλων των χρόνιων προβλημάτων που δημιουργούν το σύνδρομο της χαμηλής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Ο ελληνικός κλάδος των ξενοδοχείων δηλώνει «παρών» και σε αυτή την κρίση, βάζοντας «πλάτη» για άλλη μια φορά στα δύσκολα. Παράλληλα δεν παύει να αγωνίζεται για το δίκαιο και το αυτονόητο: την αποφασιστική στήριξή της ως αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθούν τα χειρότερα".
Και όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Τάσσιος, "από κοντά και η ευχή ότι τα σημαντικά μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία μέσα από τις όποιες αστοχίες, θα συνεχίζουν να μας κινητοποιούν υπεύθυνα, ενωμένα και γρήγορα".