Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, πριν από λίγες ημέρες ήταν διθυραμβικές σχετικά με την πορεία του έργου του Ελληνικού. Έλεγε λοιπόν ο υπουργός στις 18 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο της έκδοσης ομολόγου ύψους 320 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development: "Ο απλός κόσμος διψάει να γίνει αυτό το έργο, γι' αυτό και χιλιάδες μπήκαν με μικροποσά στην έκδοση. Οι "ανησυχίες" για την χρηματοδότησή του είναι έωλες».
Στις 24 Ιουλίου ακολούθησαν μετοχικές ανακατατάξεις στην Lamda Develοpment λόγω της απόφασης της οικογένειας της κας Μαριάννας Λάτση να μην συμμετάσχει στην επένδυση του Ελληνικού. Στο πλαίσιο συμφωνίας με τον αδερφό της Σπ. Λάτση, πωλήθηκε πακέτο 8.900.000 μετοχών της Lamda Develοpment. Θα ακολουθήσει και η πώληση πρόσθετου πακέτου 5.992.760 μετοχών. Συνολικά, δηλαδή, στο πλαίσιο της συμφωνίας της οικογένειας Λάτση, θα μεταβιβαστεί το 8,42% της Lamda Develοpment. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας "μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η CLH (Consolidated Lamda Holdings) θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development AE, διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development AE.». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού».
Τα ερωτήματα βέβαια που εγείρονται λόγω αυτής της απόφασης στο ξεκίνημα της πολυαναμενόμενης επένδυσης του Ελληνικού είναι πολλά και κρίσιμα και σίγουρα ρίχνουν βαριά σκιά στο τεράστιο αυτό έργο που όλοι επιθυμούν να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην εξελιχθεί σε ένα ακόμη ελληνικό όνειρο που έγινε εφιάλτης.
Λ.ΚΑΛΑΜΑΡΑ