ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Της Λέττας Καλαμαρά 

Ο χειμώνας που έρχεται, αναμένεται να είναι ο δυσκολότερος της τελευταίας δεκαετίας. Ακραία φτώχεια για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εξαθλίωση των αδυνάτων, υγειονομικός κίνδυνος λόγω της πανδημίας για ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα θυμίζει συνθήκες κατοχής. Αυτό δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς. Η ύφεση είχε αρχίσει να χτυπάει την πόρτα της χώρας μας για μία ακόμη φορά από το Α' τρίμηνο του 2020. Το ξέσπασμα της πανδημίας επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους, ότι δηλαδή σε μια έκτακτη δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα βρισκόταν ξανά μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης, είτε μόνη της είτε ως χώρα-νταμάκι σε ένα ευρύτερο domino effect.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν την περίοδο της πανδημίας, για το μήνα Απρίλιο 2020 η ύφεση υπολογίζεται στο 21%, για το Μάιο στο 10%, ενώ για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου στο 4,7%. Όλοι οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, με το δεύτερο τρίμηνο να υποχωρεί από 12% έως 15%, κυρίως λόγω της σημαντικής πίεσης στον τουρισμό. Ο Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτιμάται ότι θα παραμείνει αρνητικός (αν και παρουσίασε αύξηση 5,3 μονάδες μετά την άρση του lockdown) τον Ιούνιο έκλεισε στο -27,7. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 7,5% κατ' ελάχιστον το 2020 και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση, αντί ξεκάθαρης στρατηγικής αντιμετώπισης της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει και προδιαγράφεται χειρότερη της προηγούμενης παίζει πολιτικά ζάρια και ψελλίζει για σχέδια ανάκαμψης με τα λεφτά που ΘΑ δοθούν από το ευρωπαϊκό θησαυροφυλάκιο και ετοιμάζεται να τα μοιράσει σε κουστωδίες αυλικών και επιχειρηματιών fund-άσματα.