Της Λέττας Καλαμαρά
Η πρώτη παράλειψη που αποτελεί και έκπληξη είναι η απουσία αναφοράς σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, του πανίσχυρου οργανισμού Άμυνας και Ασφάλειας, με την επίκληση του άρθρου 4 αρχικά για την παροχή συμβουλών αντιμετώπισης αυτού του υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Ένας οργανισμός με δεκαετίες εμπειρίας και γνώσης, που εξειδικεύεται μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας το 2014 σε ασύμμετρες απειλές είναι αδιανόητο να μην αξιοποιείται από την Ελλάδα, μέλος της Συμμαχίας από το 1953. Εξάλλου και το ίδιο το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για τη συνοχή του στη Νοτιο-Ανατολική πτέρυγα του, είτε αδιαφορεί ή Τουρκία είτε είναι ανίκανη όπως δηλώνει να μεριμνήσει για τη φραγή παράνομης εισβολής στην Ελλάδα.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα για το οποίο "ποίησε τη νησσαν" ο κ.Μητσοτάκης είναι η ανάγκη για αύξηση της θητείας και της πλήρους επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων μας, αν αυτή δεν συμβαίνει. Ένα μήνυμα που θα έκανε το διεθνές οργανωμένο έγκλημα να αντιληφθεί την πολιτική αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης και θα μετέφραζε την εντυπωσιακή υποστήριξη του ελληνικού λαού τα τελευταία 24ωρα σε πολιτική πράξη και απτά αποτελέσματα. Τι περιμένουν άραγε ακόμα Μητσοτάκης και Παναγιωτόπουλος για να διορθώσουν ενδεχόμενα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος και ασύστολα δημόσια ψεύδη ιθυνόντων προηγουμένων Κυβερνήσεων. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ που φωνασκεί για ανοιχτά σύνορα ακόμα και σήμερα τα λόγια είναι περιττά.
Το τρίτο μη θιγμένο ζήτημα του σημερινού ΚΥΣΕΑ είναι οι αποβατικές ενέργειες που ετοιμάζει το διεθνές οργανωμένο έγκλημα στα νησιά μας και ο απλός ρόλος θεατή του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Αν η εκ Τουρκίας ασύμμετρη απειλή απλά παραπλανεί και εξουθενώνει στον Έβρο και ετοιμάζει την εισβολή της στα νησιά απαιτείται μία διαφορετική αντιμετώπιση αναμφίβολα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο παφλασμός των κυμάτων του Πολεμικού Ναυτικού μας, που κάποιοι πρόσφατα επιχείρησαν να εξευτελίσουν μετατρέποντας το σε ξενοδόχους αστέρων για μετανάστες, είναι αρκετός για να ωθήσει τις βάρκες των διακινητών προς την ακτή αναχώρησής τους. Ασφαλώς, υπάρχει πάντα και το παράδειγμα της Λιβύης όπου σκέψεις για τη δημιουργία προγεφυρωμάτων ανάσχεσης μεταναστών προς την Ευρώπη βρέθηκαν πριν από καιρό στην επικαιρότητα.
Φθάνοντας στην ταμπακιέρα της σημερινής κρίσης και της ασύμμετρης απειλής προς την Ελληνική Κυβέρνηση, στις αναμενόμενες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της 3ης Μαρτίου 2020, εντύπωση προκαλεί η αποστολή του Βέλγου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συνοδεία του από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον Έβρο την ίδια ημέρα το πρωί. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποσκοπεί στην έντεχνη παρεμπόδισή τους.
Τέλος, λίγο προσοχή στη χρήση του όρου των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς τα σύνορα τα προστατεύουν στρατοί και είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός παρά μόνο Ελληνικός και Συμμαχικός, με στρατηγείο μάλιστα στην Ελλάδα μεταξύ άλλων. Αυτά όσον αφορά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ που ανακοινώθηκαν επίσημα.
Αυτό που απαιτείται είναι εθνική ενότητα χωρίς όμως εθνική υποκρισία και το κυριότερο όλων έμπρακτη συμπαράσταση σε αυτούς που προασπίζονται τα σύνορά μας και τον άμαχο πληθυσμό των ακριτικών περιοχών, με τολμηρές αποφάσεις...