ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Της Λέττας Καλαμαρά

Χαράς ευαγγέλια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και το ενδεχόμενο παραχώρησης δικαιωμάτων ελέγχου οικονομικών στοιχείων αλλοδαπών επενδυτικών funds σε ιδιωτικές εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Νέοι επενδυτές, άγνωστοι μέχρι χθες, ξεπετάγονται συνεχώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα με τα capital controls και τον αυστηρό έλεγχο να διεξάγεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τις συστημικές τράπεζες φαίνεται να απέφευγαν την Ελλάδα, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Εντολή για επενδύσεις έδωσε ο λαός την 7η Ιουλίου και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξεκαθάρισε τι χρήμα επιθυμεί. Υγιές ελεγμένο από το Κράτος και τις συστημικές τράπεζες ή ότι να'ναι και από όπου να να'ναι. Ο παγκόσμιος δείκτης διαφθοράς, έλλειψης δημοκρατίας και ανελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας δεν εγγυάται υγιείς και διαφανείς συνθήκες ανταγωνισμού πάντως. Φυσικά, επενδύσεις σημαίνει δουλειές και εργαζόμενοι σημαίνει ανθρώπινες ασπίδες μεταξύ άλλων για τους μπροστάρηδες των funds. Το πολυαναμενόμενο νέο Νομοσχέδιο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Άδωνι Γεωργιάδη αναμένεται να φέρει έκρηξη. Αν τώρα αυτή είναι σε νέες επενδύσεις ή στην πολιτική αποσταθεροποίηση του ιδίου και ίσως της Κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φανεί από το αποτέλεσμα.

Το πρώτο συμβολικό δείγμα γραφής του Υπουργού έγινε στην υπόθεση Creta Farms όπου τις αποφάσεις των μετόχων της εταιρείας στη Γενική Συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2019 με την αντικατάσταση μεταξύ άλλων του Κώστα Δομαζάκη στο ΔΣ, ακολούθησε η παρέμβαση Γεωργιάδη και η υπογραφή MOU των αδελφών Μανώλη και Κώστα Δομαζάκη με τις τράπεζες για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από την ελεγκτική εταιρεία EY για μία διάσωση-μοντέλο της εταιρείας. Ήδη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επενδυτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βενεζουέλα και αλλού εμφανίζονται, προφανώς παραμερίζοντας πλέον το εκλεγμένο Δ.Σ. των μετόχωνμε Πρόεδρο το Μανώλη Δομαζάκη  μετά από μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο του νέου στρατηγικού επενδυτή. Σίγουρα ένα case study για την ανάμιξη Κράτους και Ιδιωτικών Εταιρειών στην είσοδο νέων επενδυτών από όλο τον πλανήτη στην Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας που το αποτέλεσματα του θα φανεί το φθινόπωρο. Όπως έχει διαρρεύσει μάλιστα, 170 επιχειρήσεις αναμένουν στην ουρά να διαπραγματευτούν υπό το νέο Νόμο Γεωργιάδη για την ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις με τον έλεγχο των διαδικασιών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Δυστυχώς στο παρελθόν από τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες - κολλοσούς κάποιες από αυτές δεν πρόσεξαν και ενεπλάκησαν σε παγκόσμια σκάνδαλα όπως της Lehman Brothers και της Danske Bank επί ευρωπαϊκού εδάφους που ακόμα ερευνάται. 

Στην Ελλάδα μάλιστα μία εξ αυτών που πέρυσι αποτέλεσε βάση για τη δικαστική απόφαση εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε όμορφο νησί του Αιγαίου δεν δικαιώθηκε μέχρι σήμερα, δημιουργώντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα που θα κληθεί σύντομα να απαντήσει ο κ.Γεωργιάδης. Αυτό βέβαια μπορεί και να αλλάξει με το νέο Νόμο του κ.Γεωργιάδη και ένα MOU α λα Creta Farms. Το ίδιο και για μέσα ενημέρωσης που αντιμετώπισαν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες επί καθεστώτος Τσίπρα και ένα MOU μπορεί να παραγκωνιστεί η σημερινή ιδιοκτησία προς όφελος κάποιου νόμιμου fund π.χ. από τα Channel Islands, πάντα με την υπογραφή κάποιας ελεγκτικής εταιρείας, φυσικά.

Η ταπεινή γνώμη μας είναι λίγο πιο σιγά, λίγο πιο προσεκτικά εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί μας βλέπουν πολλοί εμάς ως Έλληνες. Τόσο πάθος και βιασύνη δε κ.Πρέσβη μου, μας κακομαθαίνετε και θα παρεξηγηθείτε στο τέλος.

Το μέλλον αναμένεται αβέβαιο αλλά σίγουρα εκρηκτικό... Ας περιμένουμε να δούμε το νέο Νόμο Γεωργιάδη για να αναλύσουμε το μεγάλο παιχνίδι για το καλό της πατρίδας.