ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΝΕΑ ΑΡΧΗ με τον κ. Λαδόπουλο Θρασύβουλο (Βάκη), υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Β’ Τομέα Αθηνών με το συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη


To thedayaftergr συνομίλησε με τον κ. Λαδόπουλο Θρασύβουλο (Βάκη), υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Β’ Τομέα Αθηνών με το συνδυασμό ΝΕΑ ΑΡΧΗ του Γιώργου Πατούλη και κατέγραψε τις προτάσεις του και τις πολιτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Β΄ τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Όπως τονίζει ο κ. Λαδόπουλος, ΟΛΟΙ οι τομείς που χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης -οι οποίοι είναι ΗΔΗ γνωστοί- θα τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα για επίλυση και όχι για απλή διευθέτηση! Επισημαίνει πως η δευτεροβάθμια και η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας και, ταυτόχρονα, γνήσιο εκφραστή ενός Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λαδόπουλος προτρέπει τους πολίτες να προσέλθουν ΜΑΖΙΚΑ στις κάλπες, αφήνοντας πίσω τους κάθε μισαλλοδοξία, κάθε αντίληψη που μας θέλει «όλους ίδιους».

Της Λέττας Καλαμαρά

-Κύριε Λαδόπουλε, κατεβαίνετε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο Β’ Τομέα Αθηνών με το συνδυασμό ΝΕΑ ΑΡΧΗ του Γιώργου Πατούλη. Ποιο είναι το μήνυμα της συμμετοχής σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής. 

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μπορέσω μέσα από τα έγκριτο μέσο σας, να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου στον Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Ελλάδας. Είναι  όχι μόνο χρήσιμο αλλά και σημαντικό οι συμπολίτες μου να γνωρίζουν ότι είμαι ένας άνθρωπος 49 ετών ο οποίος τα τελευταία 23 χρόνια δίνει καθημερινά και αδιάλειπτα – όπως άλλωστε και εκείνοι – τον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης αλλά συνάμα και της προόδου και της εξέλιξης στον σκληρό στίβο του ιδιωτικού τομέα. Με σπουδές και μεταπτυχιακό τίτλο στους τομείς της πληροφορικής και των οικονομικών, ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία το 1996 στον τραπεζικό κλάδο ενώ τα τελευταία 16 χρόνια εργάζομαι ως ανώτερο στέλεχος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός και σήμερα είμαι ο – εκλεγμένος – Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών (ΝΠΔΔ). Πιστός δε στο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» ασχολούμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού (σε Ελλάδα και Ευρώπη) με το άθλημα του Βραζιλιάνικου Jiu Jitsu. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν δεν ήταν αρωγοί και συμπαραστάτες μου οι γονείς μου και φυσικά η οικογένειά μου. Από αυτούς, τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και ύστερα από την τιμητική πρόσκληση και παραίνεση του αρχηγού του συνδυασμού μας, κ. Γιώργου Πατούλη πήρα την απόφαση να ενταχθώ στην πιο ικανή, στην πιο πρόθυμη στην πιο αξιόλογη ομάδα ανθρώπων που έχουν όραμα και στόχο να καταστήσουν την Αττική μας όχι απλά και μόνο ένα «σημείο» αναφοράς στον χάρτη αλλά και να την φέρουν στην θέση που πραγματικά της αξίζει, αυτή του προτύπου αναφοράς σε θέματα διαβίωσης, ανάπτυξης και πολιτισμού.


- Από την γνώση και την εμπειρία σας αλλά και την επαφή με τους πολίτες, ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα του τομέα της περιφέρειας όπου κατεβαίνετε ως υποψήφιος; ...



Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Με προβλήματα που χρονίζουν και πολιτικές χωρίς αποτελέσματα. Η ανασφάλεια για το αύριο κυριεύει κάθε οικογένεια. Περιοχές ολόκληρες έχουν αφεθεί στην τύχη τους και σε άλλες δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητές τους.  Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο και πρέπει να τον ανακτήσει. Απαλλαγμένη από ό,τι μας κράτησε πίσω, αλλά κυρίως από τις παθογένειες του χθες. Τα προβλήματα του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας εντοπίζονται κυρίως  στους παρακάτω τομείς:

-  Πολιτική Προστασία από Φυσικές/ Τεχνολογικές Καταστροφές: Ζούμε στον 21ο αιώνα και βιώνουμε εμπειρίες  όπως αυτή του περασμένου Ιουλίου¸ που με ευθύνη της σημερινής Περιφερειακής Διοίκησης πλημμύρισε το ρέμα Σαπφούς στο κέντρο του Αμαρουσίου με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταστραφούν περιουσίες αλλά να κινδυνέψουν και ανθρώπινες ζωές!
-  Ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών: Υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα, σημεία με πλημμελή προστασία και δρόμοι/περιοχές με ελλιπή φωτισμό.
-  Βασικές υποδομές: Υπάρχουν Δήμοι που αυτή τη στιγμή στερούνται βασικών υποστηρικτικών υποδομών ακόμη και σε βασικές λειτουργίες όπως π.χ. είναι η διαχείριση των υγρών αποβλήτων (ή/και των όμβριων υδάτων).
-  Παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες: Όσον αφορά την Παροχή Υπηρεσιών από τη Περιφέρεια Αττικής, η εξυπηρέτηση σήμερα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και σε πολλές περιπτώσεις εφιαλτική με βασική ευθύνη όλων των έως σήμερα Διοικήσεων. Όσοι συναλλάσσονται με την Περιφέρεια αισθάνονται πολλές φορές ανήμποροι απέναντι στη γραφειοκρατία, απροστάτευτοι από τις μακρόσυρτες στο χρόνο διαδικασίες, αγανακτισμένοι από τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων ενώ είναι συχνό το φαινόμενο της ανομοιόμορφης αντιμετώπισης του ίδιου θέματος από υπάλληλο σε υπάλληλο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία. Τέλος, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να εκφράσουν τα παράπονά τους, ούτε και λαμβάνουν εγκαίρως ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά.
-  Υπηρεσίες για τον Δευτερογενή/ Τριτογενή Τομέα. Προώθηση της Επιχειρηματικότητας και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: Έχει πληγεί αφάνταστα η τοπική επιχειρηματικότητα. Περιφέρεια δεν είναι μόνο άδειες και έλεγχοι. Πρέπει και οφείλει να είναι ο αναπτυξιακός μοχλός κάθε υγειούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην Αττική.
-  Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη: Η μεγάλη ανομοιογένεια στη σύνθεση από περιοχή σε περιοχή, με διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία να διαμορφώνονται από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανάγκη για κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη παραμένει ισχυρή, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Αττικής αλλά και της επίπτωσης της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής κρίσης που μαστίζει τον πληθυσμό.
  
- Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο η περιοχή, ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται επανεκκίνηση. Για περισσότερο από μια δεκαετία χάθηκαν ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν χρήματα, χωρίς να επιλυθούν προβλήματα. Η πρόληψη ήταν άγνωστη λέξη και ο σχεδιασμός απουσίαζε συνολικά. Συνηθίσαμε να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και αποδεχθήκαμε τη μιζέρια ως κανονικότητα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Με όραμα, σχέδιο, υπερβάσεις, συνεργασίες. Με ανθρώπους έμπειρους και αφοσιωμένους.

Για να καταστεί δυνατό να υπάρξουν όσο το συντομότερο δυνατόν οι αλλαγές/τομές που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατάσταση όχι μόνο τον Βόρειο Τομέα (ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ μέρη του ίδιου «σώματος» δηλαδή της Περιφέρειας Αττικής) δεσμευόμαστε ότι τον Σεπτέμβριο 2019, μόλις αναλάβουμε την Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα διεκδικήσουμε από τη νέα Κυβέρνηση, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή να ανοίγει το δρόμο της αναγκαίας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Κράτους. Επίσης, θα προτείνουμε την επικαιροποίηση του Νόμου 1622/1986 για τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό και στο πλαίσιό της θα επαναφέρουμε την κοινή πρόταση ΕΝΠΕ–ΚΕΔΕ για τη νομοθέτηση μικτών συλλογικών οργάνων περιφερειακής ανάπτυξης τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και στον επαναπροσδιορισμό των ρόλων Κεντρικής Διοίκησης–Περιφερειών–Δήμων, ειδικότερα δε θα προτείνουμε τη θεσμοθέτηση οργάνων συνεργασίας των δυο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κοινού οργάνου Περιφέρειας–Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Εθνικού Συμβουλίου Περιφερειών και Δήμων). Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουμε τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής ΥΠΕΣ–ΕΝΠΕ–ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» και την εκπόνηση ενός νέου ενιαίου Κώδικα Περιφερειών και Δήμων.

Η εμπειρία και το αποδεδειγμένο έργο του Γιώργου Πατούλη αποτελούν τα εχέγγυα ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ΟΛΟΙ οι τομείς που χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης (οι οποίοι είναι ΗΔΗ γνωστοί) θα τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα για επίλυση και όχι για απλή διευθέτηση!

- Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον Τομέα σας και εάν έχετε ήδη καταρτίσει ένα πρώτο σχέδιο πρωτοβουλιών σε συνάρτηση πάντα με τον ευρύτερο σχεδιασμό του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ στον οποίο συμμετέχετε;

Ως επιστήμονας της πληροφορικής και των οικονομικών, ως ένας πολίτης καθόλου διαφορετικός από το πλήθος των συμπολιτών μου, εστιάζω το ενδιαφέρον, την ενέργεια και την προθυμία μου για προσφορά και έργο στον ευαίσθητο τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μάλιστα με στόχο διττό:

   Την άμεση και έγκυρη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου

  Την στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας

Ως Νέα Αρχή για την Αττική έχουμε πλήρη γνώση των προβλημάτων αλλά και έτοιμο σχέδιο για να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε επιτέλους η Περιφέρεια να αποκτήσει τον ουσιαστικό ρόλο που της ανήκει δίπλα στο πολίτη και την επιχείρηση. Ιδιαίτερη βαρύτητα γι’ αυτό δίνουμε στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με την πλήρη αξιοποίηση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας σε όλα τα θέματα.
Είναι απόφασή μας, για την κοινωνία ολόκληρη, να υλοποιήσουμε το τρίπτυχο: ΜΙΑ ερώτηση (προσανατολισμός), ΜΙΑ τοποθεσία (κατεύθυνση), ΜΙΑ απάντηση (επίλυση).

ΜΙΑ ερώτηση (προσανατολισμός): Οποιοσδήποτε έχει ένα θέμα, ένα πρόβλημα ή μια πρόταση που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, θα προσανατολίζεται στη κατάλληλη Υπηρεσία. Η Περιφέρεια θα γίνει εύκολα προσεγγίσιμη από τους πολίτες. Χρειάζεται να οργανωθεί κυρίως με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε αυτομάτως να λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος έγκυρη καθοδήγηση. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου ή έστω και με φυσική παρουσία του πολίτη σε προκαθορισμένα σημεία, η Περιφέρεια θα μπορεί να δίνει άμεσα και με σαφήνεια απάντηση αν το θέμα του αφορά ή όχι κάποια από τις Υπηρεσίες της και ποια ακριβώς.

ΜΙΑ τοποθεσία (κατεύθυνση), η οποία θα είναι πρωτίστως ηλεκτρονική αλλά, όπου είναι απαραίτητο, φυσική (ιδίως στο αρχικό πλαίσιο οργάνωσης). Είναι αυτονόητο όπου προσανατολίζεται να απευθυνθεί ο πολίτης, εκεί και να εξυπηρετείται. Εφόσον χρειαστεί, μέσα από εσωτερικές διαδικασίες, με ηλεκτρονικό ή φυσικό τρόπο, η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να επιλύει με ευκολία τα ζητήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

ΜΙΑ απάντηση (επίλυση): Με την απλοποίηση των διαδικασιών που περιγράφουμε, η Περιφέρεια θα κινηθεί συντονισμένα στην αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος των πολλαπλών συναρμοδιοτήτων και αλληλοεπικαλύψεων των Υπηρεσιών της τόσο μεταξύ τους όσο και με τις Δημοτικές ή τις Κρατικές Υπηρεσίες. Αυτό άλλωστε αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη μελέτη που ανατέθηκε από τη Κυβέρνηση για να διερευνήσει τις αιτίες της τραγωδίας στο Μάτι! Κι’ όμως κανείς επί χρόνια δεν ασχολείται για να το λύσει!! Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητα της «Νέας Αρχής για την Αττική» να αγωνιστεί αποτελεσματικά για την επίλυση του ζητήματος τόσο στο εσωτερικό της Περιφέρειας όσο και σε συντονισμό με το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι ο πολίτης αναμένει φερέγγυα αντιμετώπιση των προβλημάτων του με ενιαίο τρόπο από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα (τον Δήμο, την Περιφέρεια ή το Υπουργείο) και όχι μια πολλαπλότητα αντικρουόμενων απαντήσεων όπως συνηθίζουν αδιόρθωτα να δίνουν τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια (παρά τις «αγανακτισμένες» προεκλογικές εξαγγελίες αμφοτέρων!). Γι’ αυτό θα αναβαθμίσουμε την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με σταθερά βήματα και χωρίς πισωγυρίσματα.

- Σε τι διαφέρουν οι φετινές αυτό-διοικητικές εκλογές και ποια εικόνα έχετε αποκομίσει σχετικά με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών;

Εκτός από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο νέο εκλογικό σύστημα, στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 αναμένεται να εφαρμοστούν ακόμα πλήθος άλλων αλλαγών τις οποίες όμως οι ψηφοφόροι δεν θα τις καταλάβουν την ώρα της ψήφου. Ωστόσο υπάρχουν 7 αλλαγές που φαίνονται και στο… μάτι και στην όλη διαδικασία. Συνοπτικά, οι αλλαγές που ήρθαν με τον νέο νόμο για τις δημοτικές εκλογές 2019 είναι οι ακόλουθες:
   Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

    Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

   Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύνανται να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης, και ειδικότερα για το αξίωμα του Δημάρχου και του Προέδρου Κοινότητας έως και 300 κατοίκους.

 Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της οικείας Κοινότητας, μεταξύ των πρώτων συμβούλων σε σταυρούς προτίμησης των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών της κοινότητας.

  Προβλέπεται η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.

  Λαμβάνεται για πρώτη φορά υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας, για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.

  Το 40% των υποψηφίων θα είναι γυναίκες. Η ποσόστωση είναι αυξημένη για το «ασθενές φύλο» συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και ρευστό σκηνικό το οποίο κάθε άλλο παρά θα εξυπηρετήσει την εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης μιας και ο κατακερματισμός που ενδεχομένως θα προκληθεί μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα ή ακόμη χειρότερα σε λύσεις και πράξεις με οσμή «ύποπτου συμβιβασμού».

Για αυτό ακριβώς το λόγο οι συμπολίτες μας θα πρέπει να προσέλθουν ΜΑΖΙΚΑ στις κάλπες, αφήνοντας πίσω τους κάθε μισαλλοδοξία, κάθε αντίληψη που μας θέλει «όλους ίδιους» ή - ακόμη χειρότερα - «όλους ψεύτες» και με θέληση και αποφασιστικότητα για αλλαγή και επιστροφή στην κανονικότητα να ψηφίσουν πρόσωπα πρόθυμα και ικανά να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση! Σε περίπτωση που αποφασίσουν να με ψηφίσουν, τους εγγυώμαι ότι θα είμαι απολύτως συνεπής στη δέσμευσή μου να προσφέρω μέσα από τις γνώσεις και την αδιάκοπη προθυμία μου για το κοινό καλό!

-Πώς μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματική η σχέση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των πολιτών;

Η Παράταξή μας «ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» πιστεύει ότι είναι πλέον αναγκαία η αλλαγή της δομής και της οργάνωσης του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, είναι αναγκαίο να καταστεί η δευτεροβάθμια και η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας και, ταυτόχρονα, γνήσιος εκφραστής ενός Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και συμμετέχοντας ενεργά στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), θα αγωνιστούμε για μια ουσιαστική Αποκέντρωση σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες. Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και της περιφερειακής ανάπτυξης της Αττικής, προκειμένου να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίσει μαζί με τους Δήμους ένα αποτελεσματικό τοπικό κοινωνικό κράτος. Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των 10 Στρατηγικών Επιλογών που συμφωνήθηκαν στο Κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ–ΚΕΔΕ (18–19.04.2018) ως τις βασικές κατευθύνσεις της αναγκαίας Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας :



-  Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας, με βάση τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες.

-  Φορολογική αποκέντρωση με ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας, χωρίς νέους φόρους, αλλά με δυνατότητα μείωσής τους, με ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

-  Διοικητική μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή στον αντίστοιχο Δήμο.

-  Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και του Δημοκρατικού Προγραμματισμού και ενίσχυση της συμμετοχής της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων.

Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης στις μητροπολιτικές περιφέρειες και ειδικές μορφές διοίκησης στις νησιωτικές Περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

-  Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των νομικών προσώπων τους, που περιλαμβάνει :
        την οργάνωση των επιτελικών λειτουργιών
        την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών
        τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών
        τη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων και
        την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

-  Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Απλοποίηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωτερικού ελέγχου και του συστήματος εποπτείας των ΟΤΑ, συγκρότηση εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού και ενίσχυση των λειτουργιών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου.

-  Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των πολιτικών προσωπικού των Περιφερειών και των Δήμων και της διοίκησης (management) του ανθρώπινου δυναμικού τους.

-  Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών των Περιφερειών και των Δήμων.

Διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου και παροχή κινήτρων διαπεριφερειακής, διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας (μεταξύ των δύο βαθμών της Τ.Α.), στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας πολυχωρικής συνεργασίας.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν με τρόπο σαφή και αναμφίβολο την οργανωμένη απάντηση του συνδυασμού μας στην σημερινή ανυπαρξία σχεδιασμού και προοπτικής. Είμαστε έτοιμοι, στην 1η Σεπτεμβρίου να εφαρμόσουμε άμεσα και πάση δυνάμει όλα αυτά για τα οποία μας θα μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας. Και να είστε βεβαία ότι θα τα καταφέρουμε.