ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Διελκυστίνδα διαρκείας μεταξύ Eldorado Gold και κυβέρνησης με φόντο τις Σκουριές


Της Λέττας Καλαμαρά

Η διελκυστίνδα μεταξύ της Eldorado Gold και της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός και της κυβέρνησης για το θέμα της έγκρισης των αδειών που εκκρεμούν για το έργο στις Σκουριές, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα προσεχώς μεταφέρθη εκ νέου η συζήτηση σχετικά με το θέμα, μιας και η συνάντηση που έγινε εχθές στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, κ. Σταθάκη και κ. Φάμελλο και της ηγεσίας της Ελληνικός Χρυσός, κ. Δημητριάδη και κ. Μπαλάσκα , καθώς και του CEO της Eldorado Gold, κ. Βurns, δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Και το ερώτημα είναι ποια είναι τα χρονικά περιθώρια τόσο για την καναδική πολυεθνική όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, μιας και πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που έγινε στον απόηχο της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ελληνικός Χρυσός όσον αφορά τη δραστηριότητά της στην περιοχή της Χαλκιδικής. 

Όπως σημειώνεται από κύκλους, στο τραπέζι της συνάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκαν κάποια επιπλέον στοιχεία και από την πλευρά της εταιρείας διατυπώθηκε εκ νέου η θέση ότι η υλοποίηση και η χρηματοδότηση του έργου απαιτεί τη λήψη των αδειών που εκκρεμούν παράλληλα με την αποσαφήνιση των προθέσεων της ελληνικής πλευράς και της κυβέρνησης ώστε να μην προκληθούν νέα εμπόδια στην πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Eldorado Gold συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και με τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα. Όπως λέγεται, ο κ. Βurns επανέλαβε τη θέση του πως εφόσον τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, το έργο στις Σκουριές θα ξεκινήσει εκ νέου άμεσα, που βρίσκεται σε αδράνεια, σε αντίθεση με την Ολυμπιάδα που προχωρά κανονικά σε παραγωγή. Επίσης διευκρίνισε ότι παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση και θα ακουστεί όσο δυνατά απαιτείται για το θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα.    

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρη Δημητριάδη η εταιρεία να αναμένει την έκδοση αδειών και έγκριση ΜΠΕ από την πλευρά του ΥΠΕΝ για τα επενδυτικά έργα των Σκουριών στην Χαλκιδική και στο Πέραμα του Έβρου αντίστοιχα. Όπως είχε τονιστεί αν υπάρξει αυτή η αδειοδοτική κανονικότητα χωρίς άλλες καθυστερήσεις τότε η μητρική Eldorado Gold είναι έτοιμη να επενδύσει συνολικά και στα δυο έργα 1 δις δολάρια (685 εκ. δολ. Σκουριές και 300 εκ. δολ. Πέραμα) και να απασχολήσει επιπλέον 1.300 άτομα στο κατασκευαστικό τμήμα. Η Χαλκιδική διαθέτει μεταλλευτικά κοιτάσματα σε χρυσό, χαλκό, άργυρο και άλλα μέταλλα παγκόσμιας κλάσης, και τα  μεταλλευτικά αποθέματα της Βορείου Ελλάδος μπορούν άνετα να φέρουν 5 με 6 ανάλογες επενδύσεις όπως αυτή της Eldorado Gold. Η μεταλλευτική - εξορυκτική δραστηριότητα μπορεί να γίνει κάλλιστα ο 3ος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μετά τον τουρισμό και την ναυτιλία και στήριξης του ΑΕΠ της χώρας φτάνοντας στο 6% από το 2% που βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα τόνισε πως η επενδύτρια εταιρεία προσπαθεί στην πράξη να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την υποβολή της τροποποιητικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης στον Καρατζά Λάκκο, που αφορά την κατασκευή εργοστασίου φιλτραρίσματος των τελμάτων πριν την απόθεση τους, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται και αύξηση του εργατικού δυναμικού, πέρα από την αύξηση στο ζενίθ της περιβαλλοντικής προστασίας. Η επένδυση στην Χαλκιδική διανύει τον 14ο χρόνο της ζωής της και ακόμη ξεκινούν εργολαβίες και σταματούν με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και εργασιακό πλαίσιο, εξαιτίας της άρνησης της διοίκησης να εκδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις άδειες που απαιτούνται. Φέτος η χρονιά θα είναι αποφέρει στην Ελληνικός Χρυσός έσοδα 170 εκατ. δολ. από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας. Ποσό που θα ήταν τριπλάσιο (0,5 δις δολ.) Εάν είχε ολοκληρωθεί κανονικά η επένδυση στη Χαλκιδική θα είχε φέρει έσοδα πάνω από 0,5 δις, ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομικά και την τοπική κοινωνία.