«ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΑΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ GREXIT»
Για «κοινές αξίες» και «κοινούς αγώνες» των Ηνωμένων Πολιτειών και της
Ελλάδας, μίλησε σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια ο Αμερικανός αντιπρόεδρος,
Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «επιστροφή» της χώρας μας στις
επενδύσεις και την ανάκαμψη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο της 42ης
Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής,
στη Φιλαδέλφεια, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Μπάιντεν
επισήμανε ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πίεσαν
σθεναρά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους
ηγέτες για να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας και να παραμείνει η Ελλάδα
στην Ευρωζώνη. Όπως υποστήριξε, «υπήρχε κάποια περίοδος συζήτησης περί
του αντιθέτου (για έξοδο της Ελλάδας)» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ μέσω του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξαν την Ελλάδα να σταθεί στα
πόδια της».
Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εξέφρασαν συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας τη «συνεχή υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης και την εκτίμησή του για τον «πολύτιμο ρόλο» που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «σύμμαχος και εταίρος» των ΗΠΑ.
Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εξέφρασαν συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας τη «συνεχή υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης και την εκτίμησή του για τον «πολύτιμο ρόλο» που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «σύμμαχος και εταίρος» των ΗΠΑ.
Εκτενής αναφορά στο Κυπριακό
Ο κ. Μπάιντεν μίλησε εκτενώς για το Κυπριακό και για την επίσκεψή του στο νησί, καθώς και για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και για τα δύο αυτά θέματα εξέφρασε αισιοδοξία για πιθανές λύσεις και διευθετήσεις. «Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μου, όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία έχω υπηρετήσει πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και αντιπρόεδρος με ευρείες ευθύνες στα θέματα εθνικής ασφαλείας, είναι πως μετά από 40 χρόνια υπάρχουν ακόμη τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Είναι πολύς- πολύς- πολύς καιρός» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχει συνεργαστεί με πολλούς παρόντες στην αίθουσα, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, όπως ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο πρώην βουλευτής Τζον Μπραδήμας και άλλοι «για να βρεθεί μία ακριβοδίκαιη και νόμιμη διευθέτηση που θα τερματίσει την κατοχή της Κύπρου» προσθέτοντας: «Είχαμε στιγμές που έδιδαν υποσχέσεις στο παρελθόν, αλλά και στιγμές μεγάλης απογοήτευσης. Όμως, θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι ήπια αισιόδοξος πως τελικά, ίσως, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δίκαιη διευθέτηση. Μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο, επανέλαβε μέρος της δήλωσης που είχε κάνει φθάνοντας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως «αναμφίβολα είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ έχουν, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο νησί». «Κάποιοι εδώ, υποπτεύομαι, θεώρησαν ότι δεν είναι αυτός τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να διαπραγματευτείς μεταξύ δύο λαθών. Το πρώτο, δεν θα έπρεπε να ακουμπήσουν το πόδι τους στο νησί Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς να έχουν καλεστεί από την κυβέρνηση. Και δεύτερον, υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση στο νησί. Αυτή είναι η θέση μου, η θέση των ΗΠΑ και η θέση όλων των κυβερνήσεων των κρατών του κόσμου, πλην ενός» συμπλήρωσε.
Εξηγώντας τους λόγους της «συγκρατημένης» αισιοδοξίας του για λύση του προβλήματος, ο κ. Μπάιντεν σημείωσε: «Η Κύπρος, υπό την ηγεσία του νέου προέδρου, έχει καταστεί γνήσιος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας ποτέ στο παρελθόν δεν εργάστηκαν τόσο στενά μαζί για την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, και το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η Κύπρος είναι καθοριστικός κρίκος στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της τρομοκρατίας».
Επίσης, αναφέρθηκε στους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας: «Από την αρχή, δεν ταλαντευθήκαμε στο ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου έχει την ιδιοκτησία της πρόσβασης στα ευρήματα. Τώρα, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Αυτές οι ενεργειακές ανακαλύψεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής των όρων του παιγνιδιού στην περιοχή. Όμως, αυτό θα συμβεί εάν οι χώρες βρεθούν μαζί και εργαστούν μαζί».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μίλησε για τις συχνές συνομιλίες που έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας: «Είναι γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση αρχίζει να κατανοεί, όχι για ευγενείς λόγους, αλλά για πρακτικούς, ότι το στάτους κβο στο νησί δεν ευνοεί την Τουρκία οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά. Ενώ υπάρχει σημαντικό πιθανό όφελος για την Τουρκία από μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». «Η Τουρκία θα πρέπει να παίξει περισσότερο εποικοδομητικό ρόλο και αυτό θα είναι προς το συμφέρον της» πρόσθεσε.