ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Σε θολό τοπίο ο κλάδος των πλαστικών – Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Β. Γούναρης

Της Λέττας Καλαμαρά

Σε θολό τοπίο βαδίζει ο κλάδος των πλαστικών. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ζητείται αφενός η άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες, με τους οποίους θα κληθούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τερματίζοντας την αβεβαιότητα και αφετέρου να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον κλάδο της μεταποίησης, που θα δημιουργήσουν προβλήματα επιβίωσης σε υγιείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο ο κλάδος συνεισφέρει περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% στο ΑΕΠ, 1,8% στην απασχόληση και σχεδόν 4% στις εξαγωγές προϊόντων ο κλάδος των πλαστικών αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία για τη χώρα. Και επισημαίνεται πως, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, είχε «δρομολογηθεί» για τις αρχές Ιουλίου, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, επιδεινώνοντας το σκηνικό αβεβαιότητας, που επικρατεί, μιας και εκατοντάδες εταιρείες και οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση για το μέλλον τους και τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του κλάδου. 


Στο μεταξύ ο ΣΒΠΕ υπογραμμίζει πως η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού κατέδειξε πως η αποτελεσματική καταπολέμησή της περνά μέσα από τα πλαστικά, χάρη στα οποία παράγεται ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός. Τα πλαστικά είναι υλικά με σημαντικά μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισε να  γίνεται αντιληπτός ο ρόλος τους ως ένα πολύτιμο υλικό για την παραγωγή ιατρικού αλλά και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού. Αυτός ήταν και ο λόγος, που η «EuPC» (Ευρωπαίοι Μεταποιητές πλαστικών) κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Ε.Ε. ζητώντας την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε στις ελληνικές αρχές και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Ωστόσο τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν δεκτά. 

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας Β. Γούναρης «στην πρόσφατη υγειονομική κρίση αναδείχθηκε με επιτακτικό τρόπο η χρησιμότητα των πλαστικών, τα οποία αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ατομικού προστατευτικού υγειονομικού εξοπλισμού. Αυτός ο προστατευτικός εξοπλισμός, δυστυχώς καταλήγει πολλές φορές στο περιβάλλον, λόγω της μη ορθής απόρριψής του. Η θέση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι ότι η ρύπανση είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, απόρροια μιας σειράς παραγόντων, που εκτείνονται από τη μη εφαρμογή της σχετικής με τα απόβλητα νομοθεσίας, την έλλειψη κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και της κουλτούρας ορισμένων καταναλωτών, που απορρίπτουν ασυλλόγιστα τα απόβλητα τους στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια περίπλοκη και σοβαρή πρόκληση που απαιτεί ταχεία δράση και τη χάραξη στρατηγικής που περιλαμβάνει την εφαρμογή των μέτρων, όπως η  κατασκευή υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όπου τα απορρίμματα θα μετατρέπονται, έπειτα από επεξεργασία σε νέα προϊόντα αλλά και ευρείες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για την ορθή απόρριψη των υλικών.Για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση απορριμμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, θα πρέπει το πλαστικό να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Το σημαντικό μέτρο για να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση πλαστικών στο περιβάλλον είναι το να δημιουργήσουμε κλειστούς κύκλους, όπου το πλαστικό όχι μόνο ανακυκλώνεται αλλά χρησιμοποιείται ως νέα πρώτη ύλη στη βιομηχανία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χημική βιομηχανία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις καινοτομίες και στην εφαρμογή διεργασιών μεγάλης κλίμακας για τη μετατροπή των πλαστικών αποβλήτων σε νέα προϊόντα".


Και συνεχίζει ο κ. Γούναρης λέγοντας πως «στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θα καταθέσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις του, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελεί μέρος της λύσης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης ενδέχεται να οδηγήσει  σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας σε συρρίκνωση το οποίο- έπειτα από την πανδημία και τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που έπονται-, θα κληθεί να «σηκώσει» το σημαντικό βάρος της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας».

Συνολικά ο ΣΒΠΕ υποστηρίζει πως «εύκολες λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων δεν υπάρχουν. Μέχρι σήμερα οι εύκολες λύσεις ήταν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί. Πλέον αναζητείται μια πολύπλοκη και μακροπρόθεσμη διαδικασία ανάπτυξης πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα των απορριμμάτων».