ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Η ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΞΕΝΟΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ONEX SA



Της Λέττας Καλαμαρά

Μία ακατανόητη σιωπή επικρατεί σε όσους δημόσιους και μη φορείς συσχετίστηκαν με την τεράστια επένδυση του ευπατρίδη επιχειρηματία κ.Παναγιώτη Ξενοκώστα και της ONEX SA στο Νεώριο Σύρου. Αν πραγματικά δεν υπήρχε η θετική αναταπόκριση στην επικοινωνία από την "ONEX SYROS SHIPYARDS", συνολικού μετοχικού κεφαλαίου 24.000 ευρώ, και μελλοντικού ιδιοκτήτη της «Ναυπηγεία Σύρου» θα μας έβαζε σε δημοσιογραφική ανησυχία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  κ.Πιτσιόρλας μετά από την αρχική θετική αναταπόκριση στα ερωτήματα του thedayaftegr, δυστυχώς δεν έδωσε ποτέ κάποια απάντηση στο πρώτο και καίριο ερώτημα γιατί δεν προχωράει η επένδυση και ποια εμπόδια υπάρχουν από πλευράς Δημοσίου για το επόμενο πανηγυρικό βήμα της μεταβίβασης των μετοχών από τη «Ναυπηγεία Σύρου» στην «ONEX SYROS SHIPYARDS” και άμεσης αποπληρωμής των οφειλών σε εργαζομένους και προμηθευτές. 

Επίσης η Πρεσβεία των Η.Π.Α., η οποία επανειλλημένως μέσω του αξιότιμου Πρέσβη της κ.Πάιατ περιέγραφε την επιχειρηματική κίνηση της ONEX SYROS SHIPYARDS περί μίας τεραστίας επένδυσης που "ήδη προχωράμε", δεν έχει προσδιορίσει το τι μέλλει γεννέσθαι. Ας ελπίσουμε ότι στο Μαντείο των Δελφών θα προσδιορίσει την ημέρα απόκτησης των μετοχών της "Ναυπηγεία Σύρου" από την "ΟΝΕΧ SYROS SHIPYARDS".  

Η KPMG ο πιο κρίσιμος ίσως παράγοντας, για τη λήψη της δικαστικής απόφασης της 12ης Νοεμβρίου 2018 και την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της «Ναυπηγεία Σύρου» με την εμπλοκή της ONEX SYROS SHIPYARDSμε βάση την έκθεση του εμπειρογνώμονά της για καθαρά κέρδη του νέου ιδιοκτήτη 1.000.000 ευρώ από τον 1ο χρόνο και 6.000.000  ευρώ από το 2ο χρόνο και μετά, επίσης δεν μας έδωσε απαντήσεις επικαλούμενη θέμα εμπιστευτικότητας για τον πελάτη της. 

Η "Σύρος Ελλάς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ", συνολικής μετοχικής αξίας 6.000. ευρώ του κ.Αλμπινίση, που εκτελεί εργασίες στη «Ναυπηγεία Σύρου» δυστυχώς δεν απάντησε στην προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της για ενημέρωση για το άκρως επιτυχημένο της έργο.

Οι εργαζόμενοι στο Νεώριο Σύρου με αντιπρόσωπο τον Πρόεδρο τους κ. Αντώνη  Χατζαντώνη δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου για ενημέρωση εδώ και 10 μέρες, παρά την αρχική θετική επικοινωνία μας. 


Τη σιωπή επέλεξε και ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ.Βρούτσης ο οποίος αφού επισκέφθηκε το Νεώριο Σύρου την περασμένη εβδομάδα αναφώνησε μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ!». Εν αντιθέσει ο κ. Kώστας Δοκιμάκης μας εξέθεσε την πολιτική άποψή του για την εξέλιξη της υπόθεσης και τον ευχαριστούμε.

Ο κ.Φλαμπουράρης Αλέκος, Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και 5-6 ακόμη βουλευτών που σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής είχε δηλώσει ότι πρότεινε μεταξύ και άλλων υποθέσεων "μία λύση που στην υπόθεση της Ναυπηγεία Σύρου έληξε αισίως το θέμα" θεωρείται άνθρωπος κλειδί για αυτή την τεράστια επένδυση.

Το Υπουργείο Άμυνας με τη σειρά του στο οποίο δόθηκαν ως δωρεά δύο σκάφη «ΩΚΥΑΛΟΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο κατά την παρουσίασή του στη Νέα Υόρκη από την ONEX SA χαρακτηρίστηκε ως τεχνολογικό θαύμα, επίσης δεν έχει απαντήσει ακόμα στο ερώτημα για την αξιολόγηση που υπέστη το συγκεκριμένο σκάφος από το Στρατό Ξηράς, από Επιτροπή με Πρόεδρο εν ενεργεία Συνταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Η δωρίζουσα ONEX SA, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ, υπέβαλε μαζί με άλλες 9 εταιρείες, φάκελο δικαιολογητικών ποιοτικής επιλογής την 30η Αυγούστου 2018 για το 1ο διαγωνισμό "Προμήθεια και Εν Συνεχεία Υποστήριξη Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού", 41 ταχυπλόων σκαφών συνολικής αξίας 16.020.000 ευρώ  για τις Ειδικές Δυνάμεις μας, έξι ημέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νεώριο Σύρου. 

Το δημοσίευμα εχθές της Athensvoice με τίτλο «Άφαντος ο Ελληνοαμερικανός "θείος Σαμ" από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας" αναφέρεται στα "Ναυπηγεία Ελευσίνας" με το εξής απόσπασμα: "Κατά τα άλλα οι συνολικές υποχρεώσεις της Ελευσίνας, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, ανέρχονταν σε 255 εκατ. ευρώ και με την Alpha Bank, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή του ναυπηγείου, να καραδοκεί…" χωρίς να αναφέρει κάτι περισσότερο, δημιουργώντας επίσης νέα ερωτήματα. Σε σημερινό δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε η απόσυρση του ενδιαφέροντος τουλάχιστον στην παρούσα φάση και η επικέντρωση στο Νεώριο Σύρου.

Ο κ.Ξενοκώστας σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε δεν επιθυμεί να μας ενημερώσει για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Απολύτως σεβαστό.  Η "ONEX SYROS SHIPYARD" μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες της μέσω του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της δικηγόρου κ.Κεράτσα και τον ευχαριστούμε. To thedayaftergr θα συνεχίζει με ζήλο την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού του μέχρι το τέλος αυτής της τεράστιας επένδυσης, πάντα ευχόμενο να πετύχει για όλους τους εργαζομένους της Σύρου. Εξάλλου δεν διαφαίνεται και κάποια εναλλακτική λύση.

Για την επιχειρηματική εξέλιξη της υπόθεσης Νεώριο Σύρου απλά περιμένουμε να δούμε αυτό που λένε και οι φίλοι και σύμμαχοι Αμερικανοί «Show me the money». 

Για την πολιτική εξέλιξη της πρότασης του Υπουργού Επικρατείας κ.Φλαμπουράρη και κατ’ επέκταση του Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα το μόνο που ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας είναι να μην ζήσουμε ένα ελληνικό πολιτικό "Watergate".