ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Nielsen Shopper Trends Conference 2018


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου  Συνεδρίου Shopper Trends  που διοργάνωσε η Nielsen στις 15 Μαΐου 2018 στο συνεδριακό κέντρο Marousi Plaza.

H κα. Β. Γρηγοριάδου καλωσόρισε στελέχη από τον χώρο της βιομηχανίας των καταναλωτικών αγαθών εκπροσωπώντας πάνω από 40 εταιρείες του κλάδου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τάσεις της αγοράς του λιανεμπορίου για...


 την πολυσυζητημένη χρονιά που πέρασε και πώς αυτή η πραγματικότητα αποτυπώθηκε στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων, καθώς και στην Εικόνα των Λιανέμπορων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που παρουσίασε  η κα. Ν. Σπερελάκη για τις δυναμικές της αγοράς, όσον αφορά στον τζίρο, ο οποίος επέστρεψε σχεδόν στα επίπεδα του 2005, με τις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες S/M να εκπροσωπούν το 79% της αγοράς. Τέλος, αναφέρθηκε ότι το μερίδιό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά έχει επιστρέψει κοντά στα επίπεδα του 2011, ήτοι 15,2%, λόγω της πολύ υψηλής προωθητικής έντασης στα επώνυμα προϊόντα (51,7%).

Ακολούθως, η κα Ντορίνα Φυντάνη, περιγράφοντας την ταυτότητα της έρευνας Shopper Trends, μίλησε για τη αυξανόμενη δυναμική του αγοραστή και την ανάγκη της βιομηχανίας καθώς και του λιανεμπορίου για αξιόπιστη και επίκαιρη πληροφόρηση γύρω από τις τάσεις και συμπεριφορές του, προκειμένου να σχεδιάζουν πλάνα και δράσεις που εξασφαλίζουν την αύξηση επικερδών εργασιών καθώς και την ανάπτυξη προσοδοφόρων σχέσεων μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου.

Εν συνεχεία η κα. Άννα Παπαδάκη   μοιράστηκε τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας των Shopper Trends, για την Ελλάδα,  εστιάζοντας στο ταξίδι του καταναλωτή στα S/M, τα κανάλια που επιλέγει για τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων και τα εναλλακτικά κανάλια πώλησης, εκτός των αλυσίδων S/M, για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως το Ελαιόλαδο και το Γάλα. 

Το 1ο μέρος του συνεδρίου ολοκλήρωσε η παρουσία του κ. Ν. Σταθάκη αναφερόμενος στη σημαντικότητα της σωστής και εκλογικευμένης χρήσης των προωθητικών ενεργειών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «promo spiral», λόγω του εκπαιδευμένου καταναλωτή στις  συνεχείς προσφορές.

Το 2ο μέρος της ημερίδας άνοιξε ο κ. Α. Φλώρος θέτοντας το πλαίσιο των αλλαγών στο τοπίο του λιανεμπορίου, εστιάζοντας στο δίκτυο κάθε αλυσίδας.  Σύμφωνα με στοιχεία που ακολούθως παρουσίασε η κα. Μ. Μερμήγκη, οι εν λόγω αλλαγές αποτυπώθηκαν στο δείκτη Store Equity Index των αλυσίδων, ενώ στο σύνολό του ο κλάδος θα πρέπει να επαναφέρει στα καταστήματά του τις εμπειρικές αξίες,  που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις  για να διαφοροποιηθούν πέρα από τις προωθητικές ενέργειες και τις χαμηλές τιμές, που ήδη προσφέρουν.

Τέλος η κα. Β. Παπαδοπούλου παρουσίασε τα ευρήματα μέσα από τη πλατφόρμα Social Media Listening για το πως «μιλούσαν» οι αγοραστές για τις αλυσίδες Super Market στο Internet και τα κοινωνικά δίκτυα  κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η κα. Ν. Γιαννακοπούλου παρουσίασε 3 πολύτιμα case studies αναφορικά με την υπηρεσία Digital Ad Rating της Nielsen, εστιάζοντας πως μπορεί να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών καμπανιών στο ψηφιακό κόσμο.