ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Στο σημείο "μηδέν" η επένδυση της Εldorado Gold στην Ελλάδα - Κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας της καναδικής πολυεθνικής και της ελληνικής κυβέρνησης -Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα

Της Λέττας Καλαμαρά

Για ένα νέο θερμό Αύγουστο, όπως το 2015, και ένα ακόμη θερμότερο φθινόπωρο, προετοιμάζεται η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold. Όπως τονίζουν στο thedayaftergr στελέχη της εταιρείας αλλά και εργαζόμενοι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση του έργου της Ολυμπιάδας που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εμπορική αξιοποίησή του και κυρίως η κωλυσιεργία στη διαδικασία της υλοποίησης της διαιτησίας όπου έχει περιέλθει το έργο των Σκουριών με υπαιτιότητα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα για μία ακόμη φορά μια επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ, χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ευαγγελίζεται την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, η οποία φαίνεται πως αφορά μόνο μερικούς. 

Στο πλαίσιο αυτό την ατζέντα των προτεραιοτήτων της καθώς και τις λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της έργου έχει προγραμματίσει να θέσει επί τάπητος σήμερα η διοίκηση της  Εldorado Gold στους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη συνάντηση, για μία ακόμη φορά, σχετικά με την προοπτική της επένδυσής της στην Ελλάδα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold, μαζί με την επισήμανση του CEO της εταιρείας κ. George Burns σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και ειδικότερα την προτεραιότητα για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην Ολυμπιάδα και την απεμπλοκή του έργου στις Σκουριές, τόσο ο κ. Burns όσο και ο απερχόμενος CEO και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Wright, μετέβησαν στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη καθώς και με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα. Το ραντεβού με τον κ. Πιτσιόρλα έχει οριστεί για σήμερα το μεσημέρι, ενώ άγνωστο παραμένει εάν τελικά θα γίνει σήμερα η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη. 

Το χρονικό σημείο είναι κομβικό, μιας και το διακύβευμα φαίνεται πως θα είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά «άμεση λύση ή σημείο μηδέν για μία επένδυση άνω του 1 δις. ευρώ τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να πείσει για τη φιλοεπενδυτική της πολιτική». Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Burns έρχεται στην Αθήνα σε διάστημα είκοσι ημερών για το θέμα της πορείας της δραστηριότητας της Eldorado Gold στην Ελλάδα και είχε συναντηθεί με τον κ. Σταθάκη. Παράλληλα της τωρινής επίσκεψης των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στην Αθήνα έχει προηγηθεί επιστολή του κ. Βurns προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλύεται διεξοδικά η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, η πορεία της, τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν προκύψει καθώς και η σημασία της στον επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας.             


Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, ιδιαίτερη όμως έμφαση θα δοθεί στο θέμα της διαιτησίας όπου κατέφυγε η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος  παγώνοντας έτσι το έργο στις Σκουριές καθώς και οι καθυστερήσεις στην επίδοση προγραμματισμένων αδειών για το έργο στην Ολυμπιάδα, που μεταθέτουν την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος στο τέλος της χρονιάς αντί για το α’εξάμηνο του έτους. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία της διαιτησίας, μιας και δεν έχει επιδοθεί ακόμη στην εταιρεία ούτε το αίτημα ούτε το πλαίσιο της, έχουν προβληματίσει τους μετόχους της Eldorado Gold, οι οποίοι διαπιστώνουν πως η δική τους επένδυση προσκρούει σε αλλεπάλληλα εμπόδια παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και τις προσωπικές υποσχέσεις των υπουργών πως επιθυμεί διακαώς τους επενδυτές στην Ελλάδα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες...


η διοίκηση της Eldorado Gold έχει στα χέρια της εκτενή μελέτη με τις οικονομικές βλάβες που έχει υποστεί μέχρι τώρα εξαιτίας των κωλυσιεργιών από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας σχετικά με την επίδοση προγραμματισμένων αδειών, για τις οποίες έχουν τηρηθεί τα δέοντα. Το ποσό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η προς τα κάτω αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου της Eldorado Gold στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικά στις Σκουριές, έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους στην εταιρεία.               

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου 2017 της Eldorado Gold, η εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη την ειδοποίηση της διαιτησίας από την πλευρά της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τόσο η καθυστέρηση αυτή όσο και το γεγονός ότι η υπόθεση της διαιτησίας όταν ξεκινήσει απαιτεί τουλάχιστον 4 μήνες για να ολοκληρωθεί οδηγούν σε συνεχή αξιολόγηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της στην περιοχή, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας και την πορεία του επενδυτικού έργου, το οποίο φαίνεται πως έχει μπει σε φάση «επιχειρηματικής ομηρίας», όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι του χώρου. Παράλληλα εκκρεμούν και δύο άδειες για το έργο στην Ολυμπιάδα, που αφορούν το παρασκευαστήριο και τη λειτουργία του πλυντηρίου. Όπως τονίζεται τα στοιχεία που απαιτούνται έχουν κατατεθεί εδώ και δύο μήνες στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αναμένεται η απόφασή τους. Το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην περιοχή έπειτα από 23 χρόνια αδράνειας, έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Burns, το έργο στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται, αν και τώρα η εμπορική παραγωγή της εξόρυξης μολύβδου, αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2017. Στο β΄τρίμηνο επενδύθηκαν στην περιοχή 27,1 εκατ. δολ. Αναφορικά με τις Σκουριές ο κ. Burns τόνισε πως η δραστηριότητα της εταιρείας εξελίσσεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες συνεργασίας της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση αυτού του βασικού έργου. Στο β΄τρίμηνο στην περιοχή δαπανήθηκαν κεφάλαια ύψους 18,6 εκατ. δολ. και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται οι δαπάνες να φτάσουν τα 80-90 εκατ. δολ. έναντι αρχικών προβλέψεων 170-200 εκατ. δολ. Εκτός από την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές έχει αυξήσει τις δαπάνες της για την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων στο Στρατώνι στα 3,8 εκατ. δολ. διαδικασία που θεωρείται σημαντική για την πορεία του εξορυκτικούς έργου στην περιοχή και την εξασφάλιση 350 θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της Eldorado Gold το α’εξάμηνο του 2017, όπως τονίζεται στο οικονομικό δελτίο, τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 194,6 εκατ. δολ. από 335,7 εκατ. δολ. εκ των οποίων τα έσοδα από χρυσό ανήλθαν στα 162,7 εκατ. δολ. έναντι 322,6 εκατ. δολ. Τα κέρδη έφτασαν στα 15 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 332,3 εκατ. δολ. Η ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται στα 752 εκατ. δολ. μετρητά και στα 250 εκατ.δολ. σε γραμμές πίστωσης.