ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Κλειδί των εξελίξεων το τελικό κείμενο για τη διαιτησία μεταξύ ΥΠΕΝ-Ελληνικός Χρυσός -Καμία ενημέρωση λέει η εταιρεία

Της Λέττας Καλαμαρά

"Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με την απόφαση να προσφύγει στη διαιτησία εναντίον της θυγατρικής μας Ελληνικός Χρυσός και της δραστηιρότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Eldorado Gold. Όπως επισημαίνει η καναδική πολυεθνική, περιμένει να της επιδοθεί το κείμενο της προσφυγής, προκειμένου να δει πώς θα κινηθεί νομικά. Μέχρι τότε, όπως τονίζει, προχωρά κανονικά το επιχειρηματικό της έργο στην Ελλάδα.   

Έτσι λοιπόν, στο τελικό κείμενο που θα επιδοθεί προς την Ελληνικός Χρυσός από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Απέσσο, το οποίο ανέλαβε και επίσημα την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου στη διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός για την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας μετά από σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της εταιρείας, των εργαζομένων και συνολικά της αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ των θεμάτων του κειμένου μπορεί να είναι και το flash smelting που αφορά την ομαλή συνέχιση της κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών,  το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης αλλά και οι περιβαλλοντικοί όροι υλοποίησής της. Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, «από τεχνικής πλευράς δεν υπάρχουν κενά και λάθη στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας». Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση να κλιμακώσει την υπόθεση βάζοντας στο τραπέζι της διαιτησίας σημαντικά θέματα από τη σύμβαση του έργου που χρονολογείται από το 2003, θέτοντας ίσως θέμα τροποποίησής τους, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την πορεία της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θα πρόκειται για «πολιτική κίνηση» υψηλού ρίσκου και ισχυρού κλυδωνισμού του επενδυτικού κλίματος στη χώρα με οικονομικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές συνέπειες. Από την πλευρά του το υπουργείο τονίζει ως σκοπό της προσφυγής στη διαιτησία τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και τη συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές.

Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις αρχές  Απριλίου 2017 από τον υπουργό Ενέργειας και με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου  να ανατεθεί στη δικηγορική εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες» η νομική υποστήριξη των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και εν προκειμένω του υπουργείου Περιβάλλοντος  για την άσκηση αίτησης ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου προκειμένου κα κριθεί κατά πόσο η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία (Ελληνικός Χρυσός) βρίσκεται σε αδυναμία εκπληρώσεως των συμβατικών της υποχρεώσεων κατά την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων. Όπως είχε επισημανθεί η συνεπικούρηση αυτή είχε ανατεθεί σε εξωτερική δικηγορική επειδή εν προκειμένω συντρέχει εντελώς εξαιρετική περίπτωση άκρως δυσχερούς και περίπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία λόγω της φύσεως του αντικειμένου της.

Nα σημειωθεί πως στα μέσα του Απριλίου 2017 είχε επισκεφτεί την Ελληνικός Χρυσός στην Αθήνα και τη Χαλκιδική ο George Burns νέος CEO της μητρικής Eldorado Gold, προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των επενδύσεων στην περιοχή, τα προβλήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Τότε είχε ενημερωθεί εκτενώς τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους, που δεν έκρυψαν τια ανησυχίες τους, για τα θέματα της εταιρείας και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην λήψη αδειών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων καθώς και για την παραπομπή της εταιρείας στο διαιτητικό δικαστήριο από την ελληνική κυβέρνηση.