ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Στην παραγωγή το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής


Της Λέττας Καλαμαρά

Για τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017 έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού  μολύβδου, χαλκού, χρυσοφόρου πυρίτη στην Ολυμπιάδα. Πρόκειται για ένα πολύ-μεταλλικό κοίτασμα που παρέμεινε ανενεργό για 17 χρόνια. 


Στο μεταξύ η πιλοτική φάση δοκιμών του εξορυκτικού έργου και του πλυντηρίου του εργοστασίου έχει ολοκληρωθεί και πλέον η νέα μονάδα της Ελληνικός Χρυσός έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης. Σύμφωνα με την εταιρεία το εργοστάσιο συντηρήθηκε, επισκευάστηκε και αναβαθμίστηκε και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της επένδυσης συνολικής αξίας 1,5 δις. ευρώ για το διάστημα 2012-2019.

Οι εργασίες ανακατασκευής της μονάδας διήρκησαν...


ένα χρόνο περίπου και το προσωπικό που απασχολεί φτάνει συνολικά 600 άτομα. Οι εργασίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό της κύριας ράμπας προσπέλασης, την κατασκευή της δευτερεύουσας στοάς προσπέλασης που συνδέει το μεταλλείο με το υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού και την κατασκευή της νέας στοάς σύνδεσης με τον Μαντέμ Λάκκο. Ο σχεδιασμός προβλέπει αποκλειστικά υπόγεια ανάπτυξη και  εκμετάλλευση του μεταλλείου, με την μέθοδο της λιθογόμωσης. Και το έργο περιελάμβανε την κατασκευή επιπλέον 10 χλμ. νέων στοών. Τα προϊόντα που παράγει είναι χονδρομερές τέλμα που διοχετεύεται σε τσιμεντοβιομηχανίες  και συμπύκνωμα χρυσοφόρων πυριτών (340 Κt) με περιεκτικότητα 20-25 γραμμάρια χρυσού/τόνο. Με τις τρέχουσες τιμές του χρυσού είναι εμπορεύσιμο και διοχετεύεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού.
Να σημειωθεί πως για το 2017 η Ελληνικός Χρυσός  έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου (85 εκατ. ευρώ για την Ολυμπιάδα, 185 εκατ. ευρώ για τις Σκουριές, 25 εκατ. ευρώ για το Μαντέμ Λάκκο), που εντάσσονται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην παροχή επιμέρους αδειών που αφορούν άλλες παραγωγικές μονάδες της εταιρείας και οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της επιχείρησης, δυσχεραίνουν το αναπτυξιακό έργο των μεταλλείων Χαλκιδικής και επιβαρύνουν την επένδυση εις βάρος των εργαζομένων.