ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ερημοποίηση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Της Λέττας Καλαμαρά


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ερημοποίηση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με την απογραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, για τα α' εξάμηνο 2017,μεταξύ των κεντρικών εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Έτσι, τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων καταγράφονται κατά φθίνουσα σειρά στους δρόμους: Χαριλάου Τρικούπη 45,1%, Ιπποκράτους 39,3%, Σοφοκλέους 38,7%, Σταδίου 34,3%, Πανεπιστημίου 33,9%, Ευριπίδου 29,4%. Η ζώνη που περιλαμβάνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες καθώς διατηρεί ένα πολύ υψηλό και επίπεδο κλειστών επιχειρήσεων. Η αυξημένη αναλογία των κλειστών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας είναι ανησυχητική καθώς η ζώνη περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων μετά το εμπορικό τρίγωνο. Συμπερασματικά, παρατηρείται ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όπως αυτές εκδηλώνονται στην αγορά με την επιδημία των «λουκέτων»,  διαφέρουν σε κάθε εμπορική ζώνη και σημαντικό ρόλο σε αυτό κατέχει η φυσιογνωμία της κάθε ζώνης και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της.  

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, «η διατήρηση υψηλών ποσοστών κλειστών επαγγελματικών στεγών σε τόσο υψηλά επίπεδα, στις κεντρικές εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, περιγράφει με ακρίβεια την αβεβαιότητα των εμπορικών επιχειρήσεων. Τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα ακόμα και για τους πιο σπάνιους επισκέπτες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού καταδεικνύει μία παγιωμένη αρνητική κατάσταση  στην αγορά». 



Mε βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για το α'εξάμηνο του 2017, νέο ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί τα είδη ρουχισμού (ποσοστό λουκέτων στο διάστημα του εξαμήνυο 16,42%). Αντίθετα μικρή άνοδο σημείωσαν τα καταστήματα υποδημάτων και τα φαρμακεία. Επίσης παρατηρείται στασιμότητα του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων στο 28% και σταθεροποίηση της εστίασης και ανάσχεση της τάσης επέκτασής της εις βάρος του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.  Σύμφωνα με τη διαχρονική αποτύπωση της αναλογίας των κλειστών επιχειρήσεων διαπιστώνεται μια σταθεροποιητική τάση μετά την σημαντική «καταστροφή» επιχειρηματικότητας  του 2012. Όπως τονίζεται, η χαρτογράφηση των κλειστών επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου αναδεικνύει ότι το φαινόμενο των «λουκέτων» υπακούει και αυτό, όπως και η εμπορική δραστηριότητα,  στη λογική των χωρικών προτύπων. Τα «λουκέτα» διαμορφώνουν «πιάτσες», με τα κλειστά καταστήματα να παρουσιάζουν ιδιαίτερες πυκνότητες σε περιορισμένες περιοχές του πεδίου. Το «λιανικό εμπόριο» ως ενιαίος κλάδος  αυξάνεται οριακά ως ποσοστό επί του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων, έναντι των επιχειρήσεων εστίασης που παρουσιάζουν μια οριακή  πτωτική τάση.   Καταγράφεται σχετική  αύξηση του κλάδου της υπόδησης, ενώ αντιθέτως ο κλάδος ένδυσης ο οποίος συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργούς επιχειρηματικότητας παρουσιάζει οριακή μείωση.