ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Εξαγορά του 88,4% της Mermeren από την Παυλίδης Μάρμαρα –Ενίσχυση της παραγωγής λευκού μαρμάρου μέσω του κοιτάσματος Sivec



Της Λέττας Καλαμαρά


Τη δυναμικότητά της στην εξόρυξη λευκών μαρμάρων ενισχύει η Παυλίδης με την εξαγορά του 100% της Stone Works Holdings Coöperatief U.A. (“Stoneworks”), ιδιοκτήτριας του 88,4% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren.Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της εξαγοράς της Stone Works Holdings Coöperatief U.A. από την Παυλίδης Μάρμαρα ανήλθε στα 74,5 εκατ. ευρώ, μετρητά.  Όπως τονίζεται η εξαγορά αυτή αλλάζει τον χάρτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά το λευκό μάρμαρο.


Η διαχείριση των δύο  λευκών μαρμάρων – διαμαντιών, δηλαδή του ARISTON ( από την Παυλίδης) και του SIVEC® ( από τη Mermeren) θα επιφέρει συνέργειες οι οποίες και θα αλλάξουν το μέγεθος και το επίπεδο και των δύο εταιρειών και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει  στο άμεσο μέλλον θετικές επιπτώσεις στα ήδη καλά αποτελέσματά τους. 

Πρόκειται για μία συμφωνία που προετοιμαζόταν εδώ και πάρα πολλούς μήνες, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης της διοίκησης της ελληνικής εταιρείας μαρμάρων, η οποία είχε προχωρήσει σε ενδελεχή μελέτη εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων ή εξαγοράς υπαρχόντων κοιτασμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κοίτασμα Sivec στα Σκόπια που αποκτά πλέον η Παυλίδης έρχεται να προστεθεί στο Άριστον το ελληνικό κοίτασμα λευκού μαρμάρου υψηλής ποιότητας που διαθέτει η εταιρεία. Σύμφωνα με την εταιρεία η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού τής ΠΓΔΜ. Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Δημαρέλης, Γενικός Διευθυντής της Παυλίδης, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την συμφωνία για την εξαγορά της Stoneworks, μετόχου πλειοψηφίας στη Mermeren. Η συναλλαγή αυτή θα δημιουργήσει αξία και συνέργειες για τις δύο εταιρείες, ισχυροποιώντας την θέση τους στις διεθνείς αγορές». Ο Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Mermeren, από την πλευρά χαιρέτισε το συνδυασμό δύο ηγετικών εταιρειών της αγοράς στον τομέα του λευκού μαρμάρου. Με έδρα τη Δράμα και αφετηρία τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας η Παυλίδης πραγματοποιεί το 95% του κύκλου εργασιών της σε περίπου 40 χώρες του πλανήτη με κυριότερες αγορές αυτές της Κίνας, της Ν.Α. Ασίας, του Αραβικού Κόλπου, της Βορείου και Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή και επεξεργασία Λευκών Δολομιτικών καθώς επίσης και ημίλευκων μαρμάρων και θεωρείται κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία και ιδιόχρηστα λατομεία στον ελλαδικό χώρο αλλά και το εξωτερικό. Το 2015 ήταν ιστορική χρονιά για την Παυλίδης. Εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα στα 36 χρόνια λειτουργίας της. Το 2016 τα έσοδά της ανήλθαν σε 62,22 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένα κατά 23,2% σε σύγκριση με το 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 23,2%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 33,39 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 54,8%. Για την τρέχουσα χρονιά αλλά και μακροπρόθεσμα, η διοίκηση έχει δηλώσει πως είναι αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας και σημειώνει πως θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα αλλά και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό λόγω της τεράστιας ζήτησης για λευκά ελληνικά μάρμαρα.