ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Γιώργος Δρυμιώτης, διευθύνων σύμβουλος Cardlink: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλάζουν τις συνήθειες της αγοράς



Της Λέττας Καλαμαρά

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για τον καταναλωτή και την οικονομία από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην ελληνική αγορά. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Δρυμιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Cardlink, ταιρεία-μέλος του Ομίλου Quest.     

Κύριε Δρυμιώτη, ποιος είναι ο απολογισμός του 2016 αναφορικά με τις συναλλαγές στο δίκτυο της Cardlink. Τι δείχνουν τα στοιχεία σε σύγκριση με το 2015; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά;


Το δίκτυο της Cardlink επεξεργάστηκε πάνω από 128 εκατομμύρια συναλλαγές το 2016, πλήθος που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2015. Θυμίζουμε ότι οι συναλλαγές άρχισαν να αυξάνονται θεαματικά με την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο 2015, ενώ για το 2017 εκτιμούμε ότι οι συναλλαγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό και η εκτίμησή μας είναι ότι το δίκτυό μας θα επεξεργασθεί 160-170 εκατομμύρια συναλλαγές.



Πώς αποτιμάται η διείσδυση των POS στην ελληνική αγορά και ποιος ο δείκτης ωριμότητας των Ελλήνων καταναλωτών και επιχειρηματιών στη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών;


H διείσδυση των POS στην ελληνική αγορά κρίνεται πολύ ικανοποιητική ειδικά στα σημεία λιανικής. Ήδη το δίκτυο της Cardlink  αριθμεί πλέον των 155.000 τερματικών. Πάντως, υστερούμε σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στη διείσδυση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Γενικά πάντως πιστεύουμε ότι  υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των συναλλαγών εκεί που σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένα POS.



Ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τις ανέπαφες συναλλαγές και πώς διαμορφώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα της Cardlink σε αυτή την αγορά;    


Με βάση τα στοιχεία μας περίπου 1 στις 5 συναλλαγές γίνεται ανέπαφα και ο ρυθμός αύξησης των ανέπαφων συναλλαγών παραμένει πολύ υψηλός. Όλα τα τερματικά που εγκαθιστά η Cardlink δέχονται ανέπαφες συναλλαγές ενώ ταυτόχρονα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και η αναβάθμιση των τερματικών προηγούμενης γενιάς. Πιστεύουμε ότι διείσδυση των ανέπαφων συναλλαγών μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω ειδικά όταν οι επιχειρήσεις τοποθετούν τα POS σε εμφανή σημεία μπροστά στον καταναλωτή.



Τελικά θεωρείτε ομαλή τη μετάβαση της Ελλάδας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και πώς σχολιάζετε την άποψη περί κατάργησης των μετρητών και απόλυτης χρήσης του ηλεκτρονικού πορτοφολιού;


Με δεδομένο τα όσα συνέβησαν μετά την επιβολή των capital controls πιστεύουμε ότι η μετάβαση της Ελλάδας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιείται ιδιαίτερα ομαλά. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έστω και υπό αυτές τις συνθήκες αλλάζουν συνήθειες, αναγνωρίζουν σταδιακά τα οφέλη και αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στους νέους τρόπους συναλλαγών. Η κατάργηση των μετρητών για συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσό είναι σωστό μέτρο. Για μικροσυναλλαγές, η κατάργηση των μετρητών, ή έστω η σημαντική μείωση τους, θα γίνει μόνο εφόσον προσφέρουμε στους καταναλωτές μηχανισμούς και τρόπους πληρωμής που θα κάνουν την εμπειρία καλύτερη ή και απλούστερη. Όσο πιο απλός και κατανοητός είναι ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής, τόσο κερδίζει σε χρήστες. Για παράδειγμα, σε ένα σενάριο όπου το POS είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ταμείο της επιχείρησης και σε σημείο άμεσα προσβάσιμο, είναι εύκολο για τον καταναλωτή μόλις δει το πληρωτέο ποσό απλά να πλησιάσει το κινητό του στο POS και να ολοκληρώσει την συναλλαγή πολύ πιο γρήγορα από τα μετρητά.



Πόσο έχει ωφεληθεί (εάν υπάρχουν και μετρήσιμα στοιχεία είναι σημαντικό) καταναλωτές και πολιτεία από την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών;...
    


Οι καταναλωτές έχουν σίγουρα ωφεληθεί γιατί πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους γρήγορα και με ασφάλεια. Για την πολιτεία δεν έχουμε κάποια μετρήσιμα στοιχεία για τα οφέλη. Σίγουρα όμως η εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την γενικότερη βελτίωση της οικονομίας. 



Η ασφάλεια αποτελεί βασική παράμετρο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν σε αυτό τον τομέα;   


Θεωρούμε ότι η ασφάλεια που παρέχουν οι σημερινοί μηχανισμοί πληρωμών είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πέρα από την συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση όλων μας. Για τη χρήση καρτών, η προστασία του PIN είναι το πιο σημαντικό σημείο. Για συναλλαγές στο διαδίκτυο και στα e-banking πρέπει να υπάρχει προσοχή στην προστασία των κωδικών πραγματοποίησης συναλλαγών και ιδιαίτερη προσοχή σε προσπάθειες υποκλοπής στοιχείων μέσω παραπλανητικών email ή phishing.



Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Cardlink και πού βρισκόμαστε όσον αφορά τις πληρωμές μέσω κινητού;


Βασικός στόχος παραμένει η επέκταση του δικτύου τερματικών και η αύξηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο δίκτυο. Στις πληρωμές μέσω κινητού είμαστε σε φάση υλοποίησης ενός μεγάλου έργου για την παροχή υποδομών προς πιστωτικά ιδρύματα για την πραγματοποίηση πληρωμών με χρήση κινητού τηλεφώνου.



Οι οικονομικές επιδόσεις της Cardlink για το 2016, θα περιορίσετε τις ζημιές και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2017;


Οι σημαντικές εμπροσθοβαρείς επενδύσεις σε εξοπλισμό τερματικών που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2016 επιβαρύνουν σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρείας. Για το 2016 αναμένουμε σημαντικά περιορισμένες ζημιές σε σχέση με το 2015. Το 2017 αναμένουμε οι επενδύσεις αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν και η εταιρεία να εμφανίσει κερδοφορία.



Σκέφτεστε να εμπλουτίσετε το portfolio σας με νέες υπηρεσίες, προϊόντα ή επέκταση σε νέες αγορές;


Ήδη δουλεύουμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη μας και φιλοδοξούμε μέσα στο 2017 να παρουσιάσουμε τουλάχιστον 2 νέες υπηρεσίες. Στους τελευταίους μήνες έχουμε ενισχύσει την ομάδα μας με στελέχη που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των προσπαθειών μας.