ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ομιλία Φώφης Γεννηματά στη Σοσιαλιστική Ομάδα στις Βρυξέλλες

«Το ναι ή όχι στην Ευρώπη, υψώνει νέα τείχη. Να τα γκρεμίσουμε με περισσότερη Δημοκρατία, Ανάπτυξη, Αλληλεγγύη και τη διαμόρφωση ενός νέου Κοινωνικού Κράτους»

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Είναι μια κίνηση με βαθύ συμβολισμό που θέλει να αναδείξει την πίστη μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας για την ολοκλήρωση της προσπάθειας των λαών της Ευρώπης που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκό κόμμα με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανοποιημένους μόνο από τη Νομισματική Ένωση. Την θεωρούμε ατελή. Ιστορικά οι λαοί της Ευρώπης δεν αντέχουνε Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Στηρίζουμε τη δυναμική πορεία προς μία Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς κράτη και λαούς στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.

Εμείς οι σοσιαλιστές δεν μπορεί να είμαστε σύμφωνοι με τις κυρίαρχες πολιτικές στην Ένωση, που στηρίζονται στη λιτότητα, στην αμφισβήτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, σε αποφάσεις που απέχουν από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού.

Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί στους νέους στόχους που τα σοσιαλιστικά και προοδευτικά κόμματα παρουσίασαν στις ευρωεκλογές.

Χωρίς ανισότητες που παγιδεύουν και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία για όλους τους λαούς, Ευρώπη χωρίς ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη δεν νοείται.

Ένας πρέπει να είναι ο στόχος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία: Να εργαστούμε όλοι μαζί να περάσουμε το μήνυμα ότι το αντίδοτο στην κρίση δεν είναι η λιτότητα αλλά η ανάπτυξη και η αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να είναι λύση ο ευρωσκεπτικισμός και η απομόνωση.
Το αντίδοτο στην κρίση πρέπει να είναι και θα είναι περισσότερη Ευρώπη.

Σήμερα η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σημείο- καμπή. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε μια νέα πρόταση που θα αποτελέσει την απάντηση στις ακραίες φωνές που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κυρίως να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς τους πολίτες, σε όλη την Ευρώπη που θεωρούν ότι σηκώνουν άδικα το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Γιατί αν η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν δώσει απάντηση σε αυτούς τους πολίτες, σύντομα ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα κάνει την εμφάνιση του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μιλώ για την κρίση ως οικονομικά στοιχεία, μιλώ για την οργή των ανθρώπων που βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον, που βλέπουν τα παιδιά τους με εξαιρετικές σπουδές να μην μπορούν να εργαστούν και να μεταναστεύουν, μιλώ για ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους και τα παιδιά τους αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους. Μιλώ για ανθρώπους.

Μιλώ για όλους αυτούς που αναζητούν ελπίδα.

Πιστεύω ότι ελπίδα είναι η Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε όσα συμβαίνουν στη χώρα μου.
Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια ζει μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια.

Έχουμε τις δικές μας σοβαρές ευθύνες για την κρίση. Για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και από εμάς το ΠΑΣΟΚ αλλά και συνολικά από το πολιτικό σύστημα της χώρας την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας.

Όμως υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και για την άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009.

Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού η χώρα μου υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, κυριολεκτικά ως πειραματόζωο με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, με άγρια λιτότητα, με βαθειά ύφεση που έφερε διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας.

Σε εμάς το ΠΑΣΟΚ έλαχε να υλοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια με δική μας κυβέρνηση σε ένα συντηρητικό περιβάλλον που κυριαρχούσε η   Ευρωπαϊκή δεξιά.

Ήταν μια αναγκαία επιλογή, την οποία πληρώσαμε πολύ ακριβά στις διαδοχικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα.
Οι καταστάσεις που βιώσαμε δίχασαν τη χώρα, οδήγησαν σε πλαστά διλήμματα και οξύτητα, που διόγκωσε τα αντιμνημονιακά κόμματα και ανέδειξε ως υπαρκτή πολιτική δύναμη ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που ταλαιπωρεί τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας.

Δυστυχώς για τη χώρα,   οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν το 2010. Διαμορφώθηκαν νέες διαχωριστικές γραμμές με το μνημόνιο- αντιμνημόνιο, ενώ η   δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο, έπληξε βίαια τη μεσαία τάξη, πάνω στην οποία στηριζόταν και η δυναμική του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Η πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν σκληρή. Το ΠΑΣΟΚ είχε σημαντική συμβολή σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική εξυγίανση την περίοδο 2009-20012, πέτυχε το μεγάλο κούρεμα χρέους, ώστε να οδηγηθούμε σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και να επιστρέψουμε στο τέλος του 2014 -με δειλά ακόμη βήματα- στην ανάπτυξη.

Είχαμε ορατή εμπρός μας την προοπτική εξόδου από την κρίση, με την μεταβατική λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Πριν 5 μήνες η διαμαρτυρία των πολιτών έφερε στην Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, που διαβεβαίωνε πως περίπου με μαγικό ραβδί θα ξαναέφερνε τον παράδεισο στη χώρα.

Πέντε μήνες μετά η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημόνιου.

Η οικονομία βυθίζεται, ότι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν απειλούνται αν δεν καταστρέφονται.
Το κόμμα που κυβερνά παραπαίει ανάμεσα στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, και τις καταστροφικές  ρητορείες για επιστροφή στη δραχμή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίθυμη, αντιφατική και μετέωρη. Είναι θύμα της 5χρονης, άκριτης, ανέξοδης και λαϊκιστικής ρητορείας της.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ξεπερασμένους δογματισμούς, σε καταστροφικές ιδεοληψίες.

Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, απαιτεί μια Συμφωνία, που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας.   

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Πιέσαμε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτή την στρατηγική αναγκαιότητα.

Πεντακάθαρα είμαστε κατά της ρήξης. Δεν αντέχει όμως η ελληνική κοινωνία άλλη λιτότητα. Διεκδικούμε κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Μέσα στην Ευρώπη. Μέσα στις διαδικασίες της Ευρώπης. Χωρίς εκβιασμούς...


Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της οργανωμένης θεσμικά Ευρώπης. Βρίσκει πάντοτε λύσεις. Που υπακούουν σε αρχές. Που πειθαρχούν σε κανόνες. Που αντιπαλεύουν τις εστίες δημιουργίας κοινωνικών περιθωρίων και αποκλεισμών.

Εμείς στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και στις αρχές και αξίες που κατακτήσανε οι Ευρωπαϊκοί λαοί κάτω από την ηγεσία εμπνευσμένων Ευρωπαίων πολιτικών. Για μας η Ευρώπη είναι πολιτικό και ιδεολογικό όραμα.

Στηριζόμαστε σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που ξέρουμε ότι θέλουν διαρκή προσπάθεια και επιβεβαίωση, μεταξύ της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης.

Όμως πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αλληλέγγυα αυτή την δύσκολη ώρα, να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην επιμείνει σε ακραίες αντιλήψεις που θα δώσουν προσχήματα.

Να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα.

Ένα μήνυμα δημοκρατίας, ανάπτυξης και προόδου, που θα απομονώσει όλες τις ακραίες, επικίνδυνες και λαϊκίστικες φωνές που σήμερα αναπτύσσονται σε πολλές χώρες.

Αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι πλήρης, ουσιαστική, προωθητική για τη χώρα, να εξασφαλίζει την έξοδό της από την κρίση.

Δεν αρκούν μόνο τα φορολογικά ή δημοσιονομικά μέτρα που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προτείνει.

Χρειάζεται να συμφωνηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία, την παιδεία, την αγορά.

Να εξασφαλιστούν παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Να συνδεθεί με αναπτυξιακά μέτρα που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε η ύφεση να μην κάνει και πάλι την εμφάνισή της.

Τέλος χρειάζεται στήριξη για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση μου να σας περιγράψω τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Την Κυριακή διαδήλωσαν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ακόμη και τη ρήξη.

Τη Δευτέρα στην Πλατεία Συντάγματος, τη μεγαλύτερη Πλατεία της Αθήνας μπροστά από το κοινοβούλιο, διαδήλωσαν πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας, υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης.

Είναι θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη.

Δεν είμαι όμως σε καμία περίπτωση ευχαριστημένη από μια κατάσταση που μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά νέου εθνικού διχασμού.

Αυτή η εικόνα, αυτή η αντίθεση ΣΥΜΦΩΝΙΑ ή ΡΗΞΗ ή αντίστοιχα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΥΡΩΠΗ που ακούγεται πλέον σε πολλές χώρες, υψώνει νέα τείχη που δεν θέλει κανείς.

Αυτά τα τείχη οφείλουμε να τα γκρεμίσουμε εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες με περισσότερη αλληλεγγύη, με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Φίλες και Φίλοι,

Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας θα είναι πρωταγωνιστικός.
Η αποκατάσταση της ομαλής πορείας της χώρας, θα είναι και η αφετηρία για ένα νέο, ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό σχηματισμό στην Ελλάδα με προοπτική εξουσίας.

Με σύγχρονες αντιλήψεις, με μεταρρυθμιστική τόλμη, με ευρωπαϊκή παρουσία, με αναπτυξιακό σχέδιο στηριγμένο στις πιο ενεργές και υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

Αυτή μας η προσπάθεια προσδοκούμε και θα επιδιώξουμε να συνδεθεί με μια δυναμική επανεκκίνηση συνολικά των πολιτικών δυνάμεων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ώστε να επιτύχουμε από κοινού το φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο το 2019 να είμαστε η ισχυρότερη πολιτικά παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο .

Πιστεύω ότι μπορούμε. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί χρέος μας να το προσπαθήσουμε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.