ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Οι κινεζικές εταιρείες ενισχύουν την παγκόσμια παρουσία τους ακολουθώντας τον δρόμο της καινοτομίας

Σύμφωνα με την έρευνα, οι στρατηγικές καινοτομίας αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας των κινεζικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές

- Πολλές κινεζικές εταιρείες πρώτα διαπρέπουν στον τομέα της καινοτομίας στην εγχώρια αγορά και στη συνέχεια αναπτύσσουν την παγκόσμια δραστηριότητά τους, ενώ άλλες πρώτα αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους σε διεθνές επίπεδο και στη συνέχεια επενδύουν στην καινοτομία με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

- Οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να πραγματοποιούν επενδύσεις σε ξένες χώρες. Το 2013, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας σε άλλες χώρες ανήλθαν σε 108 δις δολάρια


Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που διεξήγαγε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την Strategy& (θυγατρική της PwC), οι κορυφαίες κινεζικές εταιρείες έχουν τοποθετήσει την καινοτομία στην κορυφή των στρατηγικών τους προτεραιοτήτων με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στις παγκόσμιες αγορές.

Η έκθεση Emerging Best Practices of Chinese Globalizers: Develop the Innovation Models, με θέμα τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν οι κινεζικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά, βασίστηκε σε σειρά συνεντεύξεων και ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες σε 120 κινεζικές εταιρείες με παγκόσμια παρουσία. Οι μισές από αυτές θεωρούνται στην Κίνα πρωταθλητές της παγκόσμιας αγοράς, έχοντας ξεπεράσει τους εγχώριους ανταγωνιστές τους στον αγώνα για την κατάκτηση μιας θέσης στην παγκόσμια οικονομία.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία συμβάλλει στις προσπάθειες παγκοσμιοποίησης των εταιρειών, η έρευνα ανέδειξε δύο διαφορετικές στρατηγικές. Με την πρώτη οι εταιρείες πρώτα κατακτούν την εγχώρια αγορά με την καινοτομία και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει ως μοχλό επέκτασης στην παγκόσμια αγορά. Με την δεύτερη στρατηγική οι εταιρείες πρώτα αναπτύσσονται επιτυχημένα στην παγκόσμια αγορά και στη συνέχεια επενδύουν στην καινοτομία με στόχο την συστηματική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Η καινοτομία και η παγκοσμιοποίηση είναι συνυφασμένες μεταξύ τους, ενισχύοντας η μια την άλλη, καθώς οι κινεζικές εταιρείες εισέρχονται στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Olivier Schwab, Εκτελεστικός Διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Πεκίνο. «Διαπιστώσαμε ότι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας τείνουν να ακολουθούν την πρώτη πορεία, ενώ οι μεγάλες κρατικές εταιρείες συνήθως επιλέγουν τη δεύτερη στα πρώτα τους βήματα και στη συνέχεια, καθώς η παγκόσμια δραστηριότητά τους αναπτύσσεται, αλλάζουν πορεία και υιοθετούν την πρώτη στρατηγική».

Μια προσεκτικότερη εξέταση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι Κινέζοι πρωταθλητές της παγκοσμιοποίησης αποκάλυψε τέσσερα βήματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του πλεονεκτήματος της καινοτομίας στην παγκόσμια αγορά:

1. Ανάδειξη της καινοτομίας ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής παγκοσμιοποίησης
2. Προσαρμογή των στρατηγικών καινοτομίας ώστε να ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες προκλήσεις
3. Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στον τομέα της καινοτομίας
− Ανάπτυξη επίσημων και οργανωμένων διαδικασιών και συστημάτων καινοτομίας
− Δημιουργία τοπικών ομάδων καινοτομίας
− Ελευθερία κινήσεων και εμπιστοσύνη στις ομάδες καινοτομίας που δραστηριοποιούνται σε ξένες χώρες
− Ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας που θα έχει ως επίκεντρο την καινοτομία
4. Ανάπτυξη βιώσιμων δεξιοτήτων καινοτομίας με στόχο την παγκόσμια επέκταση

«Καθώς οι κινεζικές εταιρείες ανεβαίνουν στην αξιακή αλυσίδα στη νέα οικονομική πραγματικότητα, διαπιστώσαμε ότι οι πρωταθλητές της παγκοσμιοποίησης δεν κυνηγούν βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά, αντιθέτως, υιοθετούν μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας», δήλωσε ο Steven Veldhoen, Partner της Strategy&.

Σύμφωνα με την Strategy&, πάνω από το 45% των πρωταθλητών στην παγκοσμιοποίηση τοποθετούν την καινοτομία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους όσον αφορά τη στρατηγική παγκοσμιοποίησης, πάνω από το 80% δίνει έμφαση στην καινοτομία του επιχειρηματικού μοντέλου, ενώ στο ένα τρίτο αυτών τουλάχιστον το 50% του προσωπικού είναι εγχώριοι εργαζόμενοι.

Η άμεση επένδυση της Κίνας σε ξένες αγορές (FDI) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν τις επενδύσεις στο εξωτερικό, σκαρφαλώνοντας στα 108 δις δολάρια το 2013 από 88 δις δολάρια που ήταν το 2012. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να προτείνει νέα πλαίσια για διεθνείς συνεργασίες όπως είναι η «Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού» και ο «Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού του 21ου Αιώνα». Η διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας με άλλες χώρες, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την παγκόσμια ανάπτυξη των κινεζικών εταιρειών. Τέτοιου είδους πολιτικές μαζί με οικονομικά κίνητρα θα συνεχίσουν να επιταχύνουν τη διαδικασία παγκοσμιοποίησης των κινεζικών εταιρειών.