ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η αυξητική τάση των εξαγωγών για το α’ δίμηνο 2015, κινδυνεύει να ανατραπεί από μέτρα που επιτείνουν ακόμη περισσότερο την έλλειψη ρευστότητας

Οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ετήσια βάση κατά 7,6% συμπ. καυσίμων, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €3,9 δις. Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 9,9%, καταδεικνύοντας σημαντική αντίσταση στην δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας στις διεθνείς αγορές...

Η αντιδιαμετρική πορεία των ελληνικών εισαγωγών αγαθών με μείωση το διάστημα Ιαν-Φεβρουάριος 2015 κατά 15,3% συμπ. πετρελαιοειδών είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 24%, με μείωση σε αξία κατά €865 εκατ. 





Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκο Λουφάκη «Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της ήδη προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των επιχειρήσεών μας, αν εξαιρέσουμε τον κλάδο των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές μας κατέγραψαν σημαντική αύξηση το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Ας μην τις καταστρέψουμε εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, στην οποία σαφέστατα θα συντελέσει και η – έστω και σχετικά προσωρινή - επιβολή του φόρου 26% με το άρθρο 21.1 του Ν. 4321/15 που αφορά στις συναλλαγές με μη συνεργάσιμα κράτη και με κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η χώρα μας έχει εδραιώσει διαχρονικά σημαντική έντονη εμπορική παρουσία σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η πΓΔΜ και είναι σαφές ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών, τελικών προϊόντων από παθητική τελειοποίηση κλπ από αυτές τις χώρες θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από την τυχόν εφαρμογή της παρακράτησης φόρου». Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΒΕ ζητάει εκ νέου από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του άρθρου 21.1, το οποίο δυστυχώς, παρά τις εντονότατες και απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (Ν.4321/15).

Τέλος, επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους, βιώνουν μια ραγδαία επιδείνωση της ήδη προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί αφενός η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και αφετέρου η επιστροφή της αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της χώρας και την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός της πολύ αρνητικής εικόνας που η χώρα μας αποκτά στις διεθνείς αγορές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με τους προμηθευτές, αλλά και τους πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων και θα πρέπει άμεσα το κλίμα αυτό να αναστραφεί.