Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει την λειτουργία της αγοράς καυσίμων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, το 90% των σχετικών προτάσεων είναι έτοιμες, ενώ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά καυσίμων. «Σε 20 μέρες κάναμε όσα δεν έγιναν σε τόσα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σημείωσε «ο χρόνος είναι ο μόνος μας εχθρός, κάνουμε, όμως, ότι μπορούμε για να πείσουμε τους εταίρους. Διεξάγεται ένα ανταρτοπόλεμος. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε το αντίπαλο στρατόπεδο εκεί που θέλουμε. Είμαστε έτοιμοι για αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, ακόμα και αν δεν είχαμε συμφωνία με τους εταίρους, και δεν εννοώ την επιστροφή στη δραχμή»...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΒΕΘ με θέμα «Ελληνική Επιχείρηση – Διεθνής Επιχειρηματικότητα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό BUSINESS MENTALITY, στο πλαίσιο, της παγκόσμιας γιορτής ευαισθητοποίησης για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων σε ατομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, του Global Money Week.
Στο μεταξύ, ως βαρύ πυροβολικό χαρακτήρισε ο κ. Μάρδας, τη νέα ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές, που περιλαμβάνεται στο εμπλουτισμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup. «Θέλουμε να κινηθούμε σε σιδηροτροχιά διαφορετική από αυτή του μνημονίου, που θα μας οδηγούσε σε μία γκρεμισμένη γέφυρα. Η νέα τροχιά ονομάζεται νέα συμφωνία και καθορίζει τη νέα σχέση μας με τους εταίρους», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας, ενώ ανέφερε ότι θα προωθηθεί πρόγραμμα mentoring ώστε οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα στελέχη που θα βοηθούν το άνοιγμά τους στο εξωτερικό.
«Καθαρές λύσεις και όχι οπισθοδρόμηση»
Την ανάγκη εξεύρεσης καθαρών λύσεων που θα οδηγήσουν την οικονομία και την αγορά στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Οι επιχειρήσεις ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο κ.Παπαδόπουλος.
«Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη ενός νέου, υγιούς παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από τις αδυναμίες του παρελθόντος, είναι η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, που έχει ενοχοποιηθεί κατ΄ επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες, η στήριξη της πρωτοπόρου επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «το μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην ανάδειξη των υγιών δυνάμεων της αγοράς πρέπει να στηριχθεί από τη νέα κυβέρνηση. Με κινήσεις για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, τη μείωση της φορολογίας, την προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων, με αποκρατικοποιήσεις που θα στηρίζονται σε διαφανείς όρους και διαδικασίες».
Η σημασία των ΜμΕ στις εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας, που παρουσίασε ο Γιάννης Χατζηδημητρίου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΜΑΚ, σημαντική αύξηση κατέγραψε η εξαγωγική συμπεριφορά των ΜμΕ της επαρχίας, οι οποίες διπλασίασαν το μερίδιο του κύκλου εργασιών που πραγματοποιείται στο εξωτερικό(44% των πωλήσεων το 2014, από 24% το 2012). Επίσης, το μερίδιο των εξαγωγικών μικρομεσαίων της επαρχίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί(21% το 2014 από 14% το 2012), ενώ έχει παραμείνει σταθερό στη Θεσσαλονίκη και έχει μειωθεί σημαντικά στην Αθήνα.
Την ανάγκη δομικών προσαρμογών στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της ελληνικής εξαγωγικής βάσης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας Κυριάκος Λουφάκης. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της σε εξελιγμένο διαμετακομιστικό κέντρο μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων, ολοκληρωμένων δομών της εφοδιαστικής αλυσίδας με επίκεντρο την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την άμεση έλευση παρόχου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του BUSINESS MENTALITY, Αΐντα Νίκα ανέφερε ότι «η ανάληψη εξαγωγικής δραστηριότητας αναμφισβήτητα συνδέεται με πολλά πλεονεκτήματα τόσο για την ίδια την επιχείρηση, όσο και για το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί. Σε εθνικό επίπεδο, η εξαγωγική δραστηριότητα ενισχύει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας, καθώς συνοδεύεται από την πρόσβαση σε συνάλλαγμα -σε ότι αφορά συναλλαγές με τρίτες χώρες- ενώ συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»