ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Επιστολή της Ένωσης Εργοληπτών – Κατασκευαστών με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική δραστηριότητα στο κ. Γιάννη Βαρουφάκη και τον κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Επιστολή με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική δραστηριότητα και γενικά τα ακίνητα απέστειλε η Ένωση Εργοληπτών – Κατασκευαστών Δημοσίων Ιδιωτικών Έργων – Εργολάβων Οικοδομών – Διαχειριστών – Εκμεταλλευτών Ακινήτων Ελλάδος προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη...

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών, κα. Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη και κ. Δημήτριο Μάρδα.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Εν’ όψει των νομοθετημάτων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση σε υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος, θα θέλαμε να δοθεί προτεραιότητα και στην επίλυση ενός μεγάλου και σοβαρού θέματος που αφορά την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας και γενικά τα ακίνητα.

Όπως γνωρίζετε, κε Υπουργέ, η οικοδομική δραστηριότητα, που εξασφάλιζε εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής παρασύροντας ταυτόχρονα προς αυτήν την κατεύθυνση πάνω από 160 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομή, τις κατασκευές, τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εθνική μας οικονομία.

Δεν θα αναφερθούμε, βέβαια, σε πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν με μελανά γράμματα την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών γενικότερα ως αποτέλεσμα και της μνημονιακής πολιτικής διότι, ασφαλώς, το γνωρίζετε.

Θα αναφερθούμε, ωστόσο, στις προτάσεις μας για τα μέτρα που, κατά την γνώμη μας, πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας, όπως αυτές αξιολογήθηκαν κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας στις 26/2/2015 και οι οποίες θα συμβάλουν στην τόνωση της αγοράς ακινήτων που περνά τραγικές στιγμές.

Οι προτάσεις μας αυτές είναι οι ακόλουθες:

- Τροποποίηση και αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος φορολογίας των ακινήτων και θέσπιση ενός καινούριου, όπου ο φόρος θα υπολογίζεται επί των σημερινών πραγματικών εμπορικών αξιών των ακινήτων.  
- Προς τον παραπάνω σκοπό, προτείνουμε την δημιουργία μεικτής επιτροπής για νέα αξιολόγηση των πραγματικών αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από μέλη της Ένωσής μας, ορκωτούς πραγματογνώμονες εκτιμητές ακινήτων και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή μας, καθώς στην Ένωσή μας μετέχουν μέλη από όλα τα συναφή επαγγέλματα με τον κλάδο των ακινήτων.
- Δημιουργία επιτροπής αξιολόγησης των διατηρητέων κτιρίων της χώρας. Απαραίτητη θεωρούμε την συμμετοχή μας και στην επιτροπή αυτή, καθ’ όσον στην Ένωσή μας συμπεριλαμβάνονται μέλη επιστημονικά καταρτισμένα και απολύτως ικανά να την στελεχώσουν.
- Θέσπιση ισχυρών κινήτρων για αναπαλαίωση και εκσυγχρονισμό των διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου να καταστούν κατάλληλα για δημιουργία επαγγελματικών χρήσεων, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα (hostel), κλπ.
- Να καταργηθεί το πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο, το Κράτος θα μπορέσει να προσκομίσει έσοδα από φόρους μεταβίβασης κλπ.
 - Να υπάρξει κατάργηση των εγγυητών. Οι Τράπεζες να εγγυώνται τις επιταγές.
- Το ενέχυρο να αφορά μόνο το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο ή προσημειωμένο χωρίς να κινδυνεύει η υπόλοιπη περιουσία του δανειολήπτη.
- Οι τράπεζες να εξαντλούν πρώτα τα περιουσιακά στοιχεία του πρωτοφειλέτη και έπειτα να στρέφονται κατά του εγγυητή.
- Να μπαίνει ως ενέχυρο μόνο το υπό αγορά ακίνητο και όχι ολόκληρη η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη.
- Να γίνει διαχωρισμός επαγγελματικής και ιδιωτικής περιουσίας. Ο ΕΝΦΙΑ να επιβάλλεται στα ακίνητα στα οποία υπάρχει χρήση ή αποδίδουν έσοδα στον ιδιοκτήτη.
- Το περιουσιακό αφορολόγητο όριο για τον ΕΝΦΙΑ να οριστεί στις 100.000 ευρώ. Πέραν του ποσού αυτού ο φορολογικός συντελεστής να ανέρχεται σε 1/1000 σε ενιαία βάση.
- Να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ όποιος αγόρασε ακίνητο από τράπεζα έως ότου αποπληρωθεί  το τραπεζικό δάνειο.
- Επέκταση της απαλλαγής συμπληρωματικού φόρου 5/1000 σε όλα τα επαγγελματικά ακίνητα.
- Απαλλαγή φορολογίας για την απόκτηση πρώτης επαγγελματικής στέγης.
- Αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 20% και μηνιαία καταβολή της στο Κράτος. Αποδεικτικό στοιχείο είσπραξης ενοικίων μόνο με κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό και αυτόματη παρακράτηση του 20% από τον τραπεζικό λογαριασμό έναντι του συγκεκριμένου ποσού ενοικίου.
- Απαλλαγή από την κάθετη σύσταση στα εκτός σχεδίου ακίνητα τόσο από φορολογική όσο και από ασφαλιστική ενημερότητα.
- Να αυξηθεί το αφορολόγητο για γονική παροχή από 120.000 σε 400.000 ευρώ.
- Μείωση του συντελεστή εμπορικότητας κατά 50%.
- Απαλλαγή Τέλους Επιτηδεύματος.
- Απαλλαγή Φόρου Αλληλεγγύης.
- Υιοθέτηση 5ετούς, τουλάχιστον, σταθερού φορολογικού πλαισίου.
- Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους.
- Ρύθμιση κόκκινων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
- Προτείνουμε όπως, στην γενική ρύθμιση των 100 δόσεων που θα γίνει και με σκοπό να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31/12/2014 αλλά εκ του γεγονότος ότι η ρύθμιση μπορεί να γίνει μέχρι 31/05/2015 να περιλαμβάνει και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1/1/2015 έως 30/04/2015 που σημαίνει ότι και οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ που υπολείπονται για το 2015 να συμπεριληφθούν και αυτές στην ρύθμιση.
- Συμφωνία Κράτους – Τραπεζών, οι οποίες αναχρηματοδο-τήθηκαν από την δανειακή σύμβαση, για παροχή ρευστότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις τραπεζικές χρεώσεις (έξοδα φακέλων κλπ.) δανείων και λοιπών συναλλαγών.
- Να μεταβιβάζονται τα ακίνητα μαζί με τις υποχρεώσεις που ενέχουν. Αυτό να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων.
- Στα ακίνητα, το κόστος ανακαίνισής τους να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος.
- Ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α.
- Πενταετή απαλλαγή εισφορών από όλα τα ταμεία για όλους τους νέους επαγγελματίες – επιχειρηματίες.
- Απαλλαγή από φόρο στα ακίνητα προς πώληση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας που αποβλέπουν και στην υποβοήθηση του Κυβερνητικού έργου, όπως άλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε ως φορείς των μικρομεσαίων επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, θα εξετασθούν θετικά προκειμένου με την υλοποίησή τους να δώσουν την απαραίτητη ανάσα στην οικοδομική δραστηριότητα και γενικά στην αγορά των ακινήτων.

Θα διευκολύνουν, δε, όχι μόνο τους οφειλέτες αλλά και τα ταμεία του Κράτους για να εισπράξουν τα χρήματα που τους αναλογούν προκειμένου, μεταξύ όλων των άλλων, να πληρωθούν και οι οφειλόμενες δόσεις στους δανειστές.

Τελειώνοντας, σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ένωσή μας θα είναι πάντοτε στην διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και συζήτηση γύρω από τα θέματα που σας αναδείξαμε προκειμένου, μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο και με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτεινόμενες λύσεις – οι οποίες προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο που έχει άμεση αντίληψη του τι συμβαίνει στην αγορά και τους τρόπους που μπορεί να λειτουργήσει – να επιτευχθεί ο Κυβερνητικός στόχος της οικονομικής ανάκαμψης και περαιτέρω δραστηριοποίησης των παραγόντων της αγοράς».