ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνεχής ανάκαμψη των προθέσεων προσλήψεων των εργοδοτών στην Ελλάδα Ο Συνολικός Δείκτης Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +11% για τον Απρίλιο-Ιούνιο 2015

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας:
-Ο Συνολικός Δείκτης Απασχόλησης ο ισχυρότερος από το Δ’ Τρίμηνο 2008
-Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 και 6 ποσοστιαίες μονάδες από το Α’ Τρίμηνο 2015 και Β’ Τρίμηνο 2014, αντίστοιχα
-Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σε όλους τους τομείς και στις δύο γεωγραφικές περιοχές κατά τους επόμενους τρεις μήνες

Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων των τελευταίων έξι ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Οι προβλέψεις για το B’ Τρίμηνο δείχνουν ότι όσοι αναζητούν εργασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την σταθερή πορεία προσλήψεων για την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2015 καθώς το 21% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, το 7% προβλέπει μείωση και το 70% δεν αναμένει κάποια αλλαγή στον αριθμό των απασχολούμενων...
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +11%, και αποτελούν την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το Δ' Τρίμηνο του 2008, μετά από 3 χρόνια σταδιακής βελτίωσης.  Οι Προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το Β’ Τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.

Σύμφωνα με τους εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο αριθμός εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί και στους εννέα τομείς της οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2015 με τις Προοπτικές Απασχόλησης να εμφανίζουν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τόσο για την αγορά εργασίας, όσο και για την ευρύτερη οικονομία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα διεξήχθη σε μία περίοδο σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που όμως δεν φαίνεται ότι επηρέασε τις αισιόδοξες προβλέψεις των συμμετεχόντων.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να επισημάνουμε ότι συστημικά εμπόδια σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας εξακολουθούν να λειτουργούν ως τροχοπέδη στις προσπάθειες της επιχειρηματικής κοινότητας να διαμορφώσει προοπτικές και να επενδύσει περαιτέρω στο Ανθρώπινο Δυναμικό της χώρας μας.

Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών με στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων που θα διαμορφώσουν ουσιαστικές ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα», δηλώνει η Δρ Βενετία Κουσία.

Προοπτικές Απασχόλησης σε σχέση με το Μέγεθος του Οργανισμού

Οι εργοδότες και των τεσσάρων κατηγοριών με βάση το μέγεθος* οργανισμών αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων κατά το Β' Τρίμηνο του 2015. Τις ισχυρότερες Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφουν οι εργοδότες των Μεγάλου και Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, οι οποίοι καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +16% και +15% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10% για τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις και +8% για τις Μικρές επιχειρήσεις.

*Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις έχουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, οι Μικρές επιχειρήσεις έχουν 10-49 εργαζόμενους, οι Μεσαίες επιχειρήσεις έχουν 50-249 εργαζόμενους, και οι Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 250 ή περισσότερους εργαζόμενους.

«Η έρευνά μας εμφανίζει θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα για το προσεχές τρίμηνο, Απρίλιος-Ιούνιος 2015» σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι ισχυρότερες Προοπτικές Απασχόλησης αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών και στον τομέα του Τουρισμού, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +24% και +20% αντίστοιχα.  Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων, με Προοπτικές της τάξης του +15%, ενώ οι Προοπτικές ανέρχονται σε +8% και +7% στον τομέα της Μεταποίησης και τον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης, αντίστοιχα. Οι πιο αποδυναμωμένες Προοπτικές, στο +1%, καταγράφονται στον τομέα Δημοσίου και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Οι Προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το Α' Τρίμηνο του 2015. Σημαντική βελτίωση της τάξης των 17 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται από τους εργοδότες του τομέα Τουρισμού, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 8 και 7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα στους τομείς της Γεωργίας και των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Ωστόσο, οι εργοδότες καταγράφουν αποδυναμωμένα σχέδια προσλήψεων σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας.  Οι Προοπτικές για τον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) μειώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Μεταποίησης και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών & Ασφαλειών.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Τουρισμού. Οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών καταγράφουν αύξηση 15 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα Ηλεκτρισμoύ, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης. Παράλληλα, οι Προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα  Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν σταθερό ρυθμό προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +12%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για όσους αναζητούν εργασία, με Προοπτικές της τάξης του +10%.

Σε σύγκριση με το Α' Τρίμηνο του 2015, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν βελτίωση των Προοπτικών κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.  Οι Προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται ελαφρώς και στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όπου οι Προοπτικές ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Διεθνείς συγκρίσεις

 Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το Β’ Τρίμηνο του 2015 βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν περισσότερα από 65.000 ανώτατα και ανώτερα στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2015, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Η Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες σε 40 από τις 42 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, κατά μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά, κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις πραγματικής ανάκαμψης των αγορών εργασίας, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι η αβεβαιότητα των εργοδοτών έχει ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τα σύνορα της Ευρωζώνης.  Για παράδειγμα, η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών συνεχίζει να φθίνει στην Κίνα, όπου η πρόβλεψη παραμένει μεν θετική, αλλά πέφτει σε επίπεδα που δεν έχουν αναφερθεί από το 2009. Και για πρώτη φορά από την έναρξη της Έρευνας στη Βραζιλία το Δ' Τρίμηνο του 2009, η πρόβλεψη της χώρας παίρνει αρνητικό πρόσημο, μετά από σημαντικές μειώσεις τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

Πάνω από 20.000 εργοδότες σε 24 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, έλαβαν μέρος στην Έρευνα για το Β' Τρίμηνο του 2015.  Οι εργοδότες σε 23 από τις 24 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, με τις προβλέψεις να βελτιώνονται σε 11 χώρες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και να επιδεινώνονται σε οκτώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε 13 χώρες και αποδυναμώνονται σε οκτώ. Οι ισχυρότερες προβλέψεις της περιφέρειας για το δεύτερο τρίμηνο καταγράφονται σε Τουρκία, Νότιο Αφρική, Φινλανδία, Ελλάδα και Ρουμανία. Η πιο αδύναμη - και μόνη αρνητική - πρόβλεψη καταγράφεται από τους Ιταλούς εργοδότες.