ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι: Πρώτα οι δεσμεύσεις, μετά τα λεφτά

Πηγή: www.antinews.gr

Οι μαγκιές τέλειωσαν. Μέχρι τώρα μας το έλεγαν οι Ευρωπαίοι διπλωματικά. «Μόνο με πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις μπορούμε να σας στηρίξουμε». Πλέον και επίσημα ο Μάριο Ντράγκι στέλνει το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις απίστευτες παλινωδίες του για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.
 
Η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Για την Ελλάδα δεν έθεσε όρους ώστε να αγοράσει η ΕΚΤ τα δικά μας -υποβαθμισμένα- ομόλογα. Έθεσε όμως προϋποθέσεις οι οποίες δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση και της θέτουν ένα δίλημμα: «Θέλετε να είστε εντός της ΕΕ και να έχετε τη στήριξή μας που τόσο ανάγκη έχετε; Αν το θέλετε πρέπει να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας και να πληρώσετε τα χρέη σας». 

Η ΕΚΤ βάζει στην Ελλάδα προϋπόθεση για αγορά ομολόγων από τον Ιούλιο, αφού πρώτα η Αθήνα πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν εκείνο το μήνα. 

Και καλά, για μια κυβέρνηση της ΝΔ και των άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων είναι αυτονόητο. Η τήρηση των δεσμεύσεων είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα σκίσει τα μνημόνια και θα αλλάξει την Ευρώπη μαζί με τους Podemos και την... Μαρίν Λεπέν, τι έχει να πει τώρα 

Δύο πράγματα θα συμβούν πλέον σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση. Είτε θα βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο εξόδου από το ευρώ που έχει επεξεργαστεί και για το οποίο σας είχαμε προϊδεάσει. Είτε θα κάνει την κωλοτούμπα του αιώνα για την οποία γράφουμε εδώ και καιρό αλλά ο κόσμος δεν το πιστεύει. 

Όπως έχουμε γράψει, σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι αν η Ελλάδα θα έρθει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους και θα υποχωρήσουν οι τελευταίοι. Η σημερινή εξέλιξη με τις αποφάσεις της ΕΚΤ καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο που τεχνηέντως καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα είναι απλά. Τον ζουρνά τον κρατάνε αυτοί που έχουν το χρήμα. Αν δεν θέλουμε να χορέψουμε τότε μπορούμε να κάνουμε τη... βόλτα μας εκτός ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται...


Αν θέλουμε να είμαστε εντός του ευρώ τότε οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Να πληρώσουμε τα χρέη μας, να πάμε σε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, μέσω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων κι όχι με κούρεμα που κάποιοι ονειρεύονται. 

Πάντως, αν κρίνει κανείς από την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ τότε η μεγαλειώδης κωλοτούμπα έχει ήδη γίνει. Σε ανακοίνωσή τους είπαν ότι θα «αξιοποιήσουν» την απόφαση της ΕΚΤ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μαγκιές έχουν τελειώσει. Κορόιδεψαν τον κόσμο με τα επαναστατικά τους τερτίπια, δούλεψαν την κοινή γνώμη με τις δήθεν συγκρούσεις τους με τους δανειστές και τώρα που τα λουριά έσφιξαν θα κάνουν την στροφή που απέκρυπταν τεχνηέντως. Από την Κουμουνδούρου διαρρέουν ότι ουσιαστικά ο Ντράγκι δίνει περίοδο «χάριτος» μέχρι τον Ιούλιο για να πειστούν οι Ευρωπαίοι από τους Συριζαίους τα δίκαια της χώρας. Όμως, το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Μόνο του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουμε τα ομόλογα; Οι λήξεις του Μαρτίου που είναι πιο εφιαλτικές δεν θα καλυφθούν; Αν δε γίνει αυτό τότε έχουμε ξεκάθαρο χρεοστάσιο, ας τα αφήσουν τα υπόλοιπα διπλωματικά κόλπα. 

Ουσιαστικά ο Ντράγκι στέλνει το μήνυμα σε όποια κυβέρνηση προκύψει ότι πρέπει να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε τους επόμενους μήνες και μετά η ΕΚΤ να καλύψει κρατικά ομόλογα. Αυτή είναι η αλήθεια, όπως κι αν θελήσουν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δύσκολη θέση διότι εγκλωβίστηκε στη ρητορική του. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.