ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τριπλή συμμαχία κατά της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης

Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες από τους Ι. Τέντε, Λ. Ρακιντζή και το ΕΚΔΔΑ



Με ταχείς ρυθμούς δρομολογείται η υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, το οποίο έχει στην αιχμή του δόρατος τόσο την επιμόρφωση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, όσο και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαμορφώνεται μια συμμαχία κορυφαίων θεσμών. Σε αυτό πλαίσιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, με την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, ο εθνικός συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Ιωάννης Τέντες, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ομότιμος καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης...

Η τριμερής σύμπραξη αναγγέλθηκε σήμερα, Τετάρτη, κατά την ημερίδα που οργάνωσε το ΕΚΔΔΑ στην Αθήνα, όπου ομιλητές ήταν οι κκ. Τέντες και Ρακιντζής και συμμετείχαν οι σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ, αλλά και στελέχη από όλα τα σώματα και τις υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιτακτική χαρακτήρισε ο κ. Τέντες την ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο κυρίαρχη θέση έχει τόσο η επιμόρφωση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων όσο και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Μάλιστα τόνισε ότι το ΕΚΔΔΑ αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς.

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται μέτρα που αφορούν το τρίπτυχο πρόληψη - καταστολή - ευαισθητοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρακιντζής εστίασε στη σημασία που έχει η σύμπραξη των φορέων σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και η συστράτευση όλης της κοινωνίας στον αγώνα για την καταπολέμησή της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς.

Ο κ. Ρακιντζής ανέδειξε τις αναγκαίες δράσεις που πρέπει να προωθηθούν αλλά και τα μέτρα για τη βελτίωση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων που διενεργούνται από τα σώματα και τις υπηρεσίες. Παράλληλα, εξήρε τον σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί το ΕΚΔΔΑ για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης .

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Χρυσουλάκης ανήγγειλε την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων επιμόρφωσης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την αξιοποίηση της διεθνούς τεχνογνωσίας με τη συνέργεια ομόλογων ευρωπαϊκών φορέων. Ανακοίνωσε την ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών της ΕΣΔΔΑ του μαθήματος «Διαφθορά και κακοδιοίκηση», το οποίο, όπως τόνισε, εφ' εξής θα διδάσκεται υποχρεωτικά και στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στο Δημόσιο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, ενώ παρέστησαν η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, και ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Παρασκευάς Νομικός.