ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Απλοποίηση του νόμου αδειοδοτήσεων ζητούν επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ για τηλεπικοινωνίες μεγαλύτερης ταχύτητας, χωρητικότητας και υπηρεσίες εξυπηρέτησης

Της Λέττας Καλαμαρά

Δημοσιεύτηκε 19 Οκτ 14

Στον κυκεώνα του πολύπλοκου καθεστώτος αδειοδότησης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών κινδυνεύουν να χαθούν επενδυτικά κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ και μαζί τους κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα δίκτυο επικοινωνιών νέας γενιάς με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική και την κοινωνική της πρόοδο. Και αυτό λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει στην  αλλαγή του αδειοδοτικού τηλεπικοινωνιακού καθεστώτος, όπως αυτή έχει προβλεφθεί και ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ», η κατάθεση του οποίου στο Κοινοβούλιο εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και αναμένεται να φτάσει προς κατάθεση στη Βουλή και να ξεκινήσει έτσι η διαδικασία απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου, η διευκρίνιση ασαφειών και η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του δικτύου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Όπως τονίζει ο νομοθέτης πρόκειται για τροποποίηση των διατάξεων του ν.4070/2012 προκειμένου να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να επιλυθούν επείγοντα  ζητήματα του τομέα των τηλεπικοινωνιών που σχετίζονται με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής στο θέμα των αδειοδοτήσεων τηλεπικοινωνιακών υποδομών εμπλέκονται 8 δημόσιοι φορείς-υπουργεία (Πολιτική Αεροπορία, Αρχή Ατομικής Ενέργειας, Πολεοδομίες, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρειες, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).     

Επενδύσεις 1 δις. ευρώ άμεσα 

Στις ραγδαίες εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς που απαιτούν πιο απλές και ξεκάθαρες ρυθμίσεις για να αποδώσουν τα αναμενόμενα περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της πρόσφατης ανοιχτής δημοπρασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στο φάσμα των 800 και 2600 MHz και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone, Wind. Η κίνηση αυτή φέρνει στο ταμείο του ελληνικού δημοσίου ποσό 381,1 εκατ. ευρώ και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για επιπλέον επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν τη μετάβαση των υποδομών των εταιρειών από τα δίκτυο τρίτης στο δίκτυο τέταρτης γενιάς σε μια εποχή που οι εταιρείες απαιτείται να βάλουν τα δυνατά τους για να βελτιώσουν τους δείκτες της επιχειρηματικής τους λειτουργίας και ταυτόχρονα να πάρουν θέση στην υπό διαμόρφωση αγορά. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει μια περίοδος αναδιαμόρφωσης των υποδομών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και ανάπτυξης δικτύου 2.000 -2.500 νέων κεραιών. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11.500 κεραίες εκ των οποίων οι 4.500 βρίσκονται πάνω από δέκα χρόνια σε στάδιο ενδιάμεσης αδειοδότησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη και τη νόμιμη λειτουργία αυτής της υποδομής. Τόσο οι εκκρεμότητες του παρελθόντος όσο και οι νέες ανάγκες του παρόντος απαιτείται να τακτοποιηθούν και να καλυφθούν άμεσα για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις της Ευρώπης για τηλεπικοινωνίες 4G μέχρι το 2020. Το μέχρι τώρα αδειοδοτικό καθεστώς ευνοεί τις συγχύσεις, τις καθυστερήσεις και τις ατέρμονες αντεγκλίσεις που οδηγούν σε απώλεια χρόνου και κεφαλαίων. 

Η συγκυρία θεωρείται κομβικής σημασίας για την αγορά των τηλεπικοινωνιών μιας και η κινητή ευρυζωνικότητα είναι το παρόν κα το μέλλον στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε αυτή την εξέλιξη και στόχος είναι μέχρι το 2020 οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές υποδομές συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να είναι σε θέση να παρέχουν μεγάλη χωρητικότητα και υψηλές ταχύτητες στους κατόχους των έξυπνων συσκευών, που μπορεί να φτάνει τα 50 Mbps ανά συσκευή. 

Μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής συσκευών, δικτύων και εφαρμογών εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και οικιακών καταναλωτών στηρίζεται στη μετάβαση στις επικοινωνίες τέταρτης γενιάς. Όπως τονίζει στη Real News θεσμική πηγή «ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ δυναμικός, εν μέσω κρίσης αντέχει και συνεχίζει να επενδύει. Στην προοπτική θετικού ΑΕΠ της χώρας ο κλάδος  μπορεί να δώσει πολλαπλάσια αποτελέσματα με ό,τι αυτό σημαίνει σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Εάν για παράδειγμα το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 1% οι τηλεπικοινωνίες μπορούν να αυξηθούν κατά 5%».   
           
Επιχειρηματικά σχέδια και υπηρεσίες στο κοινό

Όπως τονίζεται από τους εμπλεκόμενους το 4G είναι το μέλλον. Μέχρι το 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της αναλογικής τηλεόρασης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε με βάση διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας. Η Cosmote...
τονίζει ότι στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει 70% πληθυσμιακή κάλυψη 4G έως το τέλος του έτους. Η Vodafone επισημαίνει ότι επεκτείνει τη γεωγραφική κάλυψη 4G και βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του 4G σήματος σε εσωτερικούς χώρους. Η Wind εξηγεί πως έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει στη χώρα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (4G) κάνοντας χρήση της τεχνολογίας LTE. Από κει και πέρα η χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης των νέων ραδιοσυχνοτήτων είναι ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων. Με λίγα λόγια ανοίγει ο δρόμος για επικοινωνία τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών και διεκπεραίωσης εργασιών από παντού και με πάρα πολλούς ψηφιακούς τρόπους. 

Ο γκισές, η ουρά στο δημόσιο, το πήγαινε έλα σε ορόφους, η στατικότητα στην ψυχαγωγία και ενημέρωση, η σύσκεψη μεταξύ στελεχών διαδικτυώνονται και προσωποποιούνται με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα. Έχει υπολογιστεί ότι το 65% των χρηστών Ίντερνετ θα συνδέεται μέσω έξυπνων συσκευών και συνεπώς δικτύων τέταρτης γενιάς. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «η επιτυχής δημοπρασία του φάσματος των 800 και 2600 MHz είναι δείγμα εμπιστοσύνης των τριών διεθνών εταιρειών στη διαφαινόμενη ασφαλή πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εάν πάνω στο νέο φάσμα οι εταιρείες ρίξουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα υπάρξει τεράστια ανάπτυξη όχι μόνο ενός αλλά πολλών οικονομικών κλάδων». 

Από την πλευρά τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τονίζουν ότι έχουν ήδη εκπονήσει τα επιχειρηματικά σχέδια του mobile Ιnternet. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για το μοντέλο του MVNO, Mobile Virtual Network Operator καθώς και των developers των δημιουργών έξυπνων και χρήσιμων υπηρεσιών.