ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια στην εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Αφετηρία για Ανάπτυξη βασισμένη στην Έρευνα και την Καινοτομία» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

O Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας  παρευρέθηκε σήμερα  και απηύθυνε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας  τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Αφετηρία για Ανάπτυξη βασισμένη στην Έρευνα και την Καινοτομία», την οποία  διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ζάππειο.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Για εμένα είναι μεγάλη τιμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς μου έδωσε την εντολή να είμαι σήμερα εδώ και να μιλήσω για κάτι που για την πατρίδα μας αποτελεί υπαρξιακό στοίχημα.  Θα μου επιτρέψετε να αγνοήσω το γραπτό κείμενο της ομιλίας μου  και να σας πω δύο πράγματα από καρδιάς,  τα οποία νομίζω ότι πρέπει να λεχθούν  για την καινοτομία και για τον τρόπο που η πατρίδα μας, η νέα γενιά των Ελλήνων,  μπορεί να πάει  μπροστά. 

Καταρχήν είναι κοινός τόπος αν σας πω ότι περνάμε τα τελευταία, ελπίζω,  στάδια μίας βαθύτατης κρίσης, η οποία οδήγησε την ελληνική κοινωνία,  στο σύνολό της σχεδόν,   στα όρια της. Όμως η απλή διαπίστωση του γεγονότος της ύπαρξης της κρίσης δεν αρκεί. Θα ήταν βαθύτατα ωφέλιμο  με μια ενδοσκόπηση ο καθένας από εμάς, αλλά και συνολικά σαν κοινωνία, να δούμε τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την βαθύτατη κρίση. Και κυρίως να αντιληφθούμε τι πρέπει να αλλάξει στο μοντέλο που ακολουθήθηκε στην πατρίδα μας μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά, ώστε να έχουμε ελπίδα επιβίωσης στο ιδιαίτερο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον που αναπτύσσεται γύρω μας. 

Νομίζω ότι είναι εύκολό για όλους μας,  ανεξαρτήτως ιδεολογικής, πολιτικής τοποθέτησης , κομματικής αντίληψης, υπαρξιακής θεωρίας του καθενός, να διαπιστώσουμε ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης της χώρας ήταν αυτό που κατ’ ουσία οδήγησε την πατρίδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ένα μοντέλο κρατισμού στο οποίο ο κάθε Έλληνας ή μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εν πάση περιπτώσει θεωρούσαν ότι η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το νέο, το επαναστατικό,  είναι κάτι το αδιάφορο ή κακό. Και ότι αντίθετα το κρατικό, η κρατική στέγη, η οπισθοδρόμηση,  είναι αυτό που αποτελεί την ασφαλή κατεύθυνση για το  μέλλον. Νομίζω ότι βλέποντας τα πράγματα με καθαρό μάτι, ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι θα καταλήγαμε εκεί που καταλήξαμε.

Το πρώτο λοιπόν που οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία είναι να διαρρήξουμε τη σύνδεσή μας με το αμαρτωλό χθες. Και εδώ έρχεται η σημερινή εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας  Έρευνας και Τεχνολογίας και επίσης όλες οι προσπάθειες που καταβάλει η  παρούσα Κυβέρνηση,  αλλά και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως  και πάρα πολλοί συλλογικοί φορείς.

Κυρίες και κύριοι,...


Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καινούργια εργαλεία, καινούργια αντίληψη των πραγμάτων. Ας πάρω ένα παράδειγμα που είναι γνωστό σε όλους: Τα γνωστά ΕΣΠΑ, τα συνεχή αναπτυξιακά πακέτα τα οποία επί χρόνια θα έπρεπε να αποτελούν - και εν μέρει αποτελούν - την ατμομηχανή ανάπτυξης της Ελλάδας. Η σύλληψη η οποία επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια σύλληψη της οικονομικής ενίσχυσης “grand” –αν μου επιτρέπετε  να χρησιμοποιώ αγγλικούς όρους για να γίνομαι απόλυτα σαφής. Αυτό και νόθευε τις συνθήκες ανταγωνισμού σε ένα βαθμό και επέτρεπε την ανάπτυξη διαφθοράς επίσης σε ένα βαθμό και κυρίως δεν επέτρεπε στην κοινωνία να ενισχύσει πολλαπλές νέες προσπάθειες. 

Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα με το νέο ΕΣΠΑ έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη, μια αντίληψη πολύ πιο πρωτοπόρα. Φεύγουμε από τη λογική της εφάπαξ επιδότησης και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύνθετο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τις νέες προσπάθειες των νέων ανθρώπων να μπουν στην αγορά. Τα γνωστά σε όλους σας ως startups, οι  νεοφυείς επιχειρήσεις, τα incubators,  δηλαδή οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, η συμμετοχή του κράτους στο κεφάλαιο και στο ρίσκο των νέων ιδεών,  είναι τρόπος με τον οποίον ελπίζουμε να πάμε πολύ πιο μπροστά. 

Και από την  άλλη πρέπει να σας πω ότι  η σκέψη μας είναι το κράτος σε αυτές τις καινούργιες προσπάθειες να διατηρήσει ένα δικαίωμα royalties, δικαιωμάτων δηλαδή πνευματικής ιδιοκτησίας. Όχι για να θησαυρίσει από αυτές τις προσπάθειες, δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο, αλλά κυρίως για να μπορέσει να επενδύσει και πάλι  σε νέες προσπάθειες νέων ανθρώπων, σε νέες ιδέες,   ό,τι  θα μπορέσει να κερδηθεί από αυτή την δραστηριότητα. 

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και  πρέπει να ενθαρρύνουμε σαν κοινωνία τις νέες προσπάθειες. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες ιδέες , πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα σχήματα. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε  και  δεν το καταφέρουμε άμεσα, σε ορατό ορίζοντα, σε σύντομο μέλλον, τότε η προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας, της πατρίδας, της κοινωνίας,  δεν θα πετύχει. 

Γιατί κυρίες και κύριοι δεν μπορούμε να ξεχνάμε, όσο και να βρισκόμαστε σε αυτό τον εξαιρετικά ευχάριστο, σχεδόν ειδυλλιακό,  χώρο του Ζαππείου, ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι,  μια τεράστια «αποθήκη ταλέντων»,  η οποία μένει ανεκμετάλλευτη γιατί οι παραγωγικές συνθήκες τις πατρίδας μας δεν επιτρέπουν να την  αξιοποιήσουμε. Αυτές τις συνθήκες λοιπόν έχουμε υποχρέωση να τις αλλάξουμε. Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε το καινούργιο. 

Νομίζω ότι η κοινωνία είναι απολύτως  ώριμη να δεχθεί το νέο και προσπάθειες σαν τη δική σας το τελευταίο εξάμηνο  αποδεικνύουν ότι η χώρα και η κρατική μηχανή έχουν τη δυνατότητα το νέο να το σχεδιάσουν, να το παράσχουν, να το εκτελέσουν. 

Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε καλά, ότι η κρίση θα είναι ένα επώδυνο παρελθόν και ότι  η πατρίδα μας σύντομα βρεθεί σε γαλήνια νερά και σε ένα καλύτερο μέλλον. 

Σας ευχαριστώ πολύ».