ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΦΛΩΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στη λήψη πρωτοβουλιών για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς προχωρά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Φλωρά, μέλος του δ.σ. του ΕΕΑ, το Επιμελητήριο θα σταθεί δίπλα στα μέλη του τόσο στις περιπτώσεις των παραβάσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού όσο και στις περιπτώσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού. 


Κύριε Φλωρά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνέστησε Επιτροπή για θέματα Ανταγωνισμού, στην οποία είστε πρόεδρος. Για ποιο λόγο κρίθηκε αυτό αναγκαίο;

Οι διαμαρτυρίες από τα μέλη μας που καθημερινά πιέζονται αφόρητα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, έως τον βαθμό να λενε ότι «εκβιάζονται», είναι παρά πολλές. Δυστυχώς η λειτουργία των φορέων της Πολιτείας που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τους επαγγελματίες από τα καρτέλ, είναι άκρως αναποτελεσματική.

Μιλάμε για ελεύθερο ανταγωνισμό ή για αθέμιτο ανταγωνισμό;

Η νομοθεσία διακρίνει τις καταχρήσεις του ανταγωνισμού σε παραβάσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού και σε παραβάσεις του Αθέμιτου Ανταγωνισμού. Πολλές φορές είναι δυσδιάκριτη η διαφορά. Τον Ελεύθερο Ανταγωνισμό τον παραβιάζουν οι μεγάλες εταιρείες που κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στην εκάστοτε Σχετική Αγορά. Συχνά οι πολυεθνικές επιχειρήσεις καταχρώνται την δεσπόζουσα θέση τους και παραβιάζουν την νομοθεσία. Για τις παραβάσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού αρμόδια είναι η Ανεξάρτητη Αρχή με την επωνυμία Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί από κάθε μεγέθους επιχείρηση. Αρμόδια για τις παραβάσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι τα δικαστήρια.

Είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα καρτέλ στην Ελλάδα;

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει εξελιχθεί στο βασίλειο των καρτέλ. Εκμεταλλευόμενες τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος οι μεγάλες εταιρείες καθημερινά παραβιάζουν την νομοθεσία με συνηθισμένα θύματα τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, δηλαδή τα μέλη μας. Εκμεταλλεύονται την αδυναμία του μικρού επαγγελματία να σηκώσει κεφάλι στις καταχρηστικές πρακτικές τους. Εκμεταλλεύονται την άγνοια του νόμου από τους μικρούς επαγγελματίες, νόμου που είναι ιδιαίτερα δύσκολος (ο νόμος για τον ανταγωνισμό) και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση από τους δικηγόρους. Εξειδικευμένη γνώση που είναι και ακριβή για να την λάβεις.

Και τι θα κάνει το ΕΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΕΕΑ για αυτό;

Στις περιπτώσεις των παραβάσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού το ΕΕΑ θα σταθεί δίπλα στα μέλη του με την οικονομική δύναμη που διαθέτει ώστε να μηδενίσει το πλεονέκτημα που τα καρτέλ έχουν απέναντι σε κάθε μικρό και ανυπεράσπιστο επαγγελματία. Θα σταθεί δίπλα στα μέλη του με την «πολιτική» ισχύ που έχει και η οποία του επιτρέπει να είναι συνομιλητής της Πολιτείας. Στις περιπτώσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού θα βοηθήσουμε τα μέλη μας να κατανοήσουν τι είναι και τι δεν είναι αθέμιτο και, αργότερα, σε περιπτώσεις παράβασης της νομοθεσίας θα επιδιώξουμε την συμβιβαστική επίλυση των διαφορών. Σε κάθε περίπτωση θα βοηθήσουμε τα μέλη μας στην προστασία των συμφερόντων τους.

Στα πλαίσια της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ασχοληθείτε και με τη μάστιγα του παρεμπορίου;

Σημαντική μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού είναι το παρεμπόριο, για το οποίο η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΕΕΑ θα λάβει σημαντική δράση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με τους εμπορικούς συλλόγους. Επιπλέον η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΕΕΑ θα υποβάλει απόψεις και προτάσεις στο ΔΣ για θέματα νομοθεσίας περί του Ανταγωνισμού ώστε αυτές να προωθηθούν στην συνέχεια στην πολιτική ηγεσία.

Για πείτε μας ενδεικτικά τι θα κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΕΕΑ;

Ενδεικτικά οι στόχοι μας είναι οι ακόλουθοι:

1.     Εκπαίδευση των μελών του ΕΕΑ σε θέματα ελεύθερου και αθέμιτου ανταγωνισμού. Στόχος η αποφυγή ανεπίτρεπτων πρακτικών από τα μέλη μας αλλά και ο εντοπισμός από τα μέλη μας παράνομων πρακτικών από προμηθευτές τους ή άλλους παράγοντες του εμπορικού τους χώρου

2.   Συγκέντρωση καταγγελιών από τα μέλη του ΕΕΑ για ενδεχόμενες παράνομες πρακτικές από προμηθευτές (καρτέλ)

3.     Συνεργασία με νομικούς συμβούλους ειδικευμένους σε θέματα ανταγωνισμού ώστε να διαπιστώνουμε κάθε φορά αν οι καταγγελίες των μελών μας ευσταθούν. Οι δαπάνες συνεργασίας με τους νομικούς συμβούλους θα καλύπτονται από το ΕΕΑ.

4.    Οργάνωση σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη (μέλη, σωματεία κλπ) καταγγελιών κατά καρτέλ προς κάθε αρμόδια αρχή (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Δικαιοσύνη). Πλέον η Οικονομική Αστυνομία μπορεί να συλλάβει αμέσως αυτούς που στήνουν καρτέλ και να τους στείλει αμέσως στον Εισαγγελέα.

5.    Συνεργασία με την πολιτική ηγεσία για μέτρα κατά των καρτέλ και του παρεμπορίου  και για συνεχή έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς

6. Οικονομική ενίσχυση των μελών του ΕΕΑ που οργανωμένα θα αντιμετωπίσουν ένα καρτέλ, για την κάλυψη της δαπάνης της νομικής τους εκπροσώπησης.

7. Προσπάθεια συνεννόησης με τις εταιρείες που παρανομούν ώστε να υπάρξει εθελοντική συμμόρφωσή τους στους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Ενημέρωση ότι τα μέλη μας έχουν το ΕΕΑ στο πλάι τους και πρόσκληση για άμεση διακοπή παρανομιών.

8. Συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια ώστε να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα

Ανάλογες Επιτροπές έχουν και τα άλλα Επιμελητήρια;

Όχι, είναι η πρώτη φορά που ένα Επιμελητήριο τολμά να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μία ακόμα τρανή απόδειξη ότι η νέα Διοίκηση του ΕΕΑ και νομίζω σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμούν το ΕΕΑ να μετατραπεί σε πραγματικό στήριγμα των μελών του, με έργα και όχι μόνο με λόγια.

Έχετε συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία;

Μόλις προ ολίγων ημερών ζητήσαμε συνάντηση από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου τον κ. Κομνηνό. Μας δέχτηκε αμέσως. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Ειδικός Γραμματέας Εποπτείας Αγοράς ο κ. Στεργίου.Η διάθεση και των δύο Υπηρεσιών για να συνεργαστούν μαζί μας είναι πολύ μεγάλη, αφού έχουμε κοινά συμφέροντα. Ήδη δρομολογήσαμε νέες συναντήσεις στις οποίες θα τους δώσουμε σωρεία στοιχείων που μας έχουν δώσει τα μέλη μας ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας. Πιστεύω ότι με την ΓΓΕ και την υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, σε αντίθεση με την συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία λόγω ανικανότητας να χειριστεί τις καταστάσεις εξετάζει τις υποθέσεις με καθυστέρηση πολλών ετών. Επίσης συζητήσαμε αναλυτικά τις δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε για το παρεμπόριο και ειδικά για το εμφανές παρεμπόριο, αυτό του «δρόμου». Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις δράσεις μας που σε πρώτη φάση θα είναι σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι Δήμαρχοι θα καταλάβουν το συμφέρον τους να συνεργαστούν με το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Ελλάδας για να κυνηγηθεί αποτελεσματικά το παρεμπόριο που τόσο πλήττει την ελληνική οικονομία και τα μέλη μας.

Τι μπορεί να κάνει ένα μέλος σας αν πιστεύει ότι είναι δέκτης παράνομων πρακτικών από τα καρτέλ;

Θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως μαζί μας, με οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής. Δεν πρόκειται να δώσουμε τα προσωπικά του στοιχεία στις Αρχές αφού ξέρουμε ότι τα καρτέλ παραφυλάνε για να τσακίσουν όποιους τολμάνε να μιλήσουν. Θα τον προστατέψουμε. Εμείς θα αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες (εφόσον είναι πραγματικά παράνομες οι πράξεις του καρτέλ) και θα συνεργαστούμε με τις αρχές. Στόχος μας είναι «συλλάβουμε» το καρτέλ και να σταματήσει αμέσως η παρανομία του. Και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον σκοπό αυτό.

Εσείς τι σχέση έχετε με τα καρτέλ;

Πρότεινα την σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού γιατί έχω την πικρή εμπειρία να αντιμετωπίσω ένα καρτέλ επί σειρά δέκα ετών και να καταλάβω σε μεγάλο βαθμό τι είναι αυτά που τα καρτέλ εκμεταλλεύονται ώστε να συντρίβουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Στη διαδρομή αυτή πέτυχα την καταδίκη δύο διαφορετικών καρτέλ, την ποινική δίωξη των στελεχών τους, την αλλαγή της νομοθεσίας σε συγκεκριμένα σημεία και έζησα όλη την διαδικασία από την αρχή έως το τέλος, αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες τις οποίες και θα ήθελα να προσφέρω στα μέλη του ΕΕΑ μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ήδη έχω δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.adagonismos.gr ώστε να μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για θέματα των καρτέλ.