ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΡΕΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ


Μείωση 10% στα τουριστικά έσοδα οδηγεί σε απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας      

Στην "καρδιά" της περιόδου που οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες και χαμηλών κατηγοριών, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στα λειτουργικά τους έξοδα. Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκπροσωπώντας συνολικά τον κλάδο και τους σημαντικότερους τουριστικούς φορείς κι ενώσεις, επιδίωξε και συνάντησε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Πικραμένο.  Είναι επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο της λειτουργίας ακόμη και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον τουρισμό. Μία υστέρηση στα τουριστικά έσοδα της τάξης του -10%, θα οδηγούσε στην απώλεια 70.000 περίπου θέσεων εργασίας, τονίζει στο thedayaftergr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.

-Κύριε Ρέτσο, ποια είναι η κίνηση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων;

Είναι γεγονός ότι ξεκίνησε μια πολύ δύσκολη και πρωτοφανής θα τολμούσα να πω τουριστική περίοδος για τη χώρα, μιας και έχουν σχεδόν ανατραπεί όλα όσα γνωρίζαμε να ισχύουν παραδοσιακά για τον ελληνικό Τουρισμό στα τέλη Μαϊου. Παρά τη σταδιακή μεταστροφή του αρνητικού ρυθμού των προκρατήσεων στο διάστημα που μεσολάβησε από την τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου έως τις εκλογές, τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις ακολουθούν πτωτική πορεία, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Πιο συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων φτάνει το 50%, στην Κω φτάνει το 40%, στις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική το 30%, ενώ την ίδια στιγμή, ανάλογη μείωση από 30% έως και 50% ανά περίπτωση παρατηρείται και στους αστικούς προορισμούς. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.

 -Πόσο έχουν επηρρεάσει ήδη οι πολιτικές εξελίξεις την κίνηση των τουριστών, ξένων και εγχώριων, στην Ελλάδα;

Όπως ανακοινώσαμε και από πλευράς της Ομοσπονδίας, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, δυστυχώς φανέρωσαν στα μάτια όλων μας την ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και τη δυσκολία  του να αντιληφθεί, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει –μαζί με τη χώρα– χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και τα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην "καρδιά" της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει,  όταν οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ “αναμασούν” σενάρια περί "εξόδου από το Ευρώ", περί "άτακτης χρεοκοπίας", κ.λπ., ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση. Αν και ξέρουμε ότι, παρά τις δυσκολίες,"στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", η επικρατούσα κατάσταση προκαλεί, δυστυχώς, έντονο προβληματισμό και βαθύτατη αγωνία στον τουριστικό κλάδο. Ο τουρισμός σαφώς επηρεάζεται από την αρνητική εικόνα και από τη στιγμή που την απόφαση του τουρίστα θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά η ψυχολογία του τη δεδομένη στιγμή, είναι αυτονόητο πως οι εξελίξεις στη χώρα μας μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν.

-Ποιες είναι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στα ξενοδοχεία και τις θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο τομέα; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το σύνολο της τουριστικής περιόδου;

Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτήν την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας,  ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως. Εύκολα επομένως μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι "διαφυγούσες" κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, γενικότερη ανησυχία γεννά η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες και χαμηλών κατηγοριών, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό τους, ευθέως, αντιμετωπίζουν λόγω κρίσης σοβαρότατο θέμα επιβίωσης και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στα λειτουργικά τους έξοδα. Ευχόμαστε να αναστραφεί άμεσα το κακό κλίμα να αυξηθεί η ζήτηση και οι αφίξεις ώστε να υπάρξει ανάσα έστω ¨ψυχολογική¨  και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πάρα ταύτα, ο κίνδυνος απωλειών θέσεων εργασίας είναι υπαρκτός, δεδομένου ότι μία υστέρηση στα τουριστικά έσοδα της τάξης του -10%, θα οδηγούσε στην απώλεια 70.000 περίπου θέσεων εργασίας.

-Υπάρχουν περιοχές στη χώρα οι οποίες θα κινηθούν καλύτερα κατά τη φετινή τουριστική περίοδο παρά τα προβλήματα σε σύγκριση με πέρυσι;

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη ρευστή πολιτική κατάσταση, θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις. Άλλωστε τα μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα, τόσο από τους παραδοσιακούς προορισμούς, όσο και από προορισμούς που παραδοσιακά επιλέγουν οι Έλληνες, είναι δυσοίωνα, είτε λόγω μειωμένης ζήτησης και μειωμένων κρατήσεων είτε λόγω οικονομικής εξαθλίωσης των επιχειρήσεων. Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, αυτήν τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους  "κινδύνους" ή "απειλές". Ότι ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσης φύσεως συναλλαγές του.

-Ποιες είναι οι προτάσεις σας ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για τη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας  της χώρας μας στον τομέα των ξενοδοχειακών καταλυμμάτων;
  
Κατ' αρχήν, χωρίς να υποτιμούμε την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών και χωρίς να υποβαθμίζουμε τις προτεραιότητες, απ΄ την πλευρά μας, ζητήσαμε από την Πολιτεία συγκεκριμένες δράσεις, υπέρ του τουρισμού, με τον χαρακτήρα του "κατεπείγοντος". Ενδεικτικό ήταν πως ο ΣΕΤΕ, εκπροσωπώντας συνολικά τον κλάδο και τους σημαντικότερους τουριστικούς φορείς κι ενώσεις, επιδίωξε και συνάντησε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Πικραμένο, εξηγώντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο της λειτουργίας ακόμη και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε καταθέσει -και μέσω ΣΕΤΕ- αλλά και ως ΠΟΞ, κατ΄επανάληψη, προτάσεις που θα έκαναν τον ελληνικό Τουρισμό ανταγωνιστικό, που ωστόσο η Πολιτεία δεν έχει δείξει ως τώρα εμπράκτως την πρόθεσή της να τις αξιοποιήσει. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι και το έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα πως ο Τουρισμός είναι ίσως ο μόνος κλάδος που μπορεί να δώσει άμεσα, αληθινή ελπίδα, αληθινή διέξοδο και αληθινά έσοδα - σε όλους μας.