ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

18η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για τους/τις μετανάστες/τριες

H 18η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τους/τις μετανάστες/τριες, βρίσκει τη χώρα μας να επιδίδεται σε ένα μπαράζ παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/τριών, κατοχυρωμένων από τις Διεθνείς συμβάσεις και το Ελληνικό Σύνταγμα.  Στην Ελλάδα του 2014, οι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, μόλις πλησιάζουν τα ελληνικά σύνορα αναβαπτίζονται σε λαθρομετανάστες όπου και τους επιφυλάσσεται η ανάλογη μεταχείριση. Νέες καταγγελίες ήρθαν στη δημοσιότητα για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα οι οποίες οδήγησαν σε θάνατο ακόμη ένα μετανάστη . Η Ελλάδα εισπράττει   δύο νέες καταδίκες από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση δύο μεταναστών. Και ενώ αυτά συνθέτουν την πραγματικότητα για τους/τις μετανάστες/τριες στην χώρα μας οι πολιτικοί ταγοί -σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την εικόνα  αλλά και την κοινή λογική- περιγράφουν ειδυλλιακές σχεδόν, τις συνθήκες για τους μετανάστες/τριες  στην Ελλάδα, εκθειάζουν την ελληνική φιλοξενία   και χαρακτηρίζουν –ανερυθρίαστα- την αντιμετώπιση και υποδοχή των ανθρώπων αυτών  από τις  αρχές «ανθρωπιστική κι ευαίσθητη».

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχοντας επιδείξει μία απαράμιλλη απροθυμία να  εφαρμόσει μία δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με ευθύνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέφυγε στο θεσμό των   κέντρων κράτησης. Έτσι δίπλα μας λειτουργούν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» όπου καθημερινά απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.  Οι κρατούμενοι/ες  αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην επικοινωνία τους με  τον έξω κόσμο,  στην πρόσβαση  σε νομική βοήθεια, κοινωνικούς λειτουργούς και σε διερμηνείς που μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία ταυτοποίησης ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή έχουν ανάγκη  ιατρικής περίθαλψης και  κοινωνικής μέριμνας. Ταυτόχρονα έχουμε συνεχείς καταγγελίες για ανεπαρκή και ακατάλληλη σίτιση και ρουχισμό,  άθλιες συνθήκες υγιεινής, ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που οδηγεί κάποιες φορές  στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι άνθρωποι αυτοί είναι έγκλειστοι, σε συνθήκες φυλακής, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και η κράτησή τους μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να ξεπεράσει και τους 18 μήνες...


Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι την Ευρώπη-φρούριο. Πιστεύουμε ότι η παράτυπη είσοδος των μεταναστών συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόποι εισόδου στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη. Η μετανάστευση σήμερα αποτελεί εξαναγκασμό και όχι επιλογή, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης. Οι πολεμικές συγκρούσεις, η περιφρόνηση και βάναυση καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η φτώχεια αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι κυριότερες αιτίες που ωθούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις κοινωνίες τους και να αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες. Τα τεχνητά εμπόδια εισόδου (φράχτες, τείχη κ.λ.π.) έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την ενίσχυση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και την αύξηση της επικινδυνότητας των τρόπων εισόδου όπως έχει αποδειχθεί με τον πιο τραγικό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Η αδιαφορία, η προσπάθεια να “κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα καθώς και η χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες σε ελάχιστες περιπτώσεις αιτούντων/αιτουσών, που χαρακτήριζαν την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις. Ο δημαγωγικός –λαϊκιστικός λόγος που “χαϊδεύει” προκαταλήψεις, στερεότυπα και εκμεταλλεύεται φόβους και αγωνίες δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, κατασκευάζει “αποδιοπομπαίους τράγους”, ενθαρρύνει και υποθάλπει τη ρατσιστική και ξενοφοβική βία. 

Oι παλινωδίες σε σχέση με το νόμο Ραγκούση για  την κτήση ιθαγένειας από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα κρατούν ακόμη σε ομηρία χιλιάδες νέους και νέες αφού η κυρίαρχη ακροδεξιά ρητορική και οι πιέσεις από συγκεκριμένους κύκλους κατάφεραν να ακυρώσουν αυτό το ατελές αλλά πολύ σημαντικό βήμα που επιχειρήθηκε. Η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας (χωρίς προϋποθέσεις), και όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτήν, για  όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών/στριών και αυτή με τη σειρά της συνιστά αδήριτο κανόνα για την κοινωνική ειρήνη και  ισότητα.

Τέλος επιβάλλεται αφενός μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική και πολιτική χορήγησης ασύλου κοινή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η  αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων από χώρες που δεν έχουν ούτε τις προϋποθέσεις ούτε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το  ζήτημα των μεταναστών/στριών (και προσφύγων) με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, αφετέρου   απερίφραστη καταδίκη και  πολιτική απομόνωση όλων των μισαλλόδοξων απόψεων και των φορέων τους.