ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Το 1/3 της φοροδιαφυγής αν συλληφθεί, θα αυξηθούν κατά 6 δισ. € τα δημόσια έσοδα. Διπλάσιο ποσό από τα 3 δις.€ που υπολείπονται για τα μέτρα των 11,5 δις. του 2012.



Οδυσσέας Βουδούρης 


Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς




Κύριε Βουδούρη, όλοι οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ενώ αναφέρονται στο πελατειακό κράτος που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, δεν τολμούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν απολύσεις και κατάργηση οργανισμών που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να «βολέψουν» τους «πελάτες». Ποια είναι η θέση σας στο θέμα αυτό;

Καταρχήν πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Δεν χωράνε όλοι οι πολιτικοί σε ένα τσουβάλι. Υπάρχουν πολιτικοί που πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία του πελατειακού κράτους και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι, πού βρίσκονται και γιατί λειτούργησαν έτσι. Και υπάρχουν νέοι πολιτικοί, που αναδείχτηκαν στον κοινωνικό ή στον επαγγελματικό τους χώρο, και μπήκαν στην πολιτική ακριβώς για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Υπάρχει στη χώρα μας μια πολιτική τάξη η οποία εδραίωσε την εξουσία της μέσα από τους πελατειακούς μηχανισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των πολιτικών είναι να λένε σωστά και αυτονόητα πράγματα πριν από κάθε εκλογή και να πράττουν το αντίθετο μετά την εκλογή τους. Αυτό βέβαια φέρνει δυσφορία σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Αυτή την εύλογη δυσφορία, αποτέλεσμα της ασυνέπειας των πολιτικών, αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί την ονομάζουν "φυσιολογική φθορά της εξουσίας". Και επί 3 ή 4 δεκαετίες το σύστημα αυτό ανακυκλώθηκε χάρη στον δικομματισμό και την εναλλαγή δύο κομμάτων, που πέρναγαν εναλλάξ στην αντιπολίτευση για να "ξεπλυθούν". Αυτό το σύστημα έχει καταρρεύσει. 

Το καινούργιο δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Τώρα περιμένουμε με αγωνία και ελπίδα τον τοκετό.


Πιστεύετε ότι υπάρχει θέληση από τον ελληνικό λαό να αλλάξει τα κακώς κείμενα ή μόλις οι αλλαγές αρχίζουν να τον επηρεάζουν ξεκινάει η «αντίσταση»;

Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης είναι θύμα αυτού του απαρχαιωμένου πελατειακού διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με την γραφειοκρατία και την διαφθορά στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες. 

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν πιστεύει τις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, ότι τώρα επιτέλους θα μπει μαχαίρι στα κακώς κείμενα. Έτσι η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά να βολευτεί προσωπικά σε ένα σαθρό σύστημα παρά να πράξει συλλογικά για να απαλλαχτεί απ' αυτό. 


Ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να βρουν αντίκρισμα τα μέτρα λιτότητας;

Πρώτον, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.  Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που κάλυψε τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων. Διαχωρισμός της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η πρωτοβουλία της νομοθεσίας να έρχεται από την Βουλή και όχι από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή τα υπουργεία. Ασυμβίβαστο βουλευτής-υπουργός. Περιορισμός στις συνεχιζόμενες βουλευτικές θητείες ώστε να πάψει αυτό το λειτούργημα να είναι επάγγελμα.


Δεύτερον, αντιμετώπιση, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο το 1/3 της φοροδιαφυγής αν συλληφθεί, θα αυξηθούν κατά 6 δισ. € τα δημόσια έσοδα. Διπλάσιο ποσό από τα 3 δις., που υπολείπονται για τα μέτρα των  11,5 δις. που αναζητά η Τρόικα για το 2012! Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ανακοινώθηκε τρεις φορές τα δυο τελευταία χρόνια και πάντα αναβλήθηκε. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί ακόμα κάτι, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Τρίτον, η καταπολέμηση της σπατάλης μέσω σύγχρονων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, που θα μειώσει κατά 2 δισ. € το ποσό των δημοσίων προμηθειών. Τα συστήματα αυτά είναι έτοιμα. Βέβαια, ο χρόνος που χρειάζεται για την εφαρμογή τους είναι αντίστροφα ανάλογος με την πολιτική βούληση που έχουμε για να το προχωρήσουμε. 


Εάν υπάρχει, γιατί δεν εφαρμόζεται η ισχυρή πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, την αξιοκρατία στη διοίκηση του κράτους την άρση των εμποδίων στην υγιή επιχειρηματικότητα;  

Προφανώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ισχυρή πολιτική βούληση ή, για να μην θεωρηθώ κυνικός, ας το θέσω διαφορετικά. Δεν έχει υπάρξει όσο ισχυρή βούληση απαιτεί η αντιμετώπιση μιας διαχρονικά παγιωμένης αναξιοκρατικής και πελατειακής κατάστασης. 

Τα πράγματα αλλάζουν μόνο μέσα από συστηματικές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Αποσπασματικές αλλαγές, μια εδώ και μια παραπέρα, δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αυτή είναι η πρόκληση για την νέα κυβέρνηση.



Αποκρατικοποιήσεις, παραχωρήσεις, συγχωνεύσεις-εξαγορές θεωρείτε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία βέλτιστης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας;  

Εξαρτάται από τους όρους που θα πραγματοποιηθούν. Αν είναι ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτή της Αγροτικής Τράπεζας, προφανώς δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ιδιωτικοποιήθηκε μια τράπεζα που είχε ειδικό σκοπό την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα του αγροτικού, με εξαιρετική κάλυψη στην περιφέρεια, σε μια περίοδο που το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας στρέφεται ακριβώς στην πρωτογενή παραγωγή. Είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει λογική. 

Αντίθετα, συγχωνεύσεις οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Να αναφέρω τον Οργανισμό για την Αποξήρανση της Λίμνης Κωπαΐδας, η οποία αποξηράνθηκε εδώ και 30 χρόνια, ενώ ο Οργανισμός λειτουργεί μέχρι σήμερα!



Με δεδομένη μέχρι τώρα την αρχή ότι θέλουμε «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη» θεωρείτε ότι θα καταφέρει αυτή η τρικομματική κυβέρνηση να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες μιας πολιτικής αβεβαιότητας;

Αν πορευτεί με τους ρυθμούς και την νοοτροπία των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Η κατάσταση είναι κατά γενική ομολογία δύσκολη και κινδυνεύει να γίνει σύντομα αδιέξοδη. 

Κατά τη γνώμη μου, χωρίς να σπάσεις αυγά δεν φτιάχνεις ομελέτα. Η Κυβέρνηση πρέπει με σθένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στην Προγραμματική Συμφωνία, και να πάρει μέτρα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Να προχωρήσει στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο πελατειακό κράτος, που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.


Πόσο αποφασισμένη είναι η Δημοκρατική Αριστερά να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση;...


Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει την Κυβέρνηση, όχι από ιδεολογική ή πολιτική ταύτιση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά από αίσθηση εθνικής ευθύνης, θεωρώντας ότι η συμμετοχή της θα είναι καταλυτική τόσο στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου όσο και στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Για την ακρίβεια υποστηρίζει την Προγραμματική Συμφωνία, υλοποίηση της οποίας είναι υπόλογη προς τον Ελληνικό λαό η Κυβέρνηση. Και προς αυτή την κατεύθυνση η Δημοκρατική Αριστερά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.